Інформація по темі "" | Публікації по тегу
20.11.15
5225 0
Друкувати
Обране

У Парламенті зареєстровано законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо особливостей формування та виконання бюджетів об'єднаних територіальних громад

  19 листопада за №3490 у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо особливостей формування та виконання бюджетів об’єднаних територіальних громад». Автор законопроекту – С.Мельник, народний депутат, член МДО «За розвиток місцевого самоврядування».

Законопроект має на меті врегулювання питань щодо формування та виконання бюджетів об’єднаних територіальних громад (ОТГ).

У 159 ОТГ, де 25 жовтня відбулися перші місцеві вибори, розпочався процес формування нових органів місцевого самоврядування. Оскільки утворюються нові  суб’єкти бюджетного процесу, потребують уточнення норми Бюджетного кодексу, що визначають механізми горизонтального вирівнювання для районних бюджетів і бюджетів об’єднаних територіальних громад. Бюджетним кодексом також не врегульовано особливості формування та виконання бюджетів ОТГ у разі несвоєчасного набрання чинності законом про Державний бюджет України, а також у разі несвоєчасного прийняття рішення про відповідний місцевий бюджет. Окрім того, особливого уточнення, відповідно до розмежування видатків між районними бюджетами та бюджетами територіальних громад, потребують механізми фінансового забезпечення бюджетних установ, що знаходяться на території ОТГ, але перебувають в підпорядкуванні районних рад.

Отже, законопроект №3490 передбачає зміни до ст. 75, 93, 99, 122, пункту 20 розділу VI«Прикінцеві та перехідні положення», а також доповнення розділу VIдвома новими пунктами 38, 39, якими:

  • врегульовуються процедури складання проектів бюджетів об’єднаних територіальних громад та визначаються механізми контролю за дотриманням бюджетного законодавства в частині міжбюджетних відносин в органах місцевого самоврядування новоутворених громад;
  • встановлюються особливості формування надходжень та здійснення витрат бюджетів об’єднаних територіальних громад в разі несвоєчасного набрання чинності законом про Державний бюджет України, а також у разі несвоєчасного прийняття рішення про відповідний місцевий бюджет;
  • унормовуються питання фінансового забезпечення тих територіальних громад, що не об’єдналися, але знаходяться на території району, де частина територіальних громад об’єдналась.

Експерти АМУ переконані, що прийняття законопроекту №3490 створить умови для належного формування та виконання бюджетів об’єднаних територіальних громад, дозволить забезпечити ефективне фінансуванням відповідних бюджетних установ та належну якість послуг, які надаються жителям громад.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі