Информация по теме "" | Публикации по тегу
06.12.22
393 0
Распечатать
Избранное

Польська пенсія для українців: загальні положення

Українці, які живуть чи жили у Польщі та відповідно працювали, зможуть оформити пенсію в ZUS. Важлива сума років роботи, тобто 20 для жінок і 25 для чоловіків, а також працевлаштування в Польщі та за кордоном. Тоді вони мають право на найменшу польську допомогу.

У договорі між Польщею та Україною про соціальне забезпечення від 18 травня 2012 року зазначено, що особа, яка працювала та підлягала соціальному страхуванню в Польщі та Україні, може отримати пенсію за вислугу років як в Польщі, так і в Україні. Очевидно, що ця особа має відповідати умовам для набуття права на пільгу в цих країнах.

Польська пенсія для українця

Положення договору свідчать, що особа, яка працювала та підлягала соціальному страхуванню в обох країнах, може отримати пенсію за вислугу років як у Польщі, так і в Україні.

Для цього мають бути виконані умови для набуття права на пільги в обох країнах, згідно з положеннями кожної з них. Відповідно, Польща буде виплачувати пенсію за періоди страхування в Польщі, а українська установа буде виплачувати допомогу за періоди роботи в Україні. Однак умови для надання цих допомог, які визначені чинними в Польщі та Україні положеннями, повинні бути дотримані.

Якщо для отримання права на пенсію за віком або по інвалідності положення країни вимагають наявності певної тривалості страхового періоду, установа, яка визначає право на отримання допомоги, також враховує повні періоди в іншій державі (стороні договору). Важливо, що ці періоди не можуть збігатися. Положення контракту полегшують отримання пенсії людям, які легально працювали в обох країнах, як полякам, так і українцям.

Як сумуються роки

Іншим принципом, що лежить в основі цієї та інших двосторонніх угод такого типу, є принцип сумування пенсійного стажу. Він дозволяє враховувати періоди роботи при призначенні прав, наприклад, на мінімальну пенсію за віком. У цьому випадку польський та український періоди роботи підсумовуватимуться, але, що дуже важливо, відшкодування допомоги до розміру мінімальної пенсії буде базуватися на сумі виплат, зароблених у Польщі та Україні.

Варто зазначити, що координація систем соціального забезпечення в Європейському Союзі за подібними принципами дозволяє полякам використовувати сумування періодів роботи в Польщі та в ЄС.

Завдяки положенням угоди можливе перерахування допомоги особам, які отримують українську пенсію за віком чи інвалідністю та проживають наразі в Польщі, на їх банківські рахунки в Польщі або, за аналогією, з Польщі на банківський рахунок в Україні.

Наприклад: якщо громадянин України працює 15 років на батьківщині та 10 років у Польщі, він досягає мінімального пенсійного стажу (в Польщі 25 років для чоловіків та 20 для жінок). Потім буде додано внески, зароблені в Україні. Умовою для виплати мінімальної пенсії за віком в ZUS українським громадянам є їх постійне проживання на території Польщі.

Заяви про призначення виплати у випадку іноземців краще подавати за пару місяців до виходу на саму пенсію. Складати папери треба в країні постійного проживання.

Детальніше на Ukrayina.pl

Заметили ошибку? Выделите ее и нажмите Ctrl+Enter, чтобы уведомить нас об этом



Комментарии
0
Какая удача - вы можете стать первым, кто прокомментирует этот материал.
Оставить комментарий:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×