Інформація по темі "" | Публікації по тегу
12.10.20
24539 10
Друкувати
Обране

Як будуть врегульовані трудові відносини в бюджетних підприємствах, установах і організаціях при утворенні об’єднаних територіальних громад

Ці питання стали предметом обговорення під час інформаційно-роз’яснювального заходу, який провів ст. інспектор Головного управління Держпраці в в Одеській області Ігор Сорокін з працівниками Ренійської районної дитячої бібліотеки.

Ігор Сорокін роз’яснив наступне. Відносини, що виникають у процесі добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст регулюються Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 05.02.2015 р. № 157-VIII.

Законом визначено, що об’єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов’язків територіальних громад, що об’єдналися.

У разі об’єднання всіх територіальних громад одного району в одну об’єднану територіальну громаду все майно спільної власності територіальних громад такого району є комунальною власністю об’єднаної територіальної громади, а пов’язані з таким майном права та обов’язки належать об’єднаній територіальній громаді.

У ст. 104 Цивільного кодексу України зазначено, що у разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов’язки переходять до правонаступників.

Питання, що стосуються врегулювання трудових відносин з працівниками підприємств, установ і організацій (далі – підприємства) при утворенні об’єднаних територіальних громад (далі – ОТГ), вирішуються згідно з положеннями Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП).

Відповідно до ч. 3 ст. 36 КЗпП зміна підпорядкованості підприємства, установи, організації не припиняє дії трудового договору.

У разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується (ч. 4 ст. 36 КЗпП).

П. 19 постанови Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 року № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів» визначено, що у випадках зміни власника підприємства (установи, організації) чи його реорганізації (злиття з іншим підприємством, приєднання до іншого підприємства, поділу підприємства, виділення з нього одного або кількох нових підприємств, перетворення одного підприємства в інше) дія трудового договору працівника продовжується (ч. 3 ст. 36 КЗпП).

Отже, при утворенні ОТГ  трудові відносини підприємств територіальних громад, які увійшли до складу ОТГ, не припиняються.

До графи 3 трудових книжок працівників вноситься тільки запис про перейменування підприємства  відповідно до п. 2.15 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 р. № 58.

Припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників (п. 1  ч. 1 ст. 40 КЗпП).

Джерело:
Головне управління Держпраці в Одеській області
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
10
Маша
13.10.2020
Тобто нова об"єднана громада, яка утвориться на місці ліквідованого району є правонаступником майна сільських, селищних та районної ради що зараз діє та працівники всіх сільських, селищних і районної ради що є зараз перейдуть до штату нової обраної ради?
Енгрібьорд Маша
13.10.2020
Очевидно, не зовсім. Майно райради логічно було б приєднувати до нової райради, а не до ОТГ. Таке собі розяснення. загальних тез накидали і все
Юлія
13.10.2020
Все-таки, хочеться почитати про трудові гарантії, виплати, вихідну допомогу працівникам приєднаної ради
Тетяна Юлія
13.10.2020
Як я розумію і з написаного вище, трудові відносини продовжуються, просто з іншим роботодавцем. Яка вихідна допомога, якщо людей не звільняють.
Наталія Тетяна
15.10.2020
Ну якщо вони будуть переходити на новий код ЄДРПОУ, то треба звільняти по переводу з виплатою усіх компенсаційних виплат.
Юлія Тетяна
13.10.2020
А якщо звільнятимуть? Ви впевнені, що заберуть усіх, або що всі погодяться працювати на інших умовах?
Тетяна Юлія
14.10.2020
Гадаю, що заберуть усіх, щоб не було масового звільнення, переведуть всіх на 0,5 або 0,75 ставки чистого окладу і працюйте собі)))) Ось і варіант не звільняти і зекономити кучу бабок. А якщо люди захочуть звільнитися (а люди захочуть з такими умовами) - ОТГ скаже "А у нас немає бюджету виплачувати вам вихідну допомогу, ми ж надіялися, що ви будете працювати" і нічого не виплялать.Імхо - така країна....
Юлія Тетяна
15.10.2020
Так, це правда. Думаю, так і буде. Тому й хотілося б почитати роз'яснення фахівців, у яких випадках, як та кому і що виплачувати. Бо знову ж таки, вся відповідальність буде на бухгалтерах, які повинні будуть все правильно нарахувати, перерахувати, а в кінці кінців, залишитися ні з чим....
Natka
14.10.2020
А це до чого......?
Енгрібьорд Natka
15.10.2020
То про бухгалтерію загаломtransparent_pxl.png
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі