Інформація по темі "" | Публікації по тегу
27.05.19
24143 12
Друкувати
Обране

Які доплати мають враховуватися до заробітної плати при забезпеченні її мінімального розміру?

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу, надає роз’яснення головний державний інспектор Управління Людмила Філоненко.

    Відповідно до статті 31 Закону розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

     Тобто, якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати.

     Частиною другою статті 31 Закону визначений вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це — доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

     Отже, у випадку, коли працівнику встановлені доплати за роботу у важких і шкідливих, та особливо важких і особливо шкідливих умовах праці, які виплачуються за результатами атестації робочих місць, виплата за використання дезінфікуючих засобів, за роботу у нічний час, підвищена оплата за роботу у надурочний час інші виплати, визначені в другому абзаці статті 31 Закону, то вони мають виплачуватися понад розмір мінімальної заробітної плати.

     Виплати, які не перелічені в частині другій статі 31 Закону, мають враховуватися до мінімальної заробітної плати.

   Тобто, доплати за: суміщення професій (посад) і виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт, ненормований робочий день; надбавки за: класність, почесне звання, високі досягнення у праці, вислугу років; всі види премій крім перелічених в частині другій статті 31 Закону; індексація тощо включаються до виплат, які мають враховуватися до заробітної плати при забезпеченні її мінімального розміру.

kr.dsp.gov.ua

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
12
Енгрібьорд
27.05.2019
Придумали дурню і вся країна грається. А прирівняти оклад та тарифний розряд в штатному до рівня МЗП очевидно "релігія не дозволяє". От і граємося з надбавкою та з їхніми "враховується", "не враховується".
Ін
27.05.2019
А індексацію вже придумали куди,
включать до МЗП чи ні?
Енгрібьорд Ін
28.05.2019
Поки що все як і раніше. Був якийсь проект закону в якому індексацію планували включити у список виплат, що нараховуються поверх МЗП. Але поки що він так і залишається проектом
НС
28.05.2019
Компенсация за неиспользованый отпуск при увольнении сверх МЗП?
Таня НС
28.05.2019
Да.
Вікторія
28.05.2019
Чому нарахування за вислугу років обслуговуючому персоналу в порівняні з дер.службовцями така НЕСПРАВЕДЛИВА???
Коли можна чекати на зміни??
Лариса
28.05.2019
А если работник заменяет отпускника и ему дают 0,25 ст.совместительства,входит это в МЗП или считается отдельно?
12345 Лариса
28.05.2019
А на основании чего Вы даете 0,25 ст. совместительства? Ведь у Вас нет экономии ФЗП, т.е. должность не есть вакантной. У Вас сотрудник находится в отпуске и он получил по занимаемой должности отпускные. На мой взгляд, речь может идти о 0,25 доплаты за расширение зоны обслуживания или увеличения объема работ.
Света
28.05.2019
Для техпрацівників це дуже несправедливо. Ми живемо в гірському районі де має бути надбавка гірських, а її донарах до мінзарплати. Нам до роботи треба іти пішки по годині гірськими дорогами а у місті можна проїхатися маршруткою до роботи. Для нас це обурливо і несправедливо.
Ольга
28.05.2019
В ЗУ про оплату праці- Стаття 31. Відомості про оплату праці працівника .
Ірина
07.10.2019
Якщо у працівника посадовий оклад на 2019 рік в розмірі МЗП, чи потрібно з липня 2019 індексувати зп, і як підняти оклад щоб не індексувати?
Вікторія Ірина
18.10.2019
Індексувати потрібно з липня на 62,22 грн. Для того, щоб не індексувати, потрібно підняти оклад з липня на 63 грн.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×