Інформація по темі "" | Публікації по тегу
03.03.17
14122 26
Друкувати
Обране

МОЗ запропонувало як вирішити проблему «зрівнялівки» зарплат медичних працівників

Переведення медзакладів у статус комунальних некомерційних підприємств – найбільш оптимальний спосіб вирішення проблеми «зрівнялівки» зарплат медичних працівників та молодшого медичного персоналу в умовах обмежених можливостей державного бюджету.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк за підсумками засідання Міжвідомчої робочої група з питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати

За словами Павла Ковтонюка галузь охорони здоров’я України стабільно утримує негативний рейтинг за рівнем середньомісячної заробітної плати працівників серед галузей економіки. Так, у 2016 році середня зарплата медиків становила 3368 грн. У той же час в промисловості цей показник на 75% вищий – 5910 грн., в освіті – 3787 грн.(+ 12 %), у сфері культури – 3732 грн. (+11 %). 

З 1 січня 2017 року посадові оклади працівників бюджетних галузей, у тому числі і галузі охорони здоров’я, зросли в середньому на 40% порівняно з 2016 роком. 

Разом з тим, зміни, внесені до статті 95 Кодексу законів про працю України та статті 3 Закону України «Про оплату праці» щодо визначення мінімальної заробітної плати, призвели до порушення міжпосадових (міжкваліфікаційних) співвідношень у розмірі оплати кваліфікованої і некваліфікованої праці працівників бюджетної сфери. 

Таким чином, існує ризик, що некваліфіковані працівники (прибиральниці, сторожі, двірники) та кваліфікований персонал (лікарі, медичні сестри, фельдшери, юрисконсульти, економісти, бухгалтери) можуть отримувати практично однакову заробітну плату. 

Міністерство охорони здоров’я запропонувало кілька шляхів виходу з ситуації. «Ризик зрівнялівки заробітних плат повинен вирішуватись шляхом кількох інструментів. Перше – забезпечення диференціації за допомогою надбавок. Вони можуть фінансуватися як з державного бюджету, так і місцевого. Уряд закликає місцеву владу за допомогою місцевих надбавок допомагати головним лікарям диференціювати зарплати. Друге – використання можливостей для автономії в плануванні штату працівників закладу, плануванні фонду оплати праці, яку уряд вже надав шляхом скасування 33-го наказу і шляхом переходу на спрощену систему планування бюджету (зміни до Постанови КМУ №228). Найкращим інструментом для вирішення проблеми зарплат є автономний статус медичного закладу комунального некомерційного підприємства. Якщо заклад знаходиться в такому статусі, він має всі можливості для встановлення власної сітки заробітних плат, а отже забезпечувати їх диференціацію», – наголосив заступник міністра. 

