Інформація по темі "" | Публікації по тегу
18.03.21
13859 2
Друкувати
Обране

Зміни до Порядку складання фінзвітності: проект від Мінфіну

Порядок заповнення форм фінансової звітності в державному секторі, затверджений наказом Мінфіну від 28.02.2017 р. № 307, буде підкориговано. Мінфін розробив відповідний проект змін.

Одразу попереджаю: кардинальних змін не буде. Будуть лише певні корективи.

 1. Зокрема, буде додано особливості звітування для суб'єктів держсектору, які припинили свою діяльність шляхом реорганізації.

Так, в абз. 2 та 3 п. 8 Порядку заповнення форм фінзвітності, де мова йде про звітування ліквідованих установ та тих, що припинили свою діяльність, з’явиться уточнення, що таки установи припиняють свою діяльність саме шляхом реорганізації.

Власне, так це виглядатиме:

«Суб'єкти державного сектору, які ліквідовані або припинили свою діяльність шляхом реорганізації протягом звітного періоду, складають фінансову звітність в обсязі річної і подають суб'єкту державного сектору, під контролем якого вони перебували, та органам Казначейства за місцем обслуговування. У фінансовій звітності таких суб'єктів державного сектору залишки на кінець звітного періоду не зазначаються.

Суб'єкти державного сектору у разі зміни протягом звітного періоду контролюючого суб'єкта державного сектору фінансову звітність складають як такі, що ліквідовані або припинили свою діяльність шляхом реорганізації, та подають її в обсязі річної суб'єкту державного сектору, під контролем якого вони перебували. Контролюючому суб'єкту державного сектору подається фінансова звітність, складена як для новоствореного суб'єкта державного сектору, в установленому законодавством порядку».

На внесення такого уточнення Мінфін, скоріш за все, підштовхнула масштабна реорганізація РДА ліквідованих в процесе децентралізації районів. Хоча, звісно, не лише вони реорганізуються.

Нагадую: відповідно до ст. 104 ЦКУ юридична особа припиняється в результаті реорганізації або ліквідації. Причому під реорганізацією мається на увазі злиття, приєднання, поділ, перетворенняюридичної особи. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов'язки переходять до правонаступників. 

2. Матимемо уточнення, що усі форми фінзвітності перевіряються і візуються відповідним органом Казначейства шляхом засвідчення підписом на кожній сторінці всіх форм фінзвітності із зазначенням посади, власного імені та прізвища відповідальної особи органу Казначейства та дати перевірки звітності (у разі подання звітності на паперових носіях).

Як бачите, тут буде лише осучаснений порядок підпису відповідальної особи органу Казначейства: на зміну «ініціали та прізвище» прийде «Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ». 

3. Якщо неможливо подати звітність до АС «Є-Звітність» з технічних причин, тоді звітність до органів Казначейства можна подати на паперових носіях. Ось тут Мінфін добавить, що звітність все одно необхідно буде подати до АС «Є-Звітність» після усунення обставин, які стали причиною подання звітності на паперових носіях

4. Остання правка торкнеться порядку заповнення розділуII«Зобов’язання» Пасиву форми № 1-дс «Баланс»

У статті «Довгострокові зобов'язання за цінними паперами» (код рядка 1500) відображатимуться зобов'язання не лише за довгостроковими, а й середньостроковими цінними паперами. Органи Казначейства у цій статті відображатимуть зобов'язання за довгостроковими та середньостроковими цінними паперами державного або місцевих бюджетів.

Відповідно зі статті «Інші поточні зобов'язання» (код рядка 1575, 1576) згадку про «середньострокові» приберуть. Натомість буде зазначено, що органи Казначейства у цій статті відображають інформацію про кошти, розміщені на депозитних рахунках, та короткострокові зобов'язання за цінними паперами державного або місцевих бюджетів. Окремо наводяться короткострокові зобов'язання за цінними паперами державного або місцевих бюджетів.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
2
таня
18.03.2021
чим дитя не тішилось хоча б не плакало, вот так наш минфин
Світлана
18.03.2021
Я вже аж "спереживалась" вся - як то так, скоро звіт здавати, а вони ніяких змін не придумали )))
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі