Інформація по темі "" | Публікації по тегу
24.06.14
2605 0
Друкувати
Обране

Минсоцполитики: об оплате труда руководителей коммунальных и государственных предприятий

Мінсоцполітики в листі від 17.02.2014 р. № 1617/0/14-14/18 роз'яснило питання щодо встановлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності.

В листі зазначено, що відповідно до ст. 8 Закону України «Про оплату праці» встановлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, відноситься до державного регулювання.

Умови оплати праці керівників зазначених підприємств встановлюються в контракті з дотриманням норм постанови КМУ від 19.05.1999 р. № 859.

Контракт з керівником державного або комунального підприємства укладають керівники відповідних органів виконавчої влади або місцевого самоврядування відповідно до законодавства.

Розмір посадового окладу керівника підприємства залежить від середньооблікової чисельності працюючих в еквіваленті повної зайнятості у кратності до мінімального розміру тарифної ставки першого розряду робітника основного виробництва, а у разі, коли тарифні ставки робітників не застосовуються, — у кратності до мінімального посадового окладу (ставки) працівника основної професії, визначених у колективному договорі, та складності управління підприємством, його технічної оснащеності, вартості основних фондів, рівня рентабельності та обсягу виробництва продукції (робіт, послуг).

Мінсоцполітики зазначило, що при підвищенні тарифних ставок (окладів) працівників підприємства у зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати на державному рівні з метою дотримання міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень посадовий оклад керівника також може бути переглянутий відповідно до зазначеного порядку.

Що стосується необхідності застосування положень галузевої угоди, то відповідно до ст. 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» положення галузевої угоди діють безпосередньо і є обов'язковими для всіх суб'єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду.

Положення галузевої угоди будуть обов'язковими для підприємства у випадку, якщо воно перебуває у сфері дії сторін галузевої угоди або сторонами галузевої угоди при її укладенні були представлені інтереси підприємства через надання останнім відповідних повноважень.

У випадку, якщо підприємство не перебуває у сфері дії сторін, які підписували будь-яку з галузевих угод, при укладенні колективного договору обов'язковими є норми, соціальні гарантії, пільги, компенсації, встановлені законодавчими та нормативно-правовими актами на державному рівні.

Проте законодавством не забороняється при визначенні розмірів тарифних ставок, окладів використовувати норми та гарантії певної галузевої (територіальної) угоди.

Крім того, якщо підприємство перебуває у сфері дії територіальної угоди, то цією угодою може передбачатися застосування положень відповідної галузевої угоди.

Також в листі зазначено, що Законом України «Про колективні договори і угоди» не заборонено підприємствам запроваджувати норми галузевої угоди через посилання в колективному договорі на таку угоду.

На думку Мінсоцполітики, у разі якщо підприємство не перебуває у сфері дії сторін жодної угоди під час укладення колективного договору, його сторони у межах повноважень можуть прийняти узгоджене рішення керуватися нормами та положеннями галузевої угоди, спорідненої підприємству за характером виробництва, оскільки законодавством це не заборонено.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі