Інформація по темі "" | Публікації по тегу
11.04.17
17125 4
Друкувати
Обране

Як при звільненні працівника утримати кошти за невідпрацьовані ним дні відпустки, якщо заробітку немає?

Вичерпний перелік підстав, які дають право роботодавцю проводити утримання із зарплати для погашення заборгованості працівника перед підприємством, наведено в ч. 2 ст. 127 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України). Відрахування із заробітної плати можуть провадитись тільки у випадках, передбачених законодавством України.

Відрахування із заробітної плати працівників для покриття їх заборгованості підприємству, установі і організації, де вони працюють, можуть провадитись за наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу, в т.ч. при звільненні працівника до закінчення того робочого року, в рахунок якого він вже одержав відпустку, за невідроблені дні відпустки. Відрахування за ці дні не провадиться, якщо працівник звільняється з роботи з підстав, зазначених в пунктах 3, 5, 6 статті 36 і пунктах 1, 2 і 5 статті 40 КЗпП України, а також при направленні на навчання та в зв'язку з переходом на пенсію.

Можливість утримати з працівника надміру виплачену внаслідок помилки зарплату залежить від типу такої помилки - рахункова (лічильна) і нелічильна.

У п. 24 постанови Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами за­конодавства про оплату праці» від 24.12.1999 р. № 13 зазначається, що вирішуючи спори, пов’язані із застосуванням ст. 127 КЗпП України, суди мають враховувати, що роботодавець може звернутися із зазначеними вимогами до суду згідно з правилами частини першої ст. 233 КЗпП України протягом одного року з дня виникнення права на відрахування відповідних сум.

Стаття 1212 Цивільного кодексу Украї­ни (далі - ЦКУ) зобов’язує особу, яка набула майно або зберегла його в себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), повернути потерпілому це майно.

При цьому ст.1215 ЦКУ встановлює, що не підлягають поверненню безпідставно набуті заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю, аліменти й інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача.

Таким чином, нормами закону не передбачено повернення працівником підприємству зайво виплачених коштів, крім випадків, встановлених ст.127 КЗпП України, ст.1215 ЦКУ.

 

Ольга Ткачівська,

начальник відділу

Управління Держпраці в Івано-Франківській області

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
4
Раиса
14.04.2017
А где ответ на вопрос? Як утримати відпускні?
Юрій Раиса
26.04.2017
Для повернення сум, зайво виплачених внаслiдок лiчильних помилок, керiвник зобов'язаний видати наказ (розпорядження), але при одночасному дотриманнi двох умов: - не сплинув один мiсяць iз дня виплати неправильно обчисленої суми; - працiвник не оспорює пiдстави та розмiри вiдрахувань, тобто вiн згоден на таке вiдрахування або повернення коштiв. Такий працiвник ставить пiдпис на самому наказi (розпорядженнi) або вiн пише заяву, в якiй пiдтверджує свiй намiр повернути надмiру виплаченi кошти. Якщо хоча б одна iз вищезазначених умов не виконується - примусово стягнути зайво виплачену зарплату iз працiвника не вийде. Щоправда Мiнсоцполiтики у Листi N 248/06/186-09 наполягає на тому, що за наявностi у власника права здiйснювати вiдрахування iз заробiтної плати працiвника з метою повернення сум, зайво виплачених внаслiдок лiчильних помилок, вiн може видати наказ (розпорядження) про вiдрахування не пiзнiше одного мiсяця з дня закiнчення строку з дня виплати неправильно обчисленої суми. Для вiдрахування таких сум згода працiвника не потрiбна. Його заперечення також не можуть перешкоджати вiдрахуванню.
Бухгалтер
18.04.2017
Як виплатили наперед, то при можливих варіантах 1. по наказу (щедрі кадри) 2. технічна помилка бухгалтерії , вирішення - потрібно вмовити, нехай внесе в касу гроші, а як не хоче - нехай платять ті хто "передав" - от і все. (Так вам і ревізори скажуть). Ще можливий варіант, можуть прийти підсліпкуваті ревізори і просто пощастить, бо недоглядуть.
Алиса
18.04.2017
Очень странный ответ на поставленный вопрос. Спросили об одном, ответ на этот вопрос не дали и рассказали, что бывает в случаях, когда работнику безосновательно выплатили суммы, сославшись при этом на постановление Пленума ВСУ... При удержании отпускных есть прямая норма, предусматривающая возможность их удержания - ст. 22 Закона "Об отпусках". Если денег к выплате при увольнении не хватает, а работник добровольно не соглашается погасить задолженность, то все просто - нужно взыскивать задолженность через суд.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі