Інформація по темі "" | Публікації по тегу
24.03.23
2712 0
Друкувати
Обране

До НП(С)БО 102 «Консолідована фінансова звітність» внесуть зміни: проект наказу Мінфіну

Мінфін оприлюднив проект наказу «Про внесення змін до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 102 «Консолідована фінансова звітність».

До такої звітності відносять фінансову звітність контролюючого суб’єкта та контрольованих ним суб’єктів як єдиної економічної групи. А під контролем мають на увазі повноваження суб’єкта держсектору управляти фінансовою та операційною політикою іншого суб’єкта з метою одержання вигід від його діяльності.

Консолідовану звітність складають шляхом упорядкованого додавання показників фінзвітності контрольованих суб’єктів держсектору до аналогічних показників фінзвітності контролюючого суб’єкта. При цьому також здійснюють взаємовиключення окремих показників, які не підлягають консолідації.

Консолідована фінансова звітність контролюючих суб'єктів держсектору та бюджетів, що використовується при складанні форм загальної консолідованої фінансової звітності, має бути за той самий звітний період і на ту саму дату балансу, на яку складається загальна консолідована фінансова звітність.

Вочевидь, в умовах воєнного часу далеко не всі розпорядники мають змогу своєчасно подавати фінансову звітність. Тож Мінфін передбачив вирішення проблеми у такій ситуації.

Так, якщо контролюючі суб’єкти держсектору не подали на звітну дату консолідовану фінансову звітність, то Казначейство до загальної консолідованої фінансової звітності включає відповідні показники консолідованої фінансової звітності таких контролюючих суб’єктів, яка була подана ними згідно із законодавством за попередній звітний період, зокрема:

  • форми 1-дс «Баланс», якщо остання подана звітність є річною;
  • форм 1-дс «Баланс» та 2-дс «Звіт про фінансові результати», якщо остання подана звітність є проміжною (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців).

Це стосується тих контролюючих суб’єктів, які знаходяться на території району проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

По суті цими змінами Мінфін приведе норми НП(С)БО 102 у відповідність до норм Порядку заповнення форм фінансової звітності в державному секторі, затвердженого наказом Мінфіну від 28.02.2017 № 307. До цього Порядку аналогічні зміни було внесено наприкінці минулого року наказом Мінфіну від 13.12.2022 № 432.

Джерело:
Проект наказу «Про внесення змін до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 102 «Консолідована фінансова звітність».
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×