МОЗ України радить громадам ухвалювати рішення на місцевому рівні щодо перетворення медзакладів в комунальні некомерційні підприємства та сподівається на ухвалення законопроекту 2309 а-д, який сприятиме прискоренню процесу їх автономізації.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
26
ізя
03.03.2017
де взяли 40%, цікаво, раніше було заявлено 30% ( ПО ФАКТУ ОТРИМАЛИ ЗРІВНЯЛІВКУ)!!!!
злая зая
03.03.2017
МОЗ отморозилось ....
Лилу
03.03.2017
ну медики неплохо подрабатывают во время работы, а там заработок уже от наглости зависит
Олег Лилу
04.03.2017
Давно помітив, найбільше триндить і хає "хабарників" той, хто ні копійки нікому не дав або просидів півжиття на дивані/балконі.
Рита
03.03.2017
Та до якого часу вони будуть з народу дураків робити,що вони запропонували,який існує ризик, це реальність - усі до 12 р-ду отримують 3200. Люди втратили доплати за категорії, за стаж роботи.
Тетяна
03.03.2017
"Уряд закликає місцеву владу за допомогою місцевих надбавок допомагати головним лікарям диференціювати зарплати." Це тільки ще одне поле для корупції. Керівники приймають своїх людей, абсолютно без кваліфікацій і дають їм всі можливі надбавки і доплати. А кваліфіковані працівники , які по 15-20 років відпрацювали отримали доплату до МЗП (а як же президент пообіцяв же, що менше не буде) і пояснюють це тим, що керівник має право сам вирішувати кому давати, а кому ні.
Ваня Тетяна
03.03.2017
Повністю підтримую.
Ірина
03.03.2017
Коли вже наша влада скаже правду?! Фактично -зрівнялівка зп. І не 3200! А всього 2576! Досить брехати простим людям!
Красотка
03.03.2017
Дуже болісно дивитись на те як МОЗ кинули своїх працівників...... Невже педагоги це ЛЮДИ, а медпрацівникі ні? Насміхаються придумують надбавки, а де вони ? В межах фонду ЗП...... Чому не підвищують тарифні розряди?
оксана
03.03.2017
Пусть "медики" теперь не лечат "педиков". А еще лучше- педагоги каждый год медосмотр проходят. Вот там и отыграетесь!)))
Ірина оксана
14.03.2017
Я не "медик" и не "педик", но зарплату у одних и у других сколько не поднимай, все мало. Лечение и учение все равно происходит за счет "взяток" и не всегда качественно.
Оля
03.03.2017
Це знущання з медиків ніколи не закінчиться.Вчителям завжди все ,а медикам нічого.Їм за пристижність доплата,а медики це ж не пристижно.В задниці заглядаєш,ін'єкції робиш,щеплення робиш під страхом Божим,відповідаєш за життя дітей.Яка ж тут престижність.Маю вищу категорію,18 років стажу а зарплата на руки 3100,добре що 2 дитини до 18 років то менше відрахунку.А де ж їх 40%,брехуни страшні.
Білявка Оля
06.03.2017
Розцінки ЦРЛ: укол -30-50 грн, крапельниця- 50-100 грн, залежить від нахабства медсестри, якщо не заплатиш усі прооцедури отримаєш після 17 під заунивну пісню" самі живуть, а мені не дають, я ж бідна пашу". І байдуже, що те пашу входить в посадові іінструкції. , а процедури проходить пенсіонерка, у якої пенсіямаксимум 1500 грн. Працюючі перейшли на офіційно платну медицину. Там відповіцдальність більша, ніж у комунальній
Коля
03.03.2017
Підвищення зарплат і пенсій лише прискорить знецінення гривні. Хто виграє і хто програє, якщо зарплати і пенсії підвищать у 2 рази, а ціни і тарифи зростуть у 5 разів? Виграє, однозначно, друкар грошових знаків, тобто влада, а громадяни, відповідно, програють. -------------------------------- Навіть одночасне підвищення зарплат і цін в одну й ту саму кількість разів знецінює ваші гроші, які вже є у вашому гаманці, у ту саму кількість разів. Практично це означає , що ви зможете купити у ту саму кількість разів менше товарів і послуг, ніж до знецінення. А хто вас обікрав, не залізаючи до вашої кишені, здогадайтесь тепер самі. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Знецінення національних грошей у нормальних країнах вважається порушенням, за яке уряд може бути притягнутим до відповідальності.
Бухгалтер Коля
08.03.2017
Так-так, откровенія із палати №6.То ви за кого, Коля, за "беглих" чи нині правлячих. Ведіть дискусію далі, а то маєте три коменти і пхаєте їх як "Перли" у всі теми
Наталя
04.03.2017
А чому тільки йде мова про "медиків" і "педиків"? А де ж бухгалтера, які повинні ці "головоломки" розпутувати кому скільки доплатити, щоб не було зрівнялівки?Їх тільки кожний тиждень закидають інформаціями про додаткову потребу в коштах, щоб уникнути "зрівнялівки".А коштів все рівно не додають.А чому їм не ввести обов’язкову доплату 50% за складність і напруженість в роботі, як бібліотекарям?В бібліотеку люди вже давне перестали ходити, бо все беруть з інтернету, а надбавка все рівно залишилася. Чому бухгалтерам не можуть заплатити доплату за стаж 30% як "медикам"і "педикам?"А де ж їхня матеріальна допомога на оздоровлення при відпускних?А вони хіба не спеціалісти?Якщо взяти по нагрузці і по складності, то іхня професія набагато складніша і не менш відповідальна за "медиків" , не кажучи вже про "педиків". Вони хіба не в тій самій державі працюють і не з того самого бюджету одержують заробітну плату? Чи може вони "панові" служать?
Ольга Наталя
06.03.2017
тож заходьте на петицію (реєструтеся і голосуйте)може хоть хто небудь зверне увагу на бухгалтерівhttps://petition.kmu.gov.ua/kmu/Petition/View/956
Бухгалтер Ольга
09.03.2017
Хто небудь не треба....Ми вже маємо Колю. Про його увагу до бухгалтерів можна пісню скласти. Тим хто повинен звернути увагу на бухгалтерську працю вигоди немає - "з якого б то дива бухгалтера мають бути менш фінансово залежними??????" - ось їх думка!!!!!
Ikar Наталя
04.03.2017
Вибачте, вале задрали ви зі своєю бухгалтерію...а інші не люди?
Ірина Ikar
06.03.2017
Тож бухгалтери не люди виходить? А якщо їх не буде, хто буде вам нараховувати та виплачувати зар.плату про яку ви тут жалієтеся? Вони(ми) за копійки теж не хочемо працювати та нести велику відповідальність. І перед ВКО, і перед ДФІ, ПФ, а також перед вами, що постійно щось требуєте від нас!
Ірина Ikar
06.03.2017
Тому шо це сайт для бухгалтерів!!!
Ikar Ірина
09.03.2017
саме через таких людей які думають як ви..приймають такі закони...."під когось"
Ikar Ірина
09.03.2017
ну то й скажіть що "Я" Егоіст...за що мінуси
Хал Ikar
06.03.2017
То може самі собі нараховуйте ЗП і так далі. У бухгалтера нема жодної надбавки гарантованої законом все за бажанням керівника.
Ikar Хал
09.03.2017
з логікою у Вас не зовсім...а думати так як і ви то що будуть робити бухгалтери якщо не буде інших професій?
Оксана
09.03.2017
Кто еще не подписал петицию? Давайте вместе позаботимся друг о друге) https://petition.kmu.gov.ua/kmu/Petition/View/956
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі