Інформація по темі "" | Публікації по тегу
26.03.20
10136 0
Друкувати
Обране

Оплата праці, березень, 2020/№ 6 та № 6/1

Сьогодні вийшли чергові номери журналу Оплата праці за березень 2020 р. №6 та спецвипуск № 6/1 до вашої уваги зміст номерів

Оплата праці, березень, 2020/№ 6«Антикоронавірусні» закони: вивчаємо та застосовуємо На жаль, хворих на коронавірус зафіксовано вже й в Україні. Починаючи з 12 березня 2020 року Уряд запровадив на всій території України карантин для запобігання поширенню цього вірусу. 17 березня Верховна Рада прийняла цілу низку законів, які мають сприяти активній боротьбі з поширенням коронавірусу. Сьогодні ми розглянемо ті з них, які безпосередньо торкнулися роботодавців та їх працівників.

Посадові оклади головбуха і заступника директора ДЮСШ Для головних бухгалтерів, заступників керівників ДЮСШ не встановлені тарифні розряди.

Щодо оплати праці працівників закладів освіти під час призупинення навчання через карантин Лист від 13.03.2020 р. № 1/9-161*

Переведення на інше підприємство. Розбираємося з компенсацією Що гріха таїти, більшість роботодавців бентежить формулювання «звільнення працівника за переведенням на інше підприємство». І не даремно. Вигода від такої форми звільнення насправді можлива тільки для працівника. Роботодавцям від неї — один клопіт. Проте деякі з них йдуть на передачу працівника «з рук у руки» свідомо — про них і поговоримо.

Допомога по вагітності та пологах. Задачки з практикиТеорія — це той мінімум (основний набір), який установлює головні правила гри. Вона сувора й суха. Практика — це зовсім інше. Це безліч варіантів, ситуацій, в яких бухгалтеру доводиться розбиратися, досліджувати, з’ясовувати… Ну, як-то кажуть, Шерлок Холмс тут і поруч не стояв! Звісно, багато проблемних питань щодо розрахунку допомоги по вагітності та пологах ходять по колу від одного підприємства до іншого. Тож ми вирішили їх зібрати разом у цій статті та надати на них вичерпні відповіді. Долучайтеся!

Працівник був відсторонений від роботи: розраховуємо відпускні З 15.02.2020 р. працівник іде в щорічну основну відпустку на 14 календарних днів. При цьому з 02.10.2019 р. по 25.02.2020 р. працівник відсторонений від роботи за рішенням суду без нарахування зарплати. Інші дні розрахункового періоду працівник відпрацював. Як правильно розрахувати суму відпускних?

Неоплачений лікарняний під час відпустки: чи продовжувати її? Працівник перебував у щорічній основній відпустці тривалістю 10 календарних днів з 10.03.2020 р. по 19.03.2020 р. Під час перебування у відпустці йому був виданий листок непрацездатності в період з 12.03.2020 р. по 19.03.2020 р., в якому є позначка про алкогольне сп’яніння працівника. Тобто працівник був тимчасово непрацездатним у зв’язку із захворюванням, що виникло внаслідок алкогольного сп’яніння. Чи треба продовжувати/переносити на інший період щорічну основну відпустку працівника у зв’язку з його непрацездатністю, яка не оплачується?

Видаємо нецільову допомогу працівникові: особливості-2020 Працівник звернувся з проханням виділити йому нецільову благодійну допомогу у зв’язку із сімейними обставинами. Як оподатковується ця сума і відображається у звітності?

ПСП-нюанс: мати двох дітей або одинока мати Працівниця установи має двох дітей (сина і доньку) віком до 18 років. Сина вона народила, не перебуваючи у шлюбі (у свідоцтві про народження дитини батько не зазначений). Донька — це спільна дитина з іншим чоловіком, з яким вона наразі перебуває в шлюбі. Обидві дитини проживають з матір’ю. За якою підставою така працівниця може розраховувати на ПСП: як одинока мати або як мати двох дітей?

Зарплату і перехідні відпускні відобразили в одному рядку: виправляємо в ЄСВ-звіті У лютому 2020 року працівниці, окрім зарплати за лютий у сумі 3542,25 грн, були нараховані відпускні з 24 лютого по 9 березня 2020 року в сумі 2002,14 грн (858,06 грн припадає на період відпустки з 24 по 29 лютого, 1144,08 грн — на період відпустки з 1 по 9 березня). У таблиці 6 ЄСВ-звіту за лютий 2020 року відпускні (за обидва місяці — лютий, березень) і зарплату помилково відобразили загальною сумою (5544,39 грн) одним рядком як суму зарплати за лютий. Як виправити таку помилку в ЄСВ-звіті за березень?

Дистанційна робота працівників закладів освіти Відповідно до ст. 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 та з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10.03.2020 р. Кабінет Міністрів України постановою від 11.03.2020 р. № 211 установив з 12 березня до 3 квітня 2020 року на всій території України карантин, заборонивши, зокрема:

Сертифікація вчителів: доплата та присвоєння наступної кваліфкатегорії Нарешті фінансові переваги для вчителів початкових класів після проходження сертифікації розпочали діяти. Набрала чинності постанова КМУ «Про встановлення доплати педагогічним працівникам за успішне проходження сертифікації» від 19.02.2020 р. № 113 (далі — постанова № 113). Давайте проаналізуємо її положення.

Компенсація: виплата зарплатних боргів у березні 2020 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.


Оплата праці, березень, 2020/№ 6/1 спецвипускКарантин: як уберегти працівників від коронавірусу Сьогодні ми розповімо, як організувати роботу підприємства в період карантину. Проблеми нагальні й потребують вирішення вже зараз.

Карантин і трудові гарантії для працівників, які мають дітей Першим заходом, прийнятим урядом з метою запобігання епідемії коронавірусної інфекції в Україні і для недопущення поширення COVID-19, стало введення тритижневого карантину для всіх навчальних закладів. Як батькам, яким (незважаючи на обмеження) все ж доводиться виходити на роботу, подбати про своїх малюків, що залишилися удома? Скористатися однією з гарантій, передбачених трудовим законодавством. Що це за гарантії — розповімо нижче.

«Охрана, отмена!», або Анулюємо навчальну відпустку у зв’язку з карантином Працівниці бюджетної установи була надана й оплачена навчальна відпустка для проходження сесії у ВНЗ на період з 16.03.2020 р. по 27.03.2020 р. Проте Кабміном було прийнято рішення про введення карантину в навчальних закладах. Чи має право роботодавець перерахувати (сторнувати) відпускні? Які документи повинен надати ВНЗ для проведення перерахунку?

Він полетів, але обіцяв повернутися… Що робити, якщо працівник «застряг» у відпустці Працівник узяв щорічну основну відпустку і поїхав відпочивати за кордон. Через карантин він тепер не може вчасно повернутися на роботу. Що робити? Як оформити ці дні відсутності працівника?

Нові «трудові» штрафи: реалії для бюджетних установ Як відомо, не менше вогню і фіскалів суб’єкти господарювання бояться інспекторів Держпраці. Трудові контролери навідуються не лише до комерційних підприємств, а й до бюджетників. Сьогодні ми розповімо, за які порушення та які трудові штрафи найчастіше отримують бюджетні установи. Звісно, кожен може помилятися й цього не уникнути. Але давайте вчитися на чужих помилках.

Охорона праці: навчання, інструктажі та інші заходи Як ви напевно вже зрозуміли, охорона праці — питання неабияке. А тому вона має бути організована належним чином. У цій статті ми розповімо про найважливіші заходи, які зобов’язаний проводити роботодавець для захисту працівників від різних небезпечних чинників.

Декретна посада: при скороченні не забудьте попередити працівницю Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років. У цей час її посада в штатному розписі була скорочена з 1-ї до 0,5 штатної одиниці. Через 3 місяці працівниця повинна вийти з відпустки для догляду за дитиною. Чи потрібно її якось попереджати? Які дії кадровика?

Відпустка «за свій рахунок» на пів дня: чи можливо? Працівник просить надати відпустку без збереження заробітної плати на пів дня (4 години) за сімейними обставинами. Чи можна надавати таку відпустку?

Відпустка «за свій рахунок» із прогалиною Чи має право працівник узяти відпустку «за свій рахунок» із перервою на вихідні дні? Наприклад: в одній заяві просить надати таку відпустку 06.03.2020 р. та 10.03.2020 р. (2 календарних дні).

«Дитяча» відпустка: чи завжди при звільненні компенсація? З попереднього місця роботи (відпрацювала на ньому понад три роки) працівниця звільнилася у лютому 2020 року за власним бажанням. До іншого закладу прийнята у березні 2020 року, однак вимагає надати їй у квітні 2020 року соціальну відпустку на 10 календарних днів як матері двох дітей (віком 3 та 12 років). На попередньому місті роботи соціальна відпустка на дітей протягом поточного року їй не була надана та компенсацію за неї при звільненні працівниця не отримала, про що має довідку, надану попереднім роботодавцем. Чи може заклад, у якому працює на сьогодні працівниця, надати їй відпустку на дітей у поточному році?

Робочий час вчителів та нормування інших видів педагогічної роботи Чи потрібно нормувати робочий час вчителів на класне керівництво, перевірку зошитів та інші види педагогічної діяльності?

Навчально-польові збори: чи відпрацьовувати пропущені уроки? Чи повинні вчителі відпрацьовувати уроки, пропущені у зв’язку з проведенням навчально-польових зборів учнів 10 — 11 класів?

Викладацька робота завідувача відділення педагогічного коледжу Який обсяг викладацької роботи може мати завідувач відділення педагогічного коледжу?

Перелік святкових днів, професійних і міжнародних свят у квітні 2020 року

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×