Інформація по темі "" | Публікації по тегу
17.02.20
22084 3
Друкувати
Обране

Економія держбюджетних коштів за постановою № 710: чи є послаблення?

Кабмін постановою від 29.01.2020 р. № 52 вніс зміни до своєї постанови «Про ефективне використання державних коштів» від 11.10.2016 р. № 710.

Завдяки цьому з 14.02.2020 р. (дата набрання чинності постановою № 52) підкориговано Заходи щодо ефективного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів держвлади та інших держорганів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти держбюджету. Відтепер у зазначених Заходах:

1) нема заборони придбавати мобільні телефони;

2) нема вимоги про забезпечення зарахування до загального фонду держбюджету коштів від реалізації державних резиденцій, державних дач, будинків відпочинку, оздоровчих закладів, автомобілів, що перебувають на балансі органів державної влади та інших держорганів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти держбюджету;

3) нема заборони установлювати та здійснювати нарахування підвищень до посадових окладів (ставок), надбавок, доплат, допомог, винагород, премій, інших заохочувальних виплат працівникам виключно в межах фонду оплати праці, затвердженого в загальному та спеціальному фондах бюджету з урахуванням вимог бюджетного законодавства, або власних доходів, отриманих від провадження господарської діяльності;

4) нема вимоги про забезпечення внутрішнього контролю за повнотою надходжень, взяттям бюджетних зобов'язань розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачами бюджетних коштів і витрачанням ними бюджетних коштів.

Але не кваптеся розслаблятися! На сторожі ефективного використання бюджетних коштів, як і раніше, стоїть БКУ та Закон про Держбюджет на 2020 рік.

Так, що стосується коштів від реалізації автомобілів та держбудівель, то вони і надалі повинні потрапляти до загального фонду Держбюджету. Підстава – ст. 10 Закону про Держбюджет на 2020 рік. У цій нормі зазначено, що у загальному фонді Держбюджету на 2020 рік до доходів належать, зокрема, надходження від реалізації автомобілів, наземних, водних та повітряних транспортних засобів, сільськогосподарської техніки, обладнання та устаткування, що перебувають на балансі органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти держбюджету. Також зазаначено, що у загальному фонді Держбюджету джерелами формування у частині фінансування є надходження від реалізації державних резиденцій, державних дач, будинків відпочинку, оздоровчих закладів, іншого нерухомого майна, що перебувають на балансі органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти держбюджету.

Думаєте, якщо у Заходах немає заборони № 3 з зазначеного вище переліку, то можна робити нарахування понад межи фонду оплати праці? Зовсім ні! Зазирніть до ст. 51 БКУ. У ній передбачено, що керівники бюджетних установ повинні утримувати чисельність працівників, військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських, співробітників Служби судової охорони та здійснювати фактичні видатки на заробітну плату (грошове забезпечення), включаючи видатки на премії та інші види заохочень чи винагород, матеріальну допомогу, лише в межах бюджетних асигнувань на заробітну плату (грошове забезпечення), затверджених для бюджетних установ у кошторисах.

Тож робіть висновки самі.

До речі, внутрішній контроль має бути! Така вимога залишається в п. 9 ч. 5 ст. 22 БКУ. Згідно з цією нормою головний розпорядник бюджетних коштів повинен здійснювати внутрішній контроль за повнотою надходжень, взяттям бюджетних зобов'язань розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачами бюджетних коштів і витрачанням ними бюджетних коштів.

Тож, залишається лише радіти зняттю заборони на придбання мобільних телефонів. Звісно, якщо кошторисом передбачено таке придбання. І за умови, якщо його вартість не більше 1200 грн., а утримання на місяць – не більше 1500 грн. Бо Граничні суми витрат на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп'ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету, затверджені постановою КМУ від 04.04.2001 р. № 332, ніхто не відміняв.

 

Головний редактор Журналу «Бюджетна бухгалтерія» - Світлана ЗАМАЗІЙ

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
3
Оля
17.02.2020
Телефон за 1200 грн,, круто. Це що бабушкофон? А як же країна в смартфоні?
Виктор Федорович Оля
18.02.2020
Смартфон може бути й б/у.
Таня Виктор Федорович
19.02.2020
В такому випадку витрати на його утримання перевищать 1500 грн. Самі знаєте прекрасно, у скільки обходиться ремонт старого "доробала", спробуйте спочатку знайти запчастини до нього.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі