Інформація по темі "" | Публікації по тегу
03.02.20
42774 25
Друкувати
Обране

Зарплати освітян зміняться: що придумали в Кабміні

Зростати доходи вчителів будуть не так швидко, як зараз, а їхній розмір може зменшитися.

Олександра Романюк, Сьогодні.

У січні у Верховній Раді зареєстрували два законопроєкти, які змінять принципи формування тарифних ставок і посадових окладів, що зрештою вплине на розміри зарплат для бюджетників. Авторство проєктів № 2720 і № 2721 належить Кабміну.

Так, зарплати педпрацівників після ухвалення проєктів можуть рости повільніше, ніж це передбачено зараз. На сьогоднішній день ст. 61 закону "Про освіту" передбачає: посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії має становити три мінімальні зарплати. Якби цей закон виконувався, то зараз зарплати вихователів і вчителів стартували б від 14 169 грн. Але в законі сказано, що до такого рівня (точніше, до розміру трьох мінімальних зарплат, якими вони будуть на той момент) Кабмін мусить довести зарплати педагогів поетапно до 2023 року. При цьому в "період зростання" мінімальний оклад педагога мав становити не менше чотирьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб (тобто 2020 року – не менше 8408 грн).

Тепер же законопроєкт № 2720 передбачає встановити посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікації на рівні чотирьох мінімальних посадових окладів. Це означає, що до 2023 року мінімальний посадовий оклад педпрацівника потрібно буде довести не до трьох мінімальних зарплат, а до двох. Тобто (в цифрах цього року) замість 14 169 грн – до 9446 грн.

Водночас, згідно з цим законопроєктом, до 2023 року зарплати педагогів мусять рости "пропорційно розміру збільшення доходів держбюджету, порівняно з попереднім роком". Тобто, навіть рівень чотирьох теперішніх "прожиткових мінімумів" педагогам гарантувати не збираються.

Другий законопроєкт, № 2721, пропонує закріпити в Бюджетному кодексі положення про те, що мінімальний розмір посадового окладу для працівників окремих галузей бюджетної сфери, для працівників держорганів, прокуратури і судів, а також для військовослужбовців буде затверджуватися в законі про держбюджет, "виходячи з наявних фінансових ресурсів державного та місцевих бюджетів".

Нагадаємо, раніше міністр освіти і науки Ганна Новосад заявила, що для підвищення зарплат педагогам в бюджеті не вистачає "гігантських коштів". Так, з її слів, щоб зарплати зросли на 20-70% 2020 року, в державному бюджеті не вистачає майже 45 млрд грн.

