Информация по теме "" | Публикации по тегу
22.01.24
198 0
Распечатать
Избранное

Які обов'язкові страховки діють в Україні?

У сучасному світі, де нещасні випадки та несподівані ситуації трапляються будь-якої миті, страхування може стати вирішальним елементом фінансової стабільності людини. Будь-який поліс (автомобільний, туристичний, медичний) покликаний захистити нас від форс-мажорів, забезпечуючи не тільки матеріальну підтримку, а й почуття впевненості у майбутньому.

 

Що таке обов'язкові страховки та навіщо вони потрібні

В Україні введено декілька обов'язкових полісів, які мають зовсім різну специфіку дії та призначені для конкретних ситуацій. Ми розглянемо найпопулярніші: автоцивілка, туристична страховка та Зелена картка. Це ті види страхування, які держава зобов'язує мати, інакше — покарання.

Автоцивілка (ОСЦПВ)

ОСЦПВ є основним видом страхування транспортних засобів в Україні. Головна мета автоцивілки — забезпечити відшкодування матеріальних та фізичних збитків, які можуть бути заподіяні іншим учасникам руху внаслідок дій страхувальника за кермом. Поліс покриває:

  • Матеріальні збитки постраждалих. Якщо ви стаєте винуватцем аварії, ваша страхова компанія компенсує збитки по майну постраждалій стороні в межах 160 000 грн. Ви не берете участь у виплаті, за вас це робить страховик, з яким укладено договір.
  • Медичні витрати. Автоцивілка включає покриття медичних послуг, пов'язаних з лікуванням постраждалих в результаті аварії. Ліміти відповідальності по життю та здоров'ю становлять 320 000 грн.

Суми компенсацій можна підвищити до 1 млн грн, докупивши додатковий поліс — ДЦВ.

ОСЦПВ не покриває збитки, що пов'язані з особистими витратами, бо це не його сфера дії. Власний автомобіль водій відновлює самостійно. 

За відсутність страховки на водія чекає штраф від 425 грн до 850 грн. Крім цього, винуватець повинен оплатити зі своєї кишені за збиток постраждалих у повному обсязі за рішенням суду.

Туристична (медична) страховка

Наявність туристичного страхування при перетині кордону практично ніколи не перевіряється на паспортному контролі. Однак однією з умов виїзду з країни є оформлення поліса, який би покривав лікування туриста. Так, страхова компанія не тільки заплатить за звернення до спеціаліста, медикаменти та медичні маніпуляції, а й організує оперативну допомогу клієнту через асистуючу компанію. 

Зелена картка для закордону

Зелена картка — це аналог внутрішньої автоцивілки, але поліс необхідний при перетині кордону на авто. Суть міжнародного страхування полягає у покритті відповідальності водія, що керує застрахованим ТЗ, перед третіми особами.

Страховка суворо перевіряється співробітниками прикордонного контролю, тож виїхати без Зеленої картки не вдасться.

А ось за прострочений термін дії Зеленої картки водію буде виписано штраф, згідно із законодавством тієї країни, де зафіксують правопорушення. Тому драйверам слід стежити за актуальністю страховки та за необхідності оновлювати її. Зробити це можна онлайн, навіть перебуваючи за кордоном. 

Як оформити обов'язкові види страхування?

Українці можуть оформити всі три обов'язкові види страхування без звернення до офісу страхової компанії. Процес повністю автоматизований та переведений в онлайн-режим.

Для зручності ви можете скористатися спеціальними страховими сервісами, де є можливість порівняти ціни різних програм та їх опції. Оплата проходить банківською карткою, а готовий договір надсилається на електронну пошту замовника. Усі страховки, окрім Зеленої картки, не потребують друку. Їх можна просто зберігати в телефоні. 

Онлайн-страхування забезпечує клієнтам гнучкість, зручність та доступність, що робить його привабливим вибором для тих, хто цінує економію часу та комфорт при виборі відповідного договору страхування. 

Заметили ошибку? Выделите ее и нажмите Ctrl+Enter, чтобы уведомить нас об этом



Комментарии
0
Какая удача - вы можете стать первым, кто прокомментирует этот материал.
Оставить комментарий:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×