Інформація по темі "" | Публікації по тегу
14.02.20
9003 4
Друкувати
Обране

Чи може роботодавець відмовити працівнику у поділі його основної щорічної відпустки на частини?

За пунктом 2 ч.1 ст. 8 Закону України «Про відпустки» (далі - Закон) працівникам з ненормованим робочим днем надається щорічна додаткова відпустка тривалістю до семи календарних днів згідно із списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, в тому числі і за ненормований робочий день, установлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Пунктом 1 ч.1 ст. 4 Закону визначено види щорічних відпусток, до яких належать щорічна основна відпустка (ст. 6 Закону), додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці (ст. 7 Закону), додаткова відпустка за особливий характер праці (ст. 8 Закону), інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Згідно зі ст. 12 Закону щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості (наприклад, на один, два, три, чотири, п’ять календарних днів) за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менш як 14 календарних днів.

Статтею передбачено можливість поділу щорічної відпустки на частини, а не обов’язок роботодавця поділити її на частини, як того бажає працівник.

Оскільки остаточне рішення щодо надання працівникові відпустки ухвалює роботодавець, з метою недопущення втрат робочого часу, беручи до уваги виробничі обставини, він може погодитися, а може й не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник. Також може запропонувати свої умови поділу щорічної відпустки або не поділити її взагалі.

У разі поділу щорічної відпустки на частини невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівникові, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше від 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Яна Ягодовська, головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області. 

ГУ Держпраці у Полтавській області

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
4
Тетяна
14.02.2020
Гарна стаття, але... Склалася така ситуація на підприємстві, що прийшлося досконаліше вивчити нормативну базу в тому числі і проаналізувати судові рішення. Так от. Звертаю увагу на те, що суд завжди притримується тої позиції що у ст. 24 Загальної декларації прав людини проголошується, що: “Кожна людина має право на відпочинок і дозвілля, включаючи право на розумне обмеження робочого дня та на оплачувану періодичну відпустку” Тож будьте готові до того, що заявою на відпустку вам ваш працівник повідомляє про те що він дуже втомився і йому конче необхідна ця відпустка. І ніякі ваші переконання що ваш працівник ще мало пропрацював щоб аж так втомитися не діють!!!
Оля
17.02.2020
У меня у сотрудников пр 400 дней не использованных отпусков! И ни кого не гребет - деньги то бюджетные, а не с кармана(((
...
17.02.2020
Не знаю у кого як, але у мене не виходить піти в відпустку. Та і як взагалі визначити період, коли йти в відпустку, так як завжди потрібен на роботі. Тільки закрив і виплатив аванс, як вже потрібно закривати з/п, тільки закрив і виплатив з/п, як вже потрібно роботи звіти, тільки з ними закінчив, так вже знову аванс закривати потрібно. Тим паче, якщо цю роботу крім тебе виконати ніхто не зможе. Того і приходиться більшу половину своєї відпустки проводити на роботі. Та ще й нікуди не поїдь, бо в кожну хвилину можуть подзвонити і викликати на роботу.Бувало і таке, що знаходився якийсь тиждень відпочити і поїхати на моря, да тільки тоді телефон червоним був, бо як порахувати "тих", як виплатити "те" і т.д.
Тетяна ...
17.02.2020
Ви не людина. Ви бухгалтер. Я про таких і не писала. Я писала про судову практику звичайних людей.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×