Інформація по темі "" | Публікації по тегу
16.06.15
1575 0
Друкувати
Обране

Заява Міністерства фінансів щодо вимог професійних спілок України терміново підвищити соціальні видатки

Вчора професійні спілки України виступили з невідкладними пропозиціями до Верховної Ради України та Уряду щодо термінового підвищення соціальних видатків. Міністерство фінансів розуміє важливість підтримки громадян України у такий важкий для країни час, і тому прагне якнайскоріше індексувати соціальні виплати. Водночас, Міністерство фінансів прагне бути відповідальним перед своїми громадянами, та збільшувати видатки, лише маючи для цього відповідний фінансовий ресурс.

Реалізація вимог, озвучених профспілками, потребує значних додаткових видатків з бюджету та соціальних фондів, а також непередбачених втрат бюджету на загальну суму 42 млрд гривень.

 Наразі в Державному бюджеті не має коштів для такого значного підвищення соціальних видатків. Збільшення доходів бюджету на початку поточного року пояснювалося головним чином стрімкою девальвацією національної валюти в лютому 2015 року і було тимчасовим фактором, що вже не має впливу на надходження держбюджету. 

Водночас, Міністерство фінансів вже зараз має закумулювати на своїх рахунках 24,4 млрд гривень для того, аби восени мати ресурс профінансувати надання субсидій на компенсацію підвищення тарифі для населення. Обсяг субсидій для населення на ці потреби передбачений на рекордному для країни рівні. 

Окрім того, одним з пріоритетних завдань Міністерства фінансів є забезпечення достатнього фінансування обороноздатності нашої країни. В травні до Міністерства фінансів звернулися 10 відомств, що опікуються обороною та правоохоронною діяльністю в Україні, з проханням збільшити фінансування в цілому майже на 17 млрд гривень. 

Нарешті, Міністерство фінансів має винайти кошти для фінансування тих змін до законодавства, що вже проголосовано Верховною Радою України та які потребують додаткового фінансування вже в поточному році. Зокрема, Закону про забезпечення права на справедливий суд, що розпочинає судову реформу в Україні. 

Мінфін докладатиме зусиль, аби знайти можливості для фінансування потреб як забезпечення обороноздатності нашої держави, так і пришвидшення підвищення соціальних стандартів. Водночас, це буде робитися так, аби не розбалансувати державний бюджет країни, оскільки в іншому випадку це  призведе до збільшення дефіциту державного бюджету з запланованих наразі 78,5 млрд гривень до 117,5 млрд гривень, чи з 4,1% до 6,3%ВВП. 

В свою чергу, чим більшим є дефіцит держбюджету, тим більший інфляційний тиск на економіку. А наслідком цього буде подальше знецінення купівельної спроможності української гривні, а відтак – до зниження реальних пенсій, зарплат тощо. Тобто необґрунтовано збільшивши видатки бюджету для певних категорій населення, одночасно буде завдано удару по добробуту всіх без виключення громадян нашої країни.  

Одночасно Міністерство фінансів закликає народних депутатів підтримати ініціативи Мінфіну щодо скорочення всіх адміністративних видатків підчас підготовки та ухвалення у Верховній Раді проекту Державного бюджету на 2016 рік. Саме це дасть змогу вивільнити у бюджеті кошти, необхідні на таке необхідне підвищення соціальних видатків, і при цьому не розбалансувати систему державних фінансів. 

З тією ж метою наразі Міністерство фінансів активно працює над реструктуризацією державного боргу, обслуговування якого наразі вартує країні більше 5% ВВП. Реструктуризація має не лише зменшити тиск на платіжний баланс країни в обсязі $15,3 млрд протягом 2015-2018 років, але й значно зменшити видатки державного бюджету на обслуговування держборгу. І завдяки цьому – вивільнити ресурси на інші пріоритети.

 

http://www.minfin.gov.ua/

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі