Інформація по темі "" | Публікації по тегу
16.01.19
32539 10
Друкувати
Обране

Чи враховується до страхового стажу період отримання допомоги по догляду за дитиною до трьох років?

Відповідно до статті 21 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, крім випадків, передбачених абзацом другим цієї частини.

До страхового стажу включається період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Відповідно до абзацу сьомого пункту 1 частини першої статті 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" органи, що виплачують особам допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народжені дитини, є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Зазначені платники сплачують єдиний внесок за таких осіб, що відповідно до пункту 3 додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 р. N 675 спрямовується на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (до солідарної системи), і такі особи були застрахованими особами лише відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Починаючи з 1 січня 2016 року до страхового стажу прирівнюється періоди, протягом яких особа не підлягала страхуванню за цим Законом, але нею або роботодавцем за неї сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування".

Враховуючи викладене, слід зазначити, що для врахування періоду отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини до 1 січня 2016 року, при розрахунку матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю законодавчі підстави відсутні.

Лист Мінсоцполітики від 18.12.2018 р. N 450/0/247-18

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
10
Ольга
16.01.2019
Родив, закінчились декретні і гайда на роботу. Оце соціальний захист населення.
Павло
16.01.2019

Хотілося б знати, як пов'язати наступне висловлювання Мінсоцполітики: "для врахування періоду отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини до 1 січня 2016 року, при розрахунку матеріального забезпечення у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю законодавчі підстави відсутні" з положенням Законів України від 23.09.1999 р. № 1105-XIV “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” і від 08.07.2010 р. № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо порядку і умов обчислення страхового стажу для визначення розміру лікарняних, що діяли раніше, до запровадження персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб? І звідки вони взяли дату - 1 січня 2016 року?

Оля
16.01.2019
нічого не зрозуміла... я держслужбовець. Стаж з 06.11р., була в декретній відпустці з 2014 по 2017р.р.. чи війде цей стаж до стажу державної служби. Кадри відмовляють у наданні дод.відпустки по вислугі років.
Ната 1 Оля
17.01.2019
Перебування в декретній відпустці зараховується до стажу державної служби і для відпустки, і для надбавки за вислугу років
А&А Оля
17.01.2019
Тут йдеться саме про страховий стаж, за який сплачено внески. Наскільки мені відомо, стаж держслужби розраховується інакше.
Ярослава01
16.01.2019
Якщо чесно, взагалі не зрозуміла статтю. Так враховувати чи ні? Кожен з органів надає роз'яснення і в кожного вони різні. Що бухгалтеру з цим всім робити, хіба що очікувати на штрафи
Ж.Н. Ярослава01
22.01.2019
Бухгалтеру с этим ничего не делать. Правильно отразить в отчете додаток 4 таблица 5 (по уходу за ребенком до 3-х лет). Тогда этой мамочке которая находится в декрете три года войдут в страховой стаж который нам установило правительство - 35 лет для выхода на пенсию.
Павло Ярослава01
17.01.2019

Весь час компетентні органи давали роз’яснення, що період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.


Це передбачено абзацом другим частини першої статті 21 Закону України від 23.09.1999 р. № 1105-XIV “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.


Ось хоча б останнє роз'яснення цього питання ФСС, яке розміщено на сайті за посиланням https://buhgalter.com.ua/news/trudovi-vidnosini/period-vidpustki-po-doglyadu-za-ditinoyu-do-troh-rokiv-vklyuchayetsya/.

Яна
07.02.2020
тут докладніше https://www.lawportal.com.ua/groshovi-viplati-po-bezrobittju.html
ірина
26.08.2020
Чи розмір відахування страхового стажу буде зменшений якщо я виходжу на роботу о, 5тставки, дитині не виповнилось трьох років
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі