Інформація по темі "" | Публікації по тегу
06.11.17
7333 9
Друкувати
Обране

Як відображати коригування додаткової бази нарахування ЄСВ у звітності

Головне управління ДФС у Черкаській області спільно з Головним управлінням Пенсійного фонду України у Черкаській області сформували Методичні рекомендації щодо формування та подання звіту з ЄСВ у форматі відповідей на запитання страхувальників, що найчастіше виникають під час заповнення цієї звітності.

Серед запитань, зокрема, такі:

1. Яким чином у таблиці 6 Звіту з ЄСВ слід відобразити суму компенсації за невикористану відпустку, яку виплачують працівникові під час звільнення?

Суму компенсації за невикористану відпустку потрібно відображати в одному рядку із зарплатою, нарахованою за місяць звільнення, тобто без виділення цієї суми окремим рядком.

2. Коли ставити ознаку «Неповний робочий час»?

Ознака «Неповний робочий час» (реквізит 24 «Ознака неповного робочого часу» таблиці 6 Звіту з ЄСВ) проставляється в разі, якщо особа працює:

  • неповний робочий день (тобто зменшення тривалості щоденної роботи на обумовлену кількість годин);
  • неповний робочий тиждень (зберігається нормальна тривалість робочого дня, але зменшується кількість робочих днів на тиждень);
  • у разі поєднання неповного робочого дня та неповного робочого тижня (наприклад, тривалість робочого дня 5 годин при 4-х робочих днях на тиждень).

3. Як відобразити коригування додаткової бази нарахування ЄСВ?

Коригування додаткової бази нарахування ЄСВ у таблиці 6 Звіту з ЄСВ потрібно показувати в разі, якщо помилку допущено в місяцях, починаючи з травня 2015 року. До цього місяця форма Звіту з ЄСВ не передбачала відображення додаткової бази та нарахованого на неї ЄСВ у таблиці 6. Тому виправлення додаткової бази нарахування до травня 2015 року відображається лише в таблиці 1 Звіту з ЄСВ. Таке можливо, якщо помилково визначено/не визначено суму додаткової бази нарахування.

У цьому випадку необхідно визначити додаткову базу нарахування за минулий звітний період і донарахувати ЄСВ. Коригування варто відобразити в таблицях 1 і 6 Звіту з ЄСВ.

Якщо у звітному місяці виникає потреба нараховувати ЄСВ із додаткової бази нарахування щодо працівника, у таблиці 6 Звіту з ЄСВнеобхідно заповнити два рядки:

  • у першому рядку вказується фактична база нарахування ЄСВ;
  • у другому — сума додаткової бази нарахування — різниця між фактичною базою нарахування ЄСВ і розміром мінімальної зарплати.

Код типу нарахування «13» застосовується лише в звітному місяці за звітний період. У разі донарахування сум до мінімальної зарплати за минулий період донарахування відображається з кодом типу нарахування «2». При цьому в таблиці 1 Звіту з ЄСВ обов’язково потрібно зазначити зміст помилки (наприклад, донарахування сум до мінімальної заробітної плати за місяць/рік).

 

Інтерактивна бухгалтерія

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
9
Павел
06.11.2017
Я щось не зрозумів. У працівника з середини жовтня лікарняний. За жовтень з/п (без лікарняного) склала менше 3200, ЄСВ нараховуємо по факту (так як нам кажуть ДФС в своїй таблиці) В листопаді після нарахування лікарняного, з/п з лікарняним за жовтень все одно менше 3200, і тепер... "барабанная дробь".. сума донарахування ЄСВ до 3200 за минулий період розцінюється як ПОМИЛКА?!? (судячи з останнього абзацу) Хочеться запитати " а не офигели ли вы, товарищи...." Робіть так, як написали в таблиці, але все одно, в звіті ЄСВ це буде розцінюватись як помилка ?
Марина Павел
06.11.2017
Ви помиляєтеся. З лікарняними у наступному місці — це не помилка. І тоді додатокву базу з "29.". У конмультації мова саме про помилку у додатковій базі - за вашим прикладом лікарніня за жовтунь нарахували у листопаді. Сюди ж мали притулити і додаткову базу за жовтень з кодом "13"(разом з лікарняними) . АЛЕ! ЗАБУЛИ. І нарахували лише у грудні - у цьому разі вже не "13", а "2"
Павел Марина
06.11.2017
Код типу нарахування «13» застосовується лише в звітному місяці за звітний період. За жовтень код "13" вже не проходить...
Павел Марина
06.11.2017
Тобто ЄСВ з додаткової бази треба "об'єднувати" з ЄСВ з лікарняних і ставити однією строчокю під кодом 29? Роблю в Медку і в 6 таблиці стоїть "автоматична перевірка". Виходить, треба відключати її,...? По арифметиці не піде. Хто як робить в цій ситуації?
Маргарита Павел
06.11.2017
так всі бухгалтери к@зли за умовчанням,і не знаю коли зміняться ці налаштування:)))
...
06.11.2017
в мене запитання: в звіті ми то показуємо цю різницю ЄСВ, а от при розрахунку з/п в МО 5 показувати її? якщо так, то по другій статі не вистачатиме грошей, при оплаті ЄСВ, тому що 2 стаття = 1 стаття * 22% і тут не передбачено донарахування різниці ЄСВ... у мене є працівники які працюють і на 0,25 ставки, а це 800 грн, то різниця становитиме 2400 грн, то де ці гроші брати?
Олександр ...
07.11.2017
хай звільняються!
Алла
19.11.2017
В роз'ясненнях бюджетної бухгалтерії:різницю за попередній місяць вказують з ознакою 13 та за місяць за який донараховано,але на практиці в медку це показати просто неможливо....отак і крутимося...
Лариса
16.03.2018
А якщо людина протарифікована на 0,5 ставки, то я їй ставлю ознаку неповного робочого часу чи ні?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі