Інформація по темі "" | Публікації по тегу
22.01.20
11308 16
Друкувати
Обране

Справедлива шкала ПДФО. Чи можливо?

Народний депутат від партії "Слуга народу" Олександр Дубінський вніс до ВРУ проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження справедливої прогресивної шкали податку на доходи фізичних осіб) (реєстр. № 2758).

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, в Україні протягом останніх років існує єдина ставка податку на доходи фізичних осіб - 18 %. Така ставка податку не залежить від суми доходу, який одержав платник податку. Тобто, і працівник, що одержує місячний дохід в розмірі мінімальної заробітної плати, і працівник, що одержує дохід у мільйон гривень на місяць платять по 18 % від свого доходу. В той же час, підпунктом 4.1.6. пункту 4.1 статті 4 Податкового кодексу України зазначено, що податкове законодавство України ґрунтується, в тому числі, на принципі соціальної справедливість - установлення податків та зборів відповідно до платоспроможності платників податків.

Крім того, світова практика свідчить про існування в більшості країн такого справедливого підходу до оподаткування доходів громадян. Так, за даними Європейської комісії з 28 держав-членів ЄС лише у 6 країнах встановлена єдина фіксована ставка податку на доходи громадян. В інших країнах ставка податку на доходи громадян диференційована, та залежить від рівня отриманого доходу. В таких країнах застосовуються від 2 до 7 ставок податку (в Люксембурзі – 23-ти рівнева шкала). Такий підхід в оподаткуванні доходів громадян більш точно відповідає принципу соціальної справедливості. При цьому в майже половині країн ЄС максимальна ставка податку за шкалою становить більше 40% від бази оподаткування, а в 4 країнах – ставка податку дорівнює або перевищує 50%.

У зв'язку з цим, законопроектом № 2758 пропонується встановити прогресивну шкалу податку на доходи фізичних осіб, а саме:

Якщо база оподаткування звітного податкового місяця не перевищує 10-кратний розмір мінімальної місячної заробітної плати, ставка податку становить 18 % бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пунктах 167.2-167.5 ПКУ) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Якщо база оподаткування звітного податкового місяця перевищує 10-кратний розмір мінімальної місячної заробітної плати, встановленої законом для такого місяця, але не перевищує 20-кратний розмір мінімальної місячної заробітної плати, ставка податку становить 36 % бази оподаткуванн.

Якщо база оподаткування перевищує 20-кратний розмір мінзарплати, ставка податку становить 54 % бази оподаткування.

buhgalter911.com

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
16
Петро мальдівський
22.01.2020
"Мертвый" законопроэкт, как это наши олигархи будут платить больше?
Дмитрий Петро мальдівський
23.01.2020
Вы считаете, что если у человека зарплата 20 минималок, то он уже олигарх?
Петро мальдівський Дмитрий
23.01.2020
Согласитесь, около ста тысяч, очень даже хорошая зарплата в Украине. С учетом того, что большинство граждан работают за зарплату немногим больше минимальной.
тома
22.01.2020
утопія, не вірю, особливо про 54 %transparent_pxl.png
анна тома
24.01.2020
Хай хоч податок платять, ЄСВ ж нараховують тільки на дохід в розмірі 15 мзп, а це в 2020 році 70845 грн., тому і дири в Пенсійному фонді. В грудні круто збагатилися і обікрали тисячі пенсіонерів. Чи почне хоч хтось там ДУ-мати?
анна тома
24.01.2020
54% будуть брати тільки з суми, що перевищує 20 кратний розмір
Інна
22.01.2020
Всі хто отримає дохід,що перевищує 10-ти кратний,знайдуть спосіб обійти закон...
Тетяна
22.01.2020
Тобто, що з мінімалки, що з 41,5 тисяч - по 18%?
Олена Тетяна
06.02.2020
Для них ОДНАКОВО: що 1 мінімалка, що 40 мінімалок. Начхали они на статистику средней зарплаты, а уж про медианную зарплату законотворцы и не слышали. То, что для подавляющего большинства наемных работников ничего не изменится, им невдомек?
Дмитро
22.01.2020
Дубінський - чорт
Оля
23.01.2020
Бред сивой кобылы!!! Значит что с 41 тыс., что с 4723 -18%, вот это справедливость!transparent_pxl.png
Лера
23.01.2020
Заработай 95000 грн. и отдай половину государству.... Да никто по-белому в таком случае не будет зарплату показывать. Таких дебілов в Раду набрали((((
Олена Лера
23.01.2020
В Голландии наша родственница так и платит.Получила доходу 200 тыс.евриков, около сотни отдала государству.Бурчит, но платит.Но мы ж не Европа.В отличие от них, которые даже и представить не могут, чтобы словчить, потому что потом может такое ай-яй-яй,,,Наши будут левачить, химичить и ничего им за это не будет, кроме почета и уважухи: надо же какой молодец, натянул государство с налогами
Лера Олена
23.01.2020
Хочу в Голландию... Согласна делиться с государством и отдавать 100 тыс. евриков transparent_pxl.png
Neta Лера
23.01.2020
А що хтось віддає? Оформляються ФОПами і платять мінімальні податки
.... Лера
23.01.2020
Цілком підтримаю Вас, таким чином вони не позбавляться "чорної бухгалтерії", а вийде тільки навпаки...Хоча я підтримую і цю справедливість: більше заробляєш - більше плати податків, але ж не такий відсоток, це вони, звісно, загнали...
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×