Інформація по темі "" | Публікації по тегу
03.02.21
5681 0
Друкувати
Обране

Децентралізація: як після закінчення повноважень виплатити депутату місцевої ради середню заробітну плату, яку він одержував на вибірній посаді в раді?

ЗАПИТАННЯ (надійшло по телефону): Працювала на вибірній посаді в місцевій раді. За яких умов маю право на одержання середньої заробітної плати після закінчення повноважень в раді ?

ВІДПОВІДЬ:

Ст. 118 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) передбачено гарантії для працівників, обраних на виборні посади, після закінчення повноважень за виборною посадою: їм надається попередня робота (посада), за її відсутності –  інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою працівника, на іншому підприємстві, в установі, організації (далі – підприємство).

Аналогічна норма закріплена в абз. 1 ч. 2 ст. 33 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» від 11.07.2002 р. № 93(далі — Закон про статус депутатів) для депутатів місцевих рад (депутати сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради), які працювали у раді на постійній основі. Зазначені гарантії відповідно до ч. 5 ст. 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. № 280 поширюються на сільських, селищних, міських голів.

Право на одержання попередньої чи рівноцінної роботи виборні працівники мають за умови, якщо з виборної посади вони звільнилися після закінчення їх повноважень: як закінчення встановленого строку, на який працівник був обраний, та і в разі їх дострокового припинення.

Шестимісячний термін обліковується за наступного дня після припинення повноважень зазначених осіб.

Якщо ж надати працівнику ані колишню, ані рівноцінну їй роботу (посаду) не має можливості, то на період працевлаштування  за колишнім депутатом місцевої ради зберігається, але не більше шести місяців, середня заробітна плата, яку він одержував на вибірній посаді у раді, що виплачується з відповідного місцевого бюджету (абз.2 ч. 2 ст.33 Закону про статус депутатів).

У разі, коли колишній депутат місцевої ради до обрання на вибірну посаду не перебував у трудових відносинах з підприємством, або самостійно забезпечував себе роботою, зазначені вище гарантії на нього не поширюються.

Якщо вінмає право на пенсійне забезпечення, або йому призначена пенсія за віком, по інвалідності, у зв’язку із втратою годувальника, за вислугу років відповідно до закону, середня заробітна плата за ним не зберігається (ч.2 ст. 33 Закону про статус депутатів).

Колишній депутат місцевої ради для отримання середньої зарплати на час працевлаштування повинен надати до ради:

  • довідку про неможливість його працевлаштування підприємством, де він працював до обрання, на попередній або рівноцінній роботі (посаді);
  • трудову книжку.

Виплата провадиться за рахунок місцевого бюджету (ст. 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні») за рішенням відповідної ради.Середня заробітна плата розраховується до згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. №100.

В нагоді може стати лист Міністерства соціальної політики України від 16.04.2014 р. №746/13/74-14 «Щодо соціальних гарантій депутатів місцевих рад».

Право виборного працівника захищається в судовому порядку. Згідно зі п. 4 ч. 2 ст. 232 КЗпП безпосередньо в районних (міських) судах розглядаються спори про відмову у прийнятті на роботу виборних працівників після закінчення строку повноважень.

 

Джерело:
Головне Управлiння Держпрацi в Одеськiй областi
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі