Інформація по темі "" | Публікації по тегу
12.04.18
23525 8
Друкувати
Обране

Чи передбачені доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника?

Зазначимо, що виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від основних трудових обов’язків передбачає заміну іншого працівника, відсутнього у зв’язку з хворобою, відпусткою, відрядженням і з інших причин і за яким відповідно до чинного законодавства зберігається місце роботи (посада).

Відповідно до статті 105 Кодексу законів про працю України, працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, проводиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.

При цьому постановою Кабміну «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» визначено, що доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників в бюджетній сфері встановлюється в розмірі до 50 відсотків посадового окладу (тарифної ставки) працівника, який виконує обов’язки тимчасово відсутнього працівника.

Якщо посадовою інструкцією передбачене виконання обов’язків іншого працівника на час його відсутності, то такі обов’язки належать до його трудової функції і виконуються без видання окремого наказу та без доплати.

В інших випадках виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника допускається тільки за згодою працівника та за умови видання відповідного наказу.

У тому разі, коли умови про розміри доплат за виконання працівником поряд з основною роботою додаткової роботи за іншою професією чи посадою (суміщення професій, посад) або обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від основної роботи не були визначені  у колективному договорі чи погоджені інакше за відсутності останнього, розмір доплати за таку роботу, виконану за розпорядженням власника або з його відома, визначається судом з урахуваннямїї складності, характеру, обсягу, а також ступеня використання робочого часу та тарифної ставки працівника (абз. 1 п. 15 постанови Пленуму ВСУ від 24.12.1999 р. № 13 «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці»).


ГУ Держпраці у Львівській області

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
8
Люда
12.04.2018
якщо на людину покладено обов’язки за вакантною посадою, доплата буде ...% від окладу цієї (вакантної) посади чи від окладу посади того на кого покладено обов’язки? В цій статті написано "....доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників в бюджетній сфері встановлюється в розмірі до 50 відсотків посадового окладу працівника, який виконує обов’язки тимчасово відсутнього працівника". Не зрозуміла... Скажіть будь-ласка




Катерина Люда
13.04.2018
Будь які доплати чи надбавки встановлюються виключно до посадового окладу працівника, якому вони встановлюються.
Люда Катерина
13.04.2018
але ж в законі про держслужбу написано: виплати за дод. навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника встан. у розмірі 50% посад.окладу ТИМЧАСОВО ВІДСУТНЬОГО ПРАЦІВНИКА
Світлана Люда
13.04.2018
По державній службі. Згідно закону україни про державну службу розділ 4 ст.50 4) виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього державного службовця у розмірі 50 відсотків посадового окладу тимчасово відсутнього державного службовця;
Але в нас цього не роблять навіть коли є на це кошти (краще ж керівнику зробити собі премію а ніж доплатити головному спеціалісту за виконання обовязків керівника на час його відпустки) і попробуй вякнуть, залишишься взагалі без роботи.
Люда Світлана
13.04.2018
Світлана, а як у вас із виконанням обов’язків за вакантною посадою? скільки ви доплачуєте? В законі написано: доплата за рах. економії фонду пос.окладу за вакантною посадою, в Нацдержслужбі мені пояснили що це значить, що доплата робиться в розмірі різниці між посадовими окладами? Я ящко посадові оклади однакові???
Олесь
13.04.2018
підскажіть будь ласка чи можна оформити роботу заміщення на період відпустки працівника при тому що людина яка їх виконуватиме має 1,5 ставки? дякую!
Олег
05.05.2018
підкажіть будь ласка: ситуація оклад (4200)+стаж (2100)+ранг (500)+надбавка за виконання обовязків відсутнього працівника (2100)=8900 чи може повинно бути оклад (4200)+надбавка (2100)=6300+стаж (6300*50%=3150)+ранг (500)=9950
Люда
11.03.2022
Доброго дня підкажіть будь ласка, якщо по штату є 0,5 ставки то доплата за виконання обов'язків тимчасово на період відсутності працівника буде нараховуватися від посадового окладу (тобто повного окладу) чи 50% від 0,5 ставки (тобто 50% від 0,5 ставки)? Дякую
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×