Інформація по темі "" | Публікації по тегу
08.12.23
895 0
Друкувати
Обране

Плануємо закупівлі на 2024 рік

Як організувати планування закупівель?

Традиційно наприкінці року замовники займаються плануванням закупівель на наступний рік. Насамперед це стосується закупівель товарів та послуг, щодо яких у розпорядника коштів є постійна потреба. Наприклад, це комунальні та телекомунікаційні послуги, продукти харчування тощо.

Звичайно, самотужки уповноваженій особі (далі УО) з цим завданням не впоратись. Тому варто долучити до цього відповідального процесу працівників інших структурних підрозділів установи.

Хто передає такі документи УО для формування річного плану, за якою формою та в які строки? Механізм взаємодії між структурними підрозділами під час планування закупівель варто обміркувати заздалегідь та визначити в окремому внутрішньому розпорядчому документі. Наприклад, таким документом може бути Порядок (Положення) взаємодії між структурними підрозділами під час планування та проведення закупівель.

Процес планування закупівель можна розбити на декілька кроків.

img 1

Чи можна розпочинати закупівлі на наступний рік у 2023 році?

Так, звичайно замовник може розпочати закупівлю необхідних товарів, робіт чи послуг у 2023 році для потреб 2024 року. У таких діях замовника немає жодних порушень закупівельного законодавства. Тим паче постанова № 1178* також не забороняє проводити закупівлі до затвердження кошторису.

* Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Так, замовник здійснює закупівлі на підставі наявної потреби або у разі планової потреби наступного року (планових потреб наступних періодів). Це чітко передбачено в п. 14 постанови № 1178.

Заплановану закупівлю, незалежно від її вартості замовник уключає до річного плану закупівель відповідно до ст. 4 Закону № 922*. При цьому керуємось основним правилом — якщо в замовника виникла потреба закупити товари, роботи чи послуги на 2024 рік, передусім необхідно затвердити річний план на 2024 рік. Тільки після цього замовник має право розпочинати закупівельні процедури.

* Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

ВАЖЛИВО!

Спочатку закупівля має бути запланована, а лише потім — проведена

Будьте уважні: якщо потреба у закупівлі товарів, робіт та послуг стосується 2024 року, то й формувати річний план слід саме на 2024 рік.

Таким чином, як у минулих роках, так і цьогоріч замовники наприкінці 2023 року можуть розпочати закупівлі на 2024 рік.

Коли укладати закупівельний договір?

За загальним правилом, сторони укладають договір з урахуванням строків, установлених п. 49 постанови № 1178. Нагадаємо: такий документ замовник укладає з дня оприлюднення в ЕСЗ повідомлення про намір укласти договір про закупівлю у строк:

— не раніше ніж через п’ять днів;

— не пізніше ніж через 15 днів.

У певних випадках строк укладення договору може бути продовжено до 60 днів. Головне завдання замовника — правильно обґрунтувати та оформити таке рішення.

З огляду на зазначені вимоги, замовник цілком правомірно може укладати зі своїми контрагентами закупівельні договори наприкінці грудня 2023 року. Ба більше, договірні питання навіть правильно вирішувати саме у грудні. Оскільки за таких умов потреби установи в невідкладних товарах та послугах будуть гарантовано забезпечені у наступному році.

Втім, при укладанні закупівельного договору замовнику варто врахувати такі важливі моменти:

термін постачання товарів та послуг датуйте наступним роком — «з 01.01.2024». Саме за таких умов ви забезпечите свою установу невідкладними товарами та послугами з 1 січня 2024 року;

— у проєкті договору про закупівлю та безпосередньо в договорі про закупівлю передбачте умову взяття зобов’язань в межах тимчасового кошторису. Також пропишіть можливість оплати залишку суми договору про закупівлю виключно за наявності коштів згідно з постійним кошторисом;

— визначте підстави для внесення змін до договору з огляду на вимоги п. 19 постанови № 1178. За таких умов ви уникнете зайвого клопоту у разі необхідності змінити ціну на товари та послуги та вартість договору з будь-яких причин;

— якщо плануєте у 2024 році закуповувати локалізований товар, вартість якого дорівнює або перевищує 200 тис. грн, то ступінь локалізації виробництва має дорівнювати чи перевищувати 20 % (п. 1 ч. 61 розд. X Закону № 922).

Коли реєструвати договір в Казначействі?

Маючи на руках укладений договір, замовники повинні виконувати не лише закупівельні правила, але й вимоги бюджетного законодавства.

Насамперед це стосується вимог, передбачених ч. 4 ст. 48 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Так, зобов’язання, взяті учасником бюджетного процесу без відповідних бюджетних асигнувань або з перевищенням повноважень, не вважаються бюджетними зобов’язаннями та не підлягають оплаті за рахунок бюджетних коштів. Взяття таких зобов’язань є порушенням бюджетного законодавства.

Також у цьому питанні певні обмеження передбачено Порядком № 309*. Зокрема, органи Казначейства не реєструють зобов’язання розпорядника бюджетних коштів у разі відсутності у нього затверджених бюджетних асигнувань. З огляду на це, Казначейство має право зареєструвати договір і взяти на облік зобов’язання тільки в межах сум, затверджених кошторисом із урахуванням необхідності виконання бюджетних зобов’язань минулих років.

* Порядок реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затверджений наказом Мінфіну від 02.03.2012 № 309.

Для наочності наведемо вимоги до взяття бюджетних зобов’язань за договорами, укладеними за результатами закупівельних процедур та без використання електронної системи закупівель (далі — ЕСЗ).

Правила взяття бюджетних зобов’язань за договорами

Вид бюджетних зобов’язань

Строк подання документів

Порядок обчислення строку подання документів

Закупівля товарів, робіт і послуг без застосування процедур закупівель / спрощених закупівель / електронних каталогів для закупівлі товарів

Протягом 7 робочих днів

— з дати взяття бюджетного зобов’язання

або

— з дати взяття на облік органом Казначейства кошторису

Закупівля товарів, робіт і послуг із застосуванням процедури закупівлі / спрощеної закупівлі товарів, робіт і послуг

— з дати оприлюднення звіту про результати проведення закупівлі з використанням ЕСЗ за наявності в обліку органу Казначейства кошторису

або

— з дати взяття на облік органом Казначейства кошторису

Висновки

  • Замовники можуть розпочати відкриті торги для закупівлі необхідних товарів, робіт чи послуг у 2023 році для потреб 2024 року. У таких діях замовника немає жодних порушень закупівельного законодавства.
  • Замовник може укладати зі своїми контрагентами договори наприкінці грудня 2023 року з урахуванням строків, установлених п. 49 постанови № 1178.

За матеріалами сайту i.factor.ua

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×