Ну а трохи пізніше вона поскаржилася на власну зарплату в 36 тисяч гривень: з її слів, цієї суми для людини, яка має думати про майбутнє, недостатньо. Дана заява викликала хвилю обурення в соціальних мережах: так, колишній народний депутат Олександр Сочка жартома порадив міністру освіти вийти заміж за главу "Укрпошти", у якого зарплата становить 1,8 млн грн.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
25
Олена
03.02.2020
Не памятаю, чи не була вона в З-команді коли обіцяли вчителям зарплати в доларах....
Вчитель
03.02.2020
Добре що хоча б не скорочують, як медпрацівників та держслужбовців. Дякую вам Зе. Ви залишите після себе руїну. В кінці року кошти закінчилися, за січень бюджет недовиконаний майже на 14 млрд.грн. Оце й всі реформи зе -правління. Ну і ще захмарні премії, але собі, зе-коханим.
БРАГАР
03.02.2020
Ти продай собаку- заплати за газ!!! І підтрий "молоду команду" в важкий час!
Олег
03.02.2020
Гірше простого дурня, тільки дурень діяльний.
Світлана
03.02.2020
А що робити техпрацівникам і бухгалтерам які працюють в школі? Ми фінансуємося з місцевого бюджету а грошей немає на зарплату. Я працюю бухгалтером і маю нараховувати вчителям зарплату. А для себе в нас немає грошей. Цього місяця я маю отримати зарплату меншу за техпрацівників. Де справедливість і коли професію бухгалтера визнають дрстойною з нормальною зарплатою.
ААА
03.02.2020
Країна вчителів і зелених мільйонерів, бо більше любити в Україні немає кого!!! Все собі коханим!!!
Золота ААА
03.02.2020
Головний бухгалтер ПТУ кожного місяця нараховує собі любимой 14-17 т.грн.Раджу вам йти працювати в цю найкорумпованішу систему. Щорічну винагороду , правда, педагоги не отримують поспіль 3 роки .Немає коштів.
Головний бухгалтер Золота
06.02.2020
В ПТУ навіть директор не має такої зарплати, як Ви "нешановна Золота" пишете. А оклад головного бухгалтера 5279 грн., за який він і днює, і ночує на роботі. Захмарні тисячі гривень йому тільки уві сні можуть приснитись.
Наташа
03.02.2020
Бухгалтери з вищими освітами отримують зарплпту меншу ніж техпрацівниці, тоді навіщо було стільки років навчання, відповідальніст.......
Олена Наташа
06.02.2020
Не секрет, і не новина.transparent_pxl.pngКоли обирали професію це все можна було дізнатися.
Ольга
04.02.2020
Коли команда нашого президента згадає про освітян, і закони, які вони приймають, тарифна сітка, за роботу більш відповідальну ставить більше годин і при цьому не змінює ставку(вихователь 30 годин на ставку, а вихователь -методист 36 годин за тіж самі гроші),а останній закон зовсім забув,щщо директор і вихователь-методист не потребує відпустки 56днів, тільки вихователі,але в школах директору добавляють до відпустки (56 днів) 5-7днів за важкість праці,а в садку вона леше, коли немає десяток замів,секретарів і т.п. а всю роботу виконує вихователь-методист???!!!!...
ААА
04.02.2020
БУХГАЛТЕРИ бюджетних закладів тримайтесь!!! Бо лише у Ваших снах, мріях та фантазіях Вашу вашку і відповідальну працю нарешті оцінять ті хто її ніколи "не пробував на смак"!!! Прикро чути як скаржаться вчителі, педагоги, всі освітяни на свої зарплати, - Вам хоч тарифні розряди підіймають, за стаж дають, за складність, престижність, А ЩО ДАЮТЬ БУХГАЛТЕРАМ, - НІЧОГО!!! Вже багато років - НІЧОГО!!! Країна абсурду, бо в кого відповідальність, - тому нічого, ще й поганяють!!!
Марина
05.02.2020
До вчителів! Підтвердіть спочатку свої знання на незалежному тестуванні, а потім будемо розмовляти про підвищення!!! Я бухгалтер, і працювала у відділі освіти у розрахунковому відділі, Знаю про їх оплату все і їх з ненайкращої сторони((. Постає питання, чому завжди порівнюють зарплату без врахування часового навантаження(у вчителів -18 годин на тиждень, у бухгалтера 40). А тепер порахуйте 75годин на місяць, в рік-10*75=750 годин, бо в них 2 місяці відпустка влітку. І на віслугу через 25 років. Бухгалтер ці години відпрацює за 4,5 місяця. А терер давайте порівняємо Зарплати біднесеньких вчителів, які вже давно сором втратили! І чому вони податки не платять з доходу, який отримують за уроки які викладають на дому??? Вони фактично займаються підприємницькою діяльністю, і знаходять при цьому купу вільного часу. А у бухгалтера ні дня ні ночі. А у відпустку хтось фактично ходив?
Учитель Марина
08.02.2020
А ви, шановні бухгалтери, які так ретельно рахуєте години на ставку учителя, забули, мабуть, що учитель готується до уроків, перевіряє зошити, чергує в школі, на дискотеці і т.д.(і годин на це витрачає далеко не 18),а потім видруковує різні матеріали на ВЛАСНОМУ принтері, зі свого комп'ютера і на своєму папері, а вам, дорогоцінним, дали і комп, і принтер, і все ін.
Оля
06.02.2020
То йдіть працювати вчителем, зараз це можна.Вакансій море! Тільки чомусь я черги не бачу.
777 Оля
06.02.2020
идите работать бухгалтером
Марина
06.02.2020
У мене немає педосвіти, хоча я над цим вже думала. Ви хоча б одного вчителя бачили, який би поніс відповідальність за підсумками своєї роботи? А з результатами їх праці ми стикаємося щодня в лікарнях, в судах, в поліції і т. д.. Це ж ваші найкращі учні тепер нас лікують, спасають, турбуються про нашу безпеку, яким ви дипломи повидавали не за знання!
Оля Марина
07.02.2020
З яких пір в школах видають дипломи ?
Міла
07.02.2020
Цікаво, шановний пан Гончарук взагалі знає ,що існує закон "Про заробітну плату" ,хоч би підказали йому про цей закон, перед тим як він вніс такі подачливі законопроекти
Марина до Олі
07.02.2020
Присікуючись до слів, Вий зараз не відчуваєте своєї відповідальності. Звісно, я мала на увазі усю систему освіти, а те, що не написала через кому атестати....., хто зміг, той зрозумів, а Ви нажаль,(((((((( Впевнена, що не поїхали на пробне тестування своїх знань, а підтримувала тих "базарних баб", які у той час, коли інші іспити здавали, стояли з плакатами перед урядовцями з проханям підвищити зарплату.
Оля
08.02.2020
Шановна, якщо ви такі обізнані в роботі школи ,то маєте знати ,що в цьому і минулому роках проходять сертифікацію вчителі початкових класів, а я предметник і сертифікацію проходитиму через 2-3 роки.І я не боюсь.Я працюю в звичайній сільській школі. І нікуди я не їхала і не скакала з плакатами,щоб таке говорити, то потрібно знати людину
Марина
10.02.2020
Вибачаюсь Олю, я Вас дійсно не знаю. У мене були такі вчителі, яким я буду все життя вдячна, але іх залишились одиниці, а достойної заміни нема.(
Оля
11.02.2020
Згідна з вами, хоч сама вчитель
Інна
12.02.2020
А я вважаю,що нема чого сіпатись одне з одним.....в тому,що наша держава недолуга....звичайно,вчителі це виборці....тому кожна команда при владі буде думати більше про них,а не про нас,бухгалтерів,яких в рази меньше...
Тетяна
21.02.2020
В Україні більше нема професій, тільки вчителі в школах. Всі решту не люди.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі