За якими критеріями відносити роботи до важких та шкідливих
Так, задля визначення права працівників на скорочену тривалість робочого тижня, на безплатне забезпечення лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними продуктами, слід керуватися Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затвердженими наказом МОЗ України від 08.04.14 р. № 248.
А під час оцінки умов праці для визначення права на щорічні додаткові відпустки, на пільгову пенсію, використовують вимоги додатка 4 до Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Мінпраці України від 01.09.92 р. № 41, а також наказу МОЗ та Мінпраці «Про затвердження показників та критеріїв умов праці, за якими надаватимуться щорічні додаткові відпустки працівникам, зайнятим на роботах, пов'язаних з негативним впливом на здоров'я шкідливих виробничих факторів» від 31.12.97 р. № 383/55.
Про це йдеться в листі Мінсоцполітики від 16.07.2015 р. N 403/13/116-15