Інформація по темі "" | Публікації по тегу
24.10.19
7107 3
Друкувати
Обране

Оплата праці / жовтень / 2019 / №20 та 20/1

Сьогодні вийшли чергові номери журналу Оплата праці за жовтень 2019 р. №20 та спецвипуск №20/1, до вашої уваги зміст номерів

Перезавантаження влади: що зміниться в оплаті праці держслужбовців Закон про перезавантаження влади* викликав чимале хвилювання серед бухгалтерів держорганів. Адже його норми дуже витіюваті, та ще й набирають чинності в різний час. Пропонуємо до вашої уваги експрес-аналіз: що ж нового в оплаті праці держслужбовців діє вже зараз, а до чого нам потрібно готуватися з нового року.

Бухгалтере, пам’ятай!

Скорочення працівників місцевих держадміністрацій Ще влітку цього року Кабмін прийняв постанову від 19.06.2019 р. № 746, якою була встановлена нова гранична чисельність працівників місцевих державних адміністрацій (були внесені зміни у додаток до постанови Кабміну від 25.03.2014 р. № 91).

Щодо визначення кількості календарних днів у розрахунковому періоді Лист від 08.10.2019 р. № 1993-11-1

Виключити не можна залишити: розраховуємо лікарняні, якщо місяць відпрацьовано не повністю І знову про розрахунок непрацездатних виплат.

Щодо строку для виплати відпускних Лист від 02.10.2019 р. № 1432/0/206-19

Виплачуйте відпускні за 3 календарних дні до початку відпустки Стаття 115 КЗпП свідчить: заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки. Аналогічна норма міститься й у ст. 21 Закону про відпустки.

Щодо порядку і умов застосування обліку робочого часу Лист від 02.10.2019 р. № 1436/0/206-19

Чи бути режиму роботи «день через день»? Лист Мінсоцполітики від 02.10.2019 р. № 1436/0/206-19, що коментується, є відповіддю на наше запитання: чи поширюються вимоги ст. 70 КЗпП на випадки роботи за режимом підсумованого робочого часу?

Щодо повернення допомоги по вагітності та пологах у разі припинення підприємницької діяльності Лист від 08.10.2019 р. № 1992-11-1

Допомога по вагітності та пологах: якщо ФОП отримала і розреєструвалась Лист ФСС від 08.10.2019 р. № 1992-11-1, що коментується сьогодні, є відповіддю на наш запит. А історія його появи така…

Мінімальний ЄСВ-внесок: сумісництво & суміщення Правило про сплату мінімального ЄСВ-внеску свідчить: якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розмір МЗП, установленої законом на місяць, за який отриманий дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру МЗП та ставки ЄСВ (ч. 2 п. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ). Ось лишень на практиці застосовуючи це правило, треба врахувати безліч нюансів. У цій статті ми розглянемо на конкретних прикладах, як воно діє для сумісників.

Мінімальний ЄСВ-внесок, якщо працівник був без роботи З попередньої статті ви вже дізналися, що правило про сплату мінімального ЄСВ-внеску поширюється не на всі випадки нарахування зарплати (доходу) працівникам. Приймаючи рішення про нарахування мінімального ЄСВ-внеску, слід врахувати ще один момент — відпрацював працівник повний місяць або тільки його частину. Усі подробиці — нижче.

Виплати після звільнення: нюанси оподаткування та відображення у звітності Якщо трудовий договір із вашим працівником розірваний, не думайте, що ви з ним попрощалися назавжди. Можливо, вам доведеться зустрітися з ним ще раз — щоб виплатити суми, що належать йому. Але нарахувати ті чи інші виплати колишньому працівникові тільки половина справи. Бухгалтерові також треба (1) провести оподаткування таких сум і (2) відобразити їх у звітності. Які нюанси слід урахувати при цьому, дізнаєтеся у сьогоднішній статті.

Переведення годинників на зимовий час На підприємстві є служба охорони, працівники якої виходять на роботу за графіком змінності. Режим роботи — «доба/три» (24 години працюють, 72 години відпочивають). Облік робочого часу — підсумований (обліковий період — квартал). У зв’язку з переходом на зимовий час із 26 на 27 жовтня (початок роботи 26 жовтня о 8:00, завершення — 27 жовтня о 8:00) виникає запитання: чи потрібно зазначати таку додаткову годину роботи в табелі обліку робочого часу і чи треба її оплачувати?

«Перехідний» лікарняний: як відобразити у звітності додаткову базу з ЄСВ Працівниця підприємства (без інвалідності, основне місце роботи) захворіла, листок непрацездатності на кінець звітного місяця ще не закритий. Чи треба у звітному місяці проводити донарахування ЄСВ до мінзарплати та як заповнити таблицю 6 Звіту з ЄСВ?

Внутрішній сумісник: як показати у звітності Працівниця підприємства (основне місце роботи) прийнята на цьому ж підприємстві на роботу за сумісництвом (внутрішній сумісник). Чи треба у формі № ДФ заповнювати щодо неї інформацію про дату прийняття на роботу в графі 6? Як заповнити Звіт з ЄСВ, якщо працівниця разом зі своєю основною роботою виконує роботу за сумісництвом?

Компенсація зарплати: виплата боргів у жовтні 2019 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати та виплатити компенсацію. Така компенсація належить у разі затримки виплати зарплати на один календарний місяць і більше. Причому компенсують «чисту» зарплату (за мінусом утриманих податків, зборів та внесків) і тільки в тому випадку, якщо ІСЦ наростаючим підсумком за період невиплати перевищить 100 %.


Рівень володіння державною мовою: яким документом можна підтвердити? Вільне володіння державною мовою — одна із обов’язкових вимог до держслужбовців. Тому всі, хто бажає поступити на держслужбу, повинні підтвердити це відповідним документом. До недавнього часу від кандидатів вимагали спеціальне посвідчення, але після «перезавантаження влади» все змінилося.

Щодо звільнення працівника, якого визнано непрацездатним Лист від 09.10.2019 р. № 1463/0/206-19

День звільнення працівника з інвалідністю: як визначити та оплатити Особи з інвалідністю — особлива категорія працівників, за дотриманням трудових прав яких необхідно слідкувати дуже уважно, а отже, і до порядку їх звільнення необхідно підходити з обережністю. Тому ми звернулися до Мінсоцполітики з наступними запитаннями.

Табель обліку робочого часу: відповідаємо на ваші запитання За допомогою Табеля обліку використання робочого часу не лише контролюють дотримання працівниками встановленого режиму робочого часу та отримують дані про відпрацьований час, а й нараховують заробітну плату, складають статистичну звітність з праці тощо. При складанні цього важливого документа в кадровиків часто виникають запитання. Відповіді на деякі з них ви знайдете в цій статті.

Суспільно корисні роботи — примусова праця аліментників Минулого року в нашому законодавчому полі з’явився такий вид стягнення, як суспільно корисні роботи. Деякі підприємства вже зіткнулися з таким явищем, відповідно до нас почали надходити запитання від кадровиків. Тож що таке ці суспільно корисні роботи? Давайте розбиратися.

Як оформити «суспільно корисних» аліментників, або Непізнаний об’єкт у кадровій роботі У попередній статті ми з вами з’ясували, що таке суспільно корисні роботи. У цій статті поговоримо про те, що робити, якщо до вас завітав аліментник-порушник. Чи потрібно його якось оформляти? Чи потрібно повідомляти податківців про прийняття на роботу? Чи потрібно укладати з ним трудовий договір? Що ж, давайте розбиратися разом.

Страховий стаж: від загального до деталейРозмір лікарняних і декретних безпосередньо залежить від страхового стажу працівника. І головне в цій справі — не помилитися! Тому питання правильного визначення страхового стажу актуальне завжди. Ми пропонуємо розпочати його розгляд із загальних правил, а потім перейдемо до деталей.

Особова картка працівника: оформляємо правильно Особова картка — основний документ з обліку особового складу в установі, організації. Чи обов’язково вести особові картки на всіх працівників? Як їх заповнювати? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете в цій статті.

В особовій картці працівника не всі дані: що загрожує роботодавцеві? Деякі працівники установи не надали дані про свій сімейний стан і адресу фактичного місця проживання. Чи передбачена відповідальність за такі порушення?

6 найефективніших технологій взаємодії з підлеглими У кожного керівника є свої «фішечки» в роботі, ті способи, які допомагають йому керувати людьми, піклуючись не лише про загальний результат організації або окремого її підрозділу, а й про благополуччя та розвиток окремого співробітника. Іноді ці способи більш усвідомлені й обґрунтовані, іноді менш. У цій статті систематизуємо способи взаємодії з підлеглими, спираючись на наукові дослідження психологів і соціологів у цій сфері. Можливо, ви відкриєте для себе щось нове або принаймні виявите підтримку інших учених і практиків, що дозволить вам зробити свою управлінську практику досконалішою.

Перелік професійних, міжнародних свят і пам’ятних дат у листопаді 2019 року

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
3
josh_ua
24.10.2019
в самому журналі десь вказано, що до номера додається спецвипуск?
EVGENIY josh_ua
24.10.2019
В якому смислі? Ті хто виписують отримують два журнали! Навіщо писати що є спецвипуск якщо ви його отримали?
josh_ua EVGENIY
24.10.2019
Можна писати так. №20 і знизу + Спецвипуск.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі