Інформація по темі "" | Публікації по тегу
11.03.21
37325 4
Друкувати
Обране

Форми меморіальних ордерів зазнали змін. Затверджено нову форму Оборотної відомості.

Спочатку про ордери.
Мінфін вирішив підкоригувати форми меморіальних ордерів уперше з моменту їх затвердження. Поки що обмежився лише двома: м/о № 11 та м/о № 12.

Відповідні зміни внесені наказом Мінфіну від 15.02.2021 р. № 101 до наказу Мінфіну від 08.09.2017 р. № 755 «Про затвердження типових форм меморіальних ордерів, інших облікових регістрів суб'єктів державного сектору та порядку їх складання».

Що ж саме змінилося?

Фактично оновлено назви меморіальних ордерів № 11 і № 12:

Ці облікові регістри викладено у новій редакції. Однак, насправді, форма й порядок їх заповнення лишилися незмінними.

Окрім назви, у зазначених меморіальних ордерах змінився порядок підпису осіб, які їх склали та перевірили.

Зокрема, замість «ініціали, прізвище» тепер слід зазначати «Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ». Тобто слід наводити повністю ім’я та прізвище відповідних осіб. А от по батькові зазначати більше не потрібно.

Ймовірно, що оновлення решти форм ордерів теж не забариться. 

Крім цього Мінфін додав новий регістр аналітичного обліку запасів - «Оборотна відомість»

Ну як додав? Це й додаванням-то назвати язик не повертається. Адже нова оборотна відомість має багато спільного з типовою формою № З-11, затвердженої наказом Держказначейства від 18.12.2000 р. № 130 «Про затвердження типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ та інструкції про їх складання». Нагадаю, що цей наказ втратив чинність 02.02.2021 р. відповідно до наказу Мінфіну від 31.12.2020 р. № 838.

Однак, новий порядок складання «оборотки» Мінфін дещо розширив. Порівняємо: 

Порядок складання Оборотної відомості

За наказом № 130

Нової форми

Застосовується для звірки даних складського та бухгалтерського обліку.

 

 

Оборотна відомість відкривається на рік і складається щомісячно на підставі даних бухгалтерського обліку за кожною групою аналітичних рахунків, що об'єднані відповідним синтетичним рахунком, у кількісному та вартісному відображенні. За кожним субрахунком виводяться загальні сумові підсумки, які повинні відповідати показникам синтетичного обліку.

1. Оборотна відомість застосовується для аналітичного обліку запасів, а також для звірки даних складського та бухгалтерського обліку.

2. Оборотна відомість складається щомісячно на підставі даних бухгалтерського обліку за кожною групою аналітичних рахунків, що об'єднані відповідним синтетичним рахунком, у кількісному та вартісному відображеннях. За кожним субрахунком виводяться загальні сумові підсумки, які мають відповідати показникам синтетичного обліку.

Оборотна відомість використовується для обліку надходження та витрачання запасів. В оборотній відомості ведеться облік запасів у кількісному та сумовому вимірах за кожним найменуванням або однорідною групою (видом) запасів у розрізі субрахунків (аналітичних рахунків) та матеріально відповідальних осіб. Записи здійснюються за кожним документом із зазначенням матеріально відповідальної особи.

 Як бачимо, особливо нічого нового. Тож, запровадження цього регістру більше схоже на спробу Мінфіну хоча б якось компенсувати відсутність типових форм для обліку запасів.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
4
Питання
11.03.2021
Як вважаєте, в оборотній відомості МОЛ вказувати "Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ" чи з Прізвище Ініціали?
Світлана Питання
11.03.2021
Прізвище та ініціали
Оксана
12.03.2021
Наказ №101 від 15.02.2021 року чинний?
Світлана
17.03.2021
Наказ № 101 чинний з 16 березня 2021. Опублікований в Офіційному віснику України № 20 від 16.03.2021.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×