Інформація по темі "" | Публікації по тегу
18.05.22
28998 15
Друкувати
Обране

Забезпечення гідних умов оплати праці педагогічних і науково-педагогічних працівників

На опрацюванні в комітетах Верховної Ради України знаходяться проекти Законів України стосовно умов оплати праці педагогічних працівників:

1). «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо забезпечення гідних умов оплати праці педагогічних працівників», реєстраційний № 6512 від 12.01.2022.

Як зазначено у пояснювальній записці у законопроекті пропонується внести зміни до частини другої статті 61 Закону України «Про освіту» (далі – Закон) щодо встановлення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії в розмірі не менше трьох мінімальних заробітних плат, та до підпункту першого пункту 6 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону стосовно реалізації вказаних положень з 1 квітня 2022 року.

Частина друга статті 61 Закону передбачає, що посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат (абзац перший частини другої статті 61).

Основним завданням даного законопроекту є забезпечення гідних умов оплати праці педагогічних працівників з метою залучення до сфери освіти кваліфікованого персоналу, забезпечення високої мотивації до роботи та належної підготовки учнів в Україні.

Прийняття проекту Закону та його реалізація створить належні передумови для реалізації реформи сфери освіти та високої якості надання освітніх послуг.

2)«Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гідних умов оплати праці педагогічних і науково-педагогічних працівників»реєстраційний № 6512-2 від 25.01.2022.

У законопроекті, який є альтернативним до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо забезпечення гідних умов оплати праці педагогічних працівників» (реєстраційний № 6512 від 12.01.2022), пропонується внести зміни до законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту» та «Про повну загальну середню освіту», якими визначити, що: посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі не менше трьох мінімальних заробітних плат; посадовий оклад педагогічних працівників закладів позашкільної та дошкільної освіти найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат; педагогічним працівникам закладів позашкільної та дошкільної освіти встановлюються доплати за наукові ступені та вчені звання, за вислугу років, за сертифікацію, а керівники закладів позашкільної освіти та дошкільної освіти можуть встановлювати педагогічним працівникам доплати, надбавки, премії за використання в освітньому процесі іноземних мов, сучасних технологій, реалізацію інноваційних проектів та інше.

У пояснювальній записці зазначено, що прийняття та реалізація законопроекту сприятимуть підвищенню престижності праці педагогічних працівників, залученню до роботи в педагогічній сфері нових працівників, внаслідок чого буде зменшено дефіцит спеціалістів у сфері освіти, а також дозволить забезпечити дотримання трудових прав працівників закладів загальної середньої освіти, особливо з числа працюючих пенсіонерів – вчителів.

Проект закону сприятиме покращенню матеріального становища педагогічних працівників та позитивно вплине на систему освіти в Україні.

Джерело:
Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
15
999
18.05.2022
Одне лише запитання ? Як розриваються на роботі наші педагоги : 2 роки пандемії , війна 3 місяці , школи закриті, дистанційка тільки в містах, і не у всіх,і не по всіх предметах, по селах зовсім "глухар", а їм найнижчий посадовий оклад-три мінімальних. А ви не о**** ли?
Алла 999
21.05.2022
Можливо, доцільно Вам здобути педагогічну освіту . Власним прикладом забезпечити високу якість освіти і ,нарешті, почати писати без помилок?!!
Марина 999
21.05.2022
Як зрозуміти "дистанційка тільки по містах"?Шановна не потрібно судити по одній або двох школах.
Для 999 999
19.05.2022
Чому така неповага до сільських шкіл та педагогів. У нас, можу з впевненістю сказати, у більшості шкіл онлайн навчання налагоджено. Вчителі освоїли zoom, classroom, meet, тощо. Однак, зрозуміло, не всі учні активно підключаються до навчання. Але хіба при офлайн навчанні всі учні навчалися. Хто вчився в школі, той працює і зараз, але дня вчителів краще працювати з дітьми в школі
777
18.05.2022
Многие педагоги закончили школу со справкой, от куда будут знания у детей. Родители платят за дополнительные занятия. Начните сначала с отбором поступления в педучереждение, туда ведь поступают кому не лень. У нас, кто плохо учился, девочки в педуху, мальчики в ментовку. И зарплату им поднимите, как-будто только они у Нас люди. Ясное дело Массовость, голоса на выборах, что там простые бухгалтера или рабочие, да ещё и мозгов не очень. Конечно не обобщаю, но процентов так 82% педагогов никчёмны.
Надія 777
20.05.2022
Що означає " закончили школу по справкой"?
Ольга 777
20.05.2022
А ви підіть і попрацюйте до школи, якщо вважаєте, що вчитель так багато отримує.
Колись учні і батьки поважали вчителів і мене так батьки вчили мати повагу, слухати під час уроку, а не так як зараз батьки займаються тільки собою, а на дітей байдуже, діти приходять до школи і виплескують не повагу, не зацікавленість тому спочатку займіться вихованням дітей, а потім осуджуйте вчителів.
Світлана
18.05.2022
Батьки не виконують свої функціі щодо виховання дітей вдома, в присутності дітей негативно обговорюють школу, вчителів і т.д..., таким чином заробляючи "дешевий" авторитет у дітей... Звідки візьметься дисципліна , бажання вчитися, якщо авторитет вчителя знищено самими ж батьками. Про яке далі навчання може йти мова? Почніть, шановні батьки з себе. Подивіться на себе з боку - як ви себе поводите...А потім щось кажіть. А не подобається школа - наймайте приватних вчителів і нехай навчають ваших дітей.
Але ні приватні вчителі, ні репетитори, ні закордонні школи не матимуть ніякого значення, якщо ваша дитина не маж мотиваціі до навчання.
999
18.05.2022
Вчителі в в багатьох школах ведуть себе гірше батьків, які Світлана як ви кажетек не виконують свої функції. Вам мало прикладів в інтернеті.От наші кохані педагоги з такою зарплатою яку їм дадуть, хай і навчать дітей гарних манер. Якщо цим тільки будуть завйматьися батьки, тоді за що вони отримують зарплату ? Де їх досягнення видно ? Якщо дитина закінчила школу, а читати добре не вміє. ЦЕ тоже винна батьків ?
Анатолій 999
20.05.2022
Так можливо з таким підходом, краще не народжувати взагалі? Коли людина народжує дитину, вона бере за неї відповідальність у вихованні і забезпеченні. А що до зп вчитея, то можливо Вам себе спробувати в цій ролі? Спочатку проведете 6-7 уроків, вирішите пару конфліктів, після цього вислухаєте пару батьків, які будуть кричати, що моя дитина найкраща і вона не могла цього зробити, Петя сам винен, що нарвався на кулак мого Васі, після цього посидете так годин до шести-семи вечора заповните журнали, напишете календарку, прийдете додому перевірите там 70-80 зошитів, а тоді, щось будете говорити, а забув, при цьому зп отримаєте лише за 6-7 годин
Петро 999
19.05.2022
Вчителі - вчать, а батьки - виховують!!!
Володимир
18.05.2022
Шановна 999, якщо вважаєте що вчитель отримує високу зарплатню, будь-ласка - школа чекає на Вас, покажете вищий пілотаж у вихованні та навчанні дітей!!!
А.
19.05.2022
Вчителі працюють дистанційно роботу свою,а чи виконують батьки свої обов'язки щодо неперешкоджання освіті дітей? Чи вам краще поспати і сказати нема інтернету,нема гугл-класу?
Людмила
20.05.2022
Добрий день, чому заробітна плата працівників освіти 1 тарифного розряду становить 2893, а не 6500?
Милена Милена
21.05.2022
За массовое безделье,поездки за рубеж в рабочее время,вымогательство денег и подарков!!!(( Браво идиотам!((
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі