Інформація по темі "" | Публікації по тегу
07.03.22
37566 8
Друкувати
Обране

Воєнний стан: відповідаємо на запитання

Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022 затверджено ВРУ 24.02.2022. Строк уведення — на 30 діб з 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року. Крім того, 24.02.2022 набрав чинності Указ Президента України «Про загальну мобілізацію» від 24.02.2022 № 69/2022. Мобілізація проводиться протягом 90 діб із дня набрання чинності цим Указом. Паралельно йде призов резервістів. Та є багато українців, які за покликом серця, а не згідно з указом готові зі зброєю в руках захищати свою Батьківщину.


Перед роботодавцями зараз стоїть багато викликів. Адже з ними на зв’язку продовжують знаходитися працівники. Ми готові вам допомогти та відповісти на основні запитання.

 

Що робити, якщо працівника мобілізували/призвали?

Перш за все, видаємо наказ про увільнення працівника від роботи на період проходження військової служби на підставі відповідної повістки. 

Нижче наведемо фрагмент тексту такого наказу:

Про увільнення від роботи
на час проходження військової служби 


УВІЛЬНИТИ
 
БІЙЦЯ Олега Петровича, начальника відділу організації праці та заробітної плати, від роботи на час проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, зі збереженням середнього заробітку з 25.02.2022 до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення з військової служби.

Увага! Якщо працівника призвали як резервіста, то в наказі замість «за призовом під час мобілізації, на особливий період» зазначаєте «за призовом осіб із числа резервістів в особливий період».

У табелі обліку робочого часу не відпрацьований «солдатом підприємства» час відображайте літерним кодом «ІН».

За час військової служби зберігаєте за працівником середню зарплату (ст. 119 КЗпП). Її розраховуєте згідно з Порядком № 100 виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують початку військової служби.

Тобто всі дні служби оплачуєте виходячи з однієї середньої. Щомісячно розраховувати нову середню зарплату не потрібно.
 

Працівник — доброволець. Документів не надав

У такому разі ви ніякий наказ не видаєте, а в табелі обліку робочого часу проставляєте «НЗ». Ну або ж можете відразу визнати причину його відсутності поважною і проставляти в табелі позначку «І».

Увага! Зазначені позначки говорять про те, що цей час не оплачується.

Якщо ж є можливість підтримати працівників матеріально, читаємо далі.
 

Чи можна ввести простій, оскільки підприємство не працює?

Так. Простій — це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Простій оплачуйте не нижче ніж 2/3 окладу працівника, якщо інше не передбачено вашими внутрішніми документами. У наказі про простій обов’язково зазначте, чи необхідно працівникам бути присутніми на робочих місцях під час простою.

Для простоїв використовуємо літерний код «П».
 

УВАГА!

Незалежно від введення простою, за мобілізованим (призваним резервістом) роботодавець повинен виконати трудові гарантії, передбачені ст. 119 КЗпП (зберегти місце роботи, посаду та середній заробіток). Саме ця норма є імперативною для оплати періоду військової служби «солдата підприємства».

 

Трудова повинність та суспільно корисні роботи

Під час воєнного стану військове командування разом із військовими адміністраціями можуть запроваджувати трудову повинність.

Її запроваджують для працездатних осіб, не залучених до роботи в оборонній сфері та сфері забезпечення життєдіяльності населення і не заброньованих за підприємствами.

Також можливе залучення таких осіб до суспільно корисних робіт, що виконуються для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, правоохоронних органів і сил цивільного захисту та не потребують, як правило, спеціальної професійної підготовки.

Такі роботи виконують на підставі окремого трудового договору. Праця оплачувана. Оплата здійснюється відповідно до умов оплати праці, встановлених за професією (посадою), на яку зараховано особу, і розмір такої оплати не може бути нижчим від розміру середньої заробітної плати за основним місцем роботи.

Тож, якщо ваш працівник повідомив, що його залучили до суспільно корисних робіт, видайте наказ про увільнення його від роботи із збереженням за ним місяця роботи та посади.
 

 

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
8
Світлана
09.03.2022
Чи сплачуємо ЄСВ з середнього заробітку мобілізованого працівника?
Олена Світлана
09.03.2022
так
Коля
11.03.2022
Читав що вчителів не призивають? Поясніть
керр Коля
11.03.2022
так, педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки
Ирина
13.03.2022
У мене запитання. Я працюю у магазині Кошик к Сумах. Магазин знаходиться на на стратегічному обьекті хлібзавод. Кожний день нас бомбять. Роботавець нам плате 70 грн час. На карту а снять у нас ні де. І магазини приймають тільки нал. У мене питання ми можемо роботавцю скаржаться що до оплати
Ірина
14.03.2022
У мене таке запитання. Чи можу я проводити уроки дистанційно із за кордону?
Марина
15.03.2022
Доброго дня, чи можна оплачувати заробітну плату вчителю, що виїхав за кордон? Про виїзд нікого не попередив і відповідно жодної заяви не написав. При відновленні навчання, зателефонував, що має намір виконувати роботу дистанційно із закордону. Як врегулювати дане питання?
Ірина
26.03.2022
Доброго дня! Працюю майстром виробничого навчання, але нам сказали писати за свій рахунок, я на 5 місяці вагітності, чи мене якийсь закон захищає щоб неписати заяву за свій разунок? Дякую.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×