Щодо здійснення закупівлі продуктів харчування через електронний каталог замовниками в обов'язковому порядку
У разі коли закупівля з використанням електронного каталогу шляхом запиту пропозицій постачальників не відбулася, замовник здійснює закупівлю шляхом застосування відкритих торгів у порядку, визначеному цими особливостями, не збільшуючи при цьому очікувану вартість закупівлі, або шляхом запиту пропозицій постачальників в електронному каталозі відповідно до Порядку N 822, з урахуванням цих особливостей.
Відповідно до пункту 63 Порядку запит пропозицій постачальників вважається таким, що не відбувся, якщо не було подано жодної ціни пропозиції або замовником усі подані пропозиції постачальників були відхилені з підстав, визначених пунктом 64 Порядку.
У зв'язку з цим перелік лікарських засобів та медичних виробів, закупівля яких здійснюється закладами охорони здоров'я, структурними підрозділами з питань охорони здоров'я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій з використанням електронного каталогу є додатком 1 до Особливостей, а перелік продуктів харчування, закупівля яких здійснюється замовниками з використанням електронного каталогу є додатком 2 до Особливостей відповідно.
Так, додаток 2 до Особливостей наразі містить 32 категорії продуктів харчування, які є типовими (яйця курячі, крупи, борошно, цукор, макаронні вироби, яловичина, свинина, курятина, риба заморожена, картопля, цибуля, капуста, морква, буряк, огірки, помідори, кабачки, яблука, олія, молоко, масло та ін.), вимоги до закупівлі яких є в переважній більшості ідентичними та стандартизованими.
Крім цього, положення, встановлені пунктом 112 Особливостей, стосуються всіх суб'єктів, які є замовниками, визначеними згідно із статтею 2 Закону.
При цьому закупівлі продуктів харчування, які не внесені до переліку згідно з додатком 2 до Особливостей, вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, здійснюються замовниками у відповідності до пункту 10 Особливостей, шляхом застосування відкритих торгів порядку, визначеному Особливостями, та/або шляхом використання електронного каталогу для закупівлі товару відповідно до Порядку N 822, з урахуванням положень, визначених цими особливостями.
Зазначаємо також, що, оскільки адміністрування електронних каталогів для продуктів харчування за переліком згідно з додатком 2 до Особливостей здійснює Державна установа "Професійні закупівлі", яку визначено централізованою закупівельною організацією відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.09.2019 N 846-р (зі змінами), з питань формування та супроводження електронного каталогу в електронній системі закупівель необхідно звертатися до Державної установи "Професійні закупівлі".
Виходячи з положень Порядку N 822, адміністратор електронного каталогу створює категорії продуктів харчування та їх специфікації шляхом визначення переліку характеристик продуктів харчування з їх точними та/або мінімальними і максимальними значеннями, а також встановлює кваліфікаційні та інші вимоги до учасника електронного каталогу при проведенні кваліфікації до електронного каталогу.