Інформація по темі "" | Публікації по тегу
18.07.19
14517 20
Друкувати
Обране

При кожній виплаті зарплати роботодавець повинен повідомити працівника про розміри оплати праці

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в Кіровоградській області Наталія Пащенко провела семінар у Володимирівській сільській раді.

Інспектор роз’яснила присутнім, що статтею 110 КЗпП України встановлено, що при кожній виплаті заробітної плати власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника про розміри оплати праці, про такі дані, що належать до періоду, за який провадиться оплата праці:

  • загальна сума заробітної плати з розшифровкою за видами виплат;
  • розміри і підстави відрахувань та утримань із заробітної плати;
  • сума заробітної плати, що належить до виплати.

Ця стаття зобов'язує власника повідомляти працівника про розміри заробітної плати. Форма такого повідомлення не зазначена. Вимоги ст. 110 КЗпП України не будуть порушені, якщо касир при виплаті заробітної плати запропонує розписатися за отриману працівником суму заробітної плати в відомості, в якій містяться дані про суму нарахованої заробітної плати, підстави і суми відрахувань за кожною підставою та належну до виплати суму заробітної плати. Працівник, який своїм підписом засвідчує одержання заробітної плати, повинен мати можливість ознайомитись з відповідними даними. Така інформація може також в письмовій формі надаватись працівникові одночасно із заробітною платою. Зрозуміло, що ця остання форма є для працівника найзручнішою.

Повідомлення власником працівника про заробітну плату повинне провадитися при кожній виплаті заробітної плати. Відповідно до ст. 115 КЗпП України аванс - це теж заробітна плата. Але розмір авансу визначається орієнтовно, а не на підставі документів про виконану роботу. І при виплаті авансу немає можливості повідомити працівникові будь-яку іншу інформацію, крім самої суми авансу.

На власника покладається обов'язок при кожній виплаті заробітної плати повідомити про всі суми, на які сума, що належить до виплати працівникові, зменшена порівняно з нарахованою заробітною платою, та причини такого зменшення; про суму, що належить до виплати і фактично виплачується працівникові.

kr.dsp.gov.ua

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
20
Оля
18.07.2019
І знову на бідного бухгалтера!!!
Bac
18.07.2019
А як пояснити (зрозуміти) абзац 3 ст. 115 цього ж Кодексу? Цитую: "Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника."Якщо прискіплюватися, то і при виплаті авансу також потрібно надавати повідомлення.... Але при перевірці завжди до чогось доколупаються, хоч і прикриваєшся ОФІЦІЙНИМИ розясненнями.
Век
18.07.2019
Роблю цю херню без задоволення і ще отримую якісь собі незадоволення((((
бухцелюб
18.07.2019
Оскаженіли - більше бухгалтеру робити нічого, Скільки можно -ЖАХ
ААА
18.07.2019
Пошли вы в жопу! Где повышение для бухгалтера бюджетника, по тарифной сетке 8 розряд и 250 человек работающих! Козлы!
ооо
19.07.2019
яка дурня це повідомлення про отриману суму зар.плати, краще б зар.плату підняли бодай на 500гривень.
бухгалтер
19.07.2019
В конце каждого месяца я роздаю "табульки" с информацией о начисленной и выплаченной зарплате, я должна раздавать их под роспись?
Марина бухгалтер
19.07.2019
я раздаю под подпись, а то потом приходят и говорят что не выдавала, а так есть подтверждение
Игорь
19.07.2019
Такой х-ней не страдаем, сообщаем только по требованию работника и нечего придумывать себе дополнительные обязанности.
1111
19.07.2019
Роздруковую кожен місяць такі повідомлення, а не всі працівники їх забирають(працівники підприємства знаходяться в різних службових приміщеннях, які знаходяться в одному населеному пункті, але віддалено). Я що повинна за ними бігати, чи вистежувати їх, щоб вручити повідомлення? Можна подумати, що в мене немає інших справ.
Кук 1111
19.07.2019
Я теж так робила ношу в сумці кого зусьріну то віддам. А коли 2 міс проходе дома в мангалі горять яж підскакують.
Ольга
19.07.2019
А разве табулька не информирует сотрудника о его зарплате за месяц?
Енгрібьорд Ольга
19.07.2019
Інформує. Питання дещо в іншому. Як у випадку трудового спору роботодавцю довести , що така "табулька" була вручена, а отже працівник був повідомлений. "мое слово проти твого" - так би мовити. Тож і виникає ідея роздачі таких повідомлень під підпис - "воізбєжаніє".
бух Енгрібьорд
22.07.2019
Потрібно завести журнал реєстрації видачі "табульок"?
EVGENIY бух
23.07.2019
І книгу реєстрацію журналів видачі табульок! Ніхто не вимагає під підпис видавати, можете взагалі слати на емейл співробітнику!
1111
19.07.2019
а нам бух ніколи нічого не дає
wes 1111
19.07.2019
І правильно робить!
Тетяна
22.07.2019
В якому віці живе цей інспектор. Який касир при видачі зарплати має брати підпис у працівника у відомості, якщо всі виплати скидають працівникам на картки. Де яких працівників можна пів року в очі не бачити...
Елена
22.07.2019
а когда нам-бухгалтерам зарплату нормальную платить будут, мы уже ниже уборщиц, сторожей и водителей. Плакать хочется. Зачем учились, получали высшее образование. Стаж работы 20 лет, обидно. Выгоднее полы мыть в организации или сторожить сутки через трое.
Ирина
30.07.2019
А если бухгалтерия упорно отказывается давать информацию про зарплату, мотивируя тем, что в отделе культуры нет денег для покупки программы.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×