Информация по теме "" | Публикации по тегу
27.04.21
1962 0
Распечатать
Избранное

Мікрокредитування по-українськи: нові правила для МФО і узагальнений портрет позичальника

Згідно з офіційною статистикою Нацбанку України і Нацкомфінпослуг на початок березня 2021 року у портфелі ліцензованих мікрофінансових організацій (а в державі їх є близько 900) знаходилося трохи більше 10 мільйонів кредитних договорів, а їх сума становила майже 40 мільярдів гривень. У порівнянні з докризовим 2019 роком обсяг таких позик зріс на 65%.

 

Зростання попиту на мікропозики і певна неврегульованість правовідносин у цій сфері викликали необхідність у прийнятті відповідного закону, який почав діяти з 1 січня нинішнього року. Що нового з'явилося в правилах “гри” і хто звертається за мікропозикою, читайте у цій статті.

Що змінилося на ринку онлайн-кредитів у 2021 році

Нові правила онлайн-кредитування регулюють роботу компаній, які надають позики, і захищають права споживачів. Основні з них такі:

  1. Розміри пені і штрафів за прострочення виплати по кредиту в сумі до 6 тисяч гривень не можуть перевищувати його подвійну суму.

  2. МФО не може змінювати відсоткову ставку, порядок її розрахунку і погашення боргу в бік, що погіршує становище позичальника.

  3. Клієнт зобов'язаний надати кредитору згоду на обробку персональних даних, а кредитна організація — передати отриману інформацію в Бюро кредитних історій.

  4. Фінансова організація повинна надавати клієнту повну інформацію умови кредитування.

Чи готові МФО працювати в нових умовах

Частина компаній позитивно сприйняла законодавчі зміни, адаптувала свої умови до нових вимог і продовжує працювати. Це в основному ті організації, які працюють давно, мають сформовану клієнтську базу і достатньо засобів, щоб вистояти в конкурентній боротьбі, запропонувавши більш вигідні умови. Наприклад, сервіс EuroGroshi, крім мінімального пакету документів і відсутності прихованих платежів (що є в багатьох подібних організаціях), зацікавлює позичальників спецпропозиціями. Скажімо, доступний новим і постійним клієнтам сервісу Євро Гроші промокод передбачає нижчу відсоткову ставку (1,9%), 25-процентні знижки на позики. Компанія час від часу проводить акції (для участі в них потрібно виконати певні умови), розіграші цінних подарунків. Дізнатися про всі актуальні бонусні пропозиції, програми лояльності і інші способи економії можна на сайті промокодів Promocodius.com.

Яким є потенційний клієнт МФО

За інформацією фінансових аналітиків кожного дня до МФО звертається 150-200 тисяч клієнтів. Близько 60% договорів укладаються на суму від двох до чотирьох тисяч гривень, майже 30% клієнтів позичають 4-5 тисяч.

Найчастіше за кредитом звертаються громадяниу віці 18-37 років. Живуть вони переважно у столиці і Київській області,а також у Львові, Харкові, Одесі, Дніпрі.

На противагу усталеній в суспільстві думці, що позичальниками найчастіше є неодружені чоловіки, дані компаній свідчать: представників сильної статі лише на 15% більше, ніж жінок. Приблизно 45% позичальників мають сім'ї і стільки ж ніколи не були одружені.

Замовляють “гроші до зарплати” в основному з смартфонів, але є і ті, хто використовує айфон (майже 20%).

Заметили ошибку? Выделите ее и нажмите Ctrl+Enter, чтобы уведомить нас об этом



Комментарии
0
Какая удача - вы можете стать первым, кто прокомментирует этот материал.
Оставить комментарий:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×