Інформація по темі "" | Публікації по тегу
27.05.20
10163 5
Друкувати
Обране

Чи можна на прохання працівника виплатити йому всі суми не у день звільнення, а пізніше?

Працівник особисто написав заяву і сам погодився на більш пізніший термін виплати йому всіх сум від підприємства, а не в день звільнення. Чи вважається це порушенням трудового законодавства (ч. 1 ст.116 КЗпП)?

Відповідь. За статтею 116 КЗпП під час звільнення працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше від наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Повний розрахунок під час звільнення полягає у виплаті заробітної плати, належної працівникові до дня звільнення (включаючи цей день, адже він є останнім робочим днем), індексації, компенсації за несвоєчасну виплату заробітної плати та компенсації за всі дні невикористаних відпусток тощо.

Згідно зі ст. 117 КЗпП у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки за відсутності спору про їхній розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку.

Положення КЗпП є обов’язковими для підприємств, установ, організацій усіх форм власності. 

ГУ Держпраці у Херсонській області

Шановні користувачі! Тепер ви можете дізнаватися всі останні новини порталу Бухгалтер.com.ua першими в TELEGRAM і VIBER спільнотах! Більш детально за посиланням.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
5
людмила
27.05.2020
я бюджетна установа сільська рада.Відбулась сесія по доєднанню і звільнилась секретар ради.Я як бухгалтер нарахувала за дні з плати та за невикористану відпустку,на рахунку коштів не вистачало.щоб повністю розрахуватись,остаточний розрахунок відбувся через 10 днів.хто має відповідати за те що організація не мала коштів.
Вадим людмила
27.05.2020
Ну так держпраці неодноразово надавала роз"яснення, що відсутність коштів не може бути підставою невиплати зарплати та не звільняє від відповідальності.Формально винен керівник , який допустив таку ситуацію. Так що колишній працівник може спокійно подавати до суду та стягнути компенсацію за несвоєчасний розрахунок та за моральну шкоду.
Ася Вадим
27.05.2020
тільки де керівник має взяти ті кошти з кишені? (питання риторичне)
Вадим Ася
28.05.2020
Якщо планувалося об"єднання громад то працівників повинні були за 2 міс. попередити про переведення або скорочення та закласти кошти на виплати розрахункових. Якщо працівник звільняється за власним бажанням або за угодою сторін то керівник може ще до 2 тижнів утримувати його на роботі, щоб вирішити питання по виплаті з/п. Звісно я не знаю, можливо працівник належить до пільгової категорії і має право розрахуватися день в день,але думаю і в цьому випадку можна якось з ним договоритися.Проблема в тому, що більшість керівників навіть якщо і знають норми КзПП то все одно керують так як їм зручно.
Оксана
28.05.2020
Вчасний розрахунок при звільненні - головний біль всіх бюджетних установ. Де взяти кошти, якщо працівник звільняється одним днем? Не звільняти? Хай відпрацьовує 2 тижні, щоб встигнутии замовити кошти? Тримати вільні кошти на рахунку? Та навіть якщо кошти на рахунку і є, одним днем всеодно розрахуватися не вийде.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі