Інформація по темі "" | Публікації по тегу
22.06.15
1947 0
Друкувати
Обране

Зміна правового статусу медичних закладів дасть можливість вирішувати проблему надбавок до зарплати медиків

Зміни, запропоновані Міністерством охорони здоров’я України у першому пакеті реформаторських законопроектів, стосуються нового статусу медичних закладів – повідомила Перший заступник Міністра охорони здоров’я Олександра Павленко в ефірі «24 телеканалу».

«Форма власності медичних закладів не зміниться – вони залишаться державними чи комунальними. Питання в організаційно-правовій формі. Зараз це бюджетні установи. Ця форма максимально зв’язує можливості головлікаря, штату медзакладу розпоряджатися своїми активами, фінансами. Зміна дасть можливість самостійно вирішувати кількість ліжкового фонду, надбавки до зарплат, в залежності від показників і якості наданих медпослуг. МОЗ пропонує зробити медичні заклади підприємствами. Господарський кодекс, інші законодавчі акти надають більш широкі можливості для підприємств. Про це з 2005 року говорять міжнародні інституції, представники реформаторських проектів, в т.ч. Євросоюзу як про єдиний можливий вихід із ситуації, що склалася. Ці процеси не пов’язані ні з будь-якою приватизацією, ні з виведенням майна, тощо», - підкреслила Олександра Павленко.

«Якщо ми не вирішимо питання правового статусу медичного закладу, ми ніколи не вирішимо питання фінансування цих закладів. Ми вже не можемо собі дозволити видавати кошти на певний метраж клінік та ліжковий фонд. По документах, по бухгалтерії всі ліжкові фонди заповнені на 100%, цю неправдиву інформацію нам будуть подавати завжди. 2016 рік стане перехідним роком від фінансування за ліжко-місце до фінансування за надані послуги. Багато що залежить від волі головних лікарів, від місцевої влади, від швидкості, як вони включаться у запропоновані зміни.

Відповідні законопроекти вже пройшли погодження центральними органами влади та знаходяться на розгляді у Кабінеті Міністрів України. Ми сподіваємося, що законопроекти потраплять у Верховну Раду не чекаючи трьох місяців, які були відведені Прем’єр-міністром для перших результатів реформи охорони здоров’я», - зауважила Олександра Павленко.  

 

Прес-служба МОЗ України

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі