Інформація по темі "" | Публікації по тегу
07.11.16
15433 0
Друкувати
Обране

Щодо розміру 100 відсотків допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам, які мають статус ветерана війни

У зв’язку з чисельними зверненнями страхувальників до міжрайонних виконавчих дирекцій Київського міського відділення фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, надаємо роз’яснення щодо розміру оплати листків непрацездатності ветеранам війни.

Відповідно до ч. 1 ст.19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 року № 1105 (далі – Закон 1105), право на отримання матеріального забезпечення по тимчасовій непрацездатності у застрахованої особи виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи строк випробування й день звільнення), якщо інше не передбачено законодавством.

Пункт 5 ст. 24 Закону 1105 передбачає виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань»; донорам, які мають право на пільгу, передбачену статтею 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів».

Згідно ст. 4 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 року № 3551-ХІІ (далі – Закон 3551), ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни.

Виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи мають право учасники бойових дій та учасники війни (ст. 12 п. 11 та ст. 14 п. 11 Закону 3551).

Статус учасника бойових дій підтверджується посвідченням учасника бойових дій, що видається відповідно до Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь вантитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 року № 413.

Отже, вище зазначені особи та особи зазначені в ст. 10 Закону 3551 мають право на отримання матеріального забезпечення по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100 відсотків.

https://www.facebook.com/VD.KMV.FSSTVP/posts/770173736469359

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×