Информация по теме "" | Публикации по тегу
05.04.21
1404 0
Распечатать
Избранное

Захист боржників: ВР оголосила бій сваволі колекторів

19 березня Верховною Радою був прийнятий закон No4241 «Про внесення змін до деяких законів України». Згідно з новими правилами, діяльність колекторських компаній, які викупили прострочену заборгованість позичальників, буде строго регулюватися. Причому законодавчі норми торкнуться всього процесу: від визначення і реєстрації кредиторів, до механізму взаємодії з неплатниками.

Зобов'язання з боку фінустанов

Споживчі кредити і мікропозики залишаються найбільш затребуваними фінансовими послугами серед населення країни. Так, за статистикою аналітичного сервісу порівняння кредитних продуктів TKCredit, щомісяця українці оформляють близько 960 тис. мікрокредитів. За регламентом, МФО після підписання угоди, повинні забезпечити безпечне спілкування між кредиторами і клієнтами, які допустили прострочення.

Серед неухильних умов:

  • інформування позичальника про можливість поступки договору колекторським компаніям в разі простроченої заборгованості;

  • співпраця з юрособами, які перебувають у Реєстрі;

  • офіційне повідомлення Нацбанку про укладення угоди з колекторської організацією;

  • контроль дій залучених кредиторів і видача рекомендацій щодо усунення порушень;

  • розірвання угоди з колекторами при їх виключення з Реєстру.

При цьому, якщо в договорі про позику відсутній пункт про залучення колекторів, то їх діяльність вважається незаконною. У цій ситуації споживач має право звернутися до Національного банку і правоохоронні органи для фіксування порушення.

Права позичальників і зобов'язання кредиторів

За новими законами, в процесі першої взаємодії з боржником, кредитори зобов'язані не тільки представитися, назвавши найменування компанії і свої ПІБ, але і надати на вимогу підтверджуючу документацію протягом 5-7 днів.

Додатково, зустрічі можуть проводитися тільки з 9 до 19.00 і тільки після взаємної згоди і обговорення місця. Також колекторам забороняється збирати особисті дані про клієнтів (графіка роботи, місцях відпочинку та іншого) без письмового дозволу на те позичальника. Будь-які дії, які завдають шкоди репутації споживача, його здоров'ю або життю, також не припустимі.

Експерти відзначають, що незважаючи на тенденцію зменшення представників небанківського фінансового ринку в Україні, нові норми залучать в МКК ще більше клієнтів. Попит прогнозовано зростає і завдяки численним програмам лояльності і вигідних пропозицій. Наприклад, згідно з інформацією за посиланням http://www.tkcredit.kiev.ua/kredit/miloan, отримати кредит у МФО Miloan можна під мінімальну ставку в 0,01%. Схожі умови пропонують і інші популярні МФО.

Заметили ошибку? Выделите ее и нажмите Ctrl+Enter, чтобы уведомить нас об этом



Комментарии
0
Какая удача - вы можете стать первым, кто прокомментирует этот материал.
Оставить комментарий:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×