Інформація по темі "" | Публікації по тегу
17.04.20
10891 2
Друкувати
Обране

Товар (послугу) придбано у підприємця: відображення у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ

При нарахуванні (виплаті) доходів фізичним особам - підприємцям (не залежно від системи оподаткування) та самозайнятим особам податкові агенти зобов’язані відобразити такі доходи у податковому розрахунку за формою №1ДФ за звітний квартал, у якому вони були нараховані.

При цьому, під час нарахування (виплати) підприємцю доходу від здійснення ним підприємницької діяльності не утримується податок на доходи фізичних осіб, якщо таким підприємцем надано копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності.

При заповненні податкового розрахунку за формою №1ДФ:

- у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано підприємцю. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні.

Дохід, нарахований самозайнятій особі, відображається у податковому розрахунку за ф. №1ДФ за ознакою доходу «157».

- у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу.

- у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику (якщо підприємцем не надано копію документа, що підтверджує державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності).

- у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету (у разі нарахування податку та відображення у графі 4а).

Якщо підприємцем надано копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності, то графи 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» не заповнюються (в таких графах проставляються нулі).

Зазначена норма передбачена п. 176.2, п. 177.8 ПКУ; п. 3 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4. 

ГУ ДПС у Запорізькій області

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
2
111
17.04.2020
Судова практика стала на захист платника податків і визнає незаконним застосування штрафів, передбачених п. 119.2 ст. 119 ПК України. Наприклад, в Ухвалах Вищого адміністративного суду України від 25.11.2013 р. у справі №2а/1770/3673/2012 та від 15.10.2015 р. №806/5598/14 висвітлено наступну правову позицію: «Контрагенти позивача (ФОП) ФОП ОСОБА_3 та ФОП ОСОБА_4 зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності, що підтверджено свідоцтвами про державну реєстрацію та є визначальним фактором для неутримання податку на доходи фізичних осіб суб'єктом господарювання, тому позивач не є податковим агентом щодо вказаних фізичних осіб та звільнений від обов'язку подання щодо них розрахунків форми 1-ДФ, у зв'язку з чим штрафні санкції за неподання таких розрахунків до нього застосовуватись не можуть».Отже, особа, яка нараховує дохід ФОП, не виступає щодо такого суб’єкта господарювання податковим агентом та не зобов’язана відображати суму нарахованих доходів в у податковому розрахунку за формою 1-ДФ, а тому застосування штрафу, передбаченого п. 119.2 ст. 119 ПК України, є незаконним.
111
17.04.2020
ПК України, а також Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, не містить обов’язку особи, яка нараховує дохід ФОП, відображати його у квартальному податковому розрахунку за формою 1-ДФ. До того ж, відповідно до комплексного тлумачення п. 1.2 та 1.3 Порядку, цей документ розмежовує поняття «фізична особа» та «фізична особа-підприємець» і використовує статус останнього лише в ролі податкового агента. З цього випливає, що законодавчо не закріплений обов’язок особи, яка нараховує дохід ФОП, щодо його відображення в податковому розрахунку 1-ДФ. Cуб’єктом правопорушення у ст. 119 ПК України є податковий агент, а особу, що нараховує дохід ФОП, не слід визнавати «податковим агентом» у розумінні пп. 14.1.180 п. 14.1 ст. 14 та ст. 18 ПК України, оскільки в цих правовідносинах відсутні всі елементи податкового обов’язку агента.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі