Платні послуги закладу освіти: чи буде торговельна націнка?
Чи можна надавати та як калькулювати послуги з харчування?
Почнемо з того, що заклади освіти можуть надавати тільки ті види платних послуг, які передбачені Переліком № 796*.
Так, п.п. 5 п. 8 цього Переліку передбачено, що заклади освіти, інші установи та заклади системи освіти можуть надавати платні послуги з виробництва та реалізації продукції громадського харчування, організації її споживання.
При цьому вартість платних послуг визначається на підставі калькуляції витрат, які несе заклад освіти у зв’язку з наданням таких послуг.
До того ж вартість платної послуги з харчування формується відповідно до Порядку № 736.
Встановлення вартості платної послуги здійснюється на базі економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних з її наданням. Розмір плати за надання конкретної послуги визначається на підставі її вартості, що розраховується на весь строк її надання та у повному обсязі.
Як визначено у п. 2.2 Порядку № 736 складовими витрат є:
— витрати на оплату праці працівників;
— нарахування на оплату праці відповідно до законодавства;
— безпосередні витрати та оплата послуг інших організацій;
— капітальні витрати;
— індексація заробітної плати, інші витрати відповідно до чинного законодавства.
Докладніше про це читайте у матеріалах «Надання платних послуг бюджетними установами» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 36 та «Харчування у школах: організовуємо власними силами» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 22.
Чи застосовувати торговельну націнку?
Під торговельною націнкою слід розуміти різницю між ціною продажу і ціною закупівлі товару, яка забезпечує отримання доходу.
Проте для бюджетних установ термін «торговельна націнка» не може застосовуватись. Адже бюджетні установи не мають права займатись торговельною діяльністю, яка передбачає придбання товарів за однією ціною, а їх продаж за іншою — вищою, задля отримання доходу. Позаяк абсолютно всі бюджетні установи (в т. ч. й заклади освіти) є неприбутковими за своїм визначенням. Це прямо зазначено в п. 12 ч. 1 ст. 2 БКУ*.
* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.
Ба більше, Порядком № 736 не передбачено врахування прибутку у вартості платних послуг, які надають заклади освіти.
Також зауважте: повноваження органів виконавчої влади щодо регулювання цін визначені постановою № 1548*. І, як випливає з п. 12 додатка до цієї постанови, Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації регулюють (встановлюють), зокрема, граничні торговельні надбавки (націнки) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах.
Утім, слід розуміти, що це стосується небюджетних установ, які здійснюють організацію харчування в закладах освіти.
Висновок
- Під час формування вартості платної послуги, яку надає заклад освіти, про жодні націнки не може бути й мови. Розрахунок вартості платної послуги з харчування слід здійснювати відповідно до Порядку № 736.
Бюджетна бухгалтерія, жовтень, 2024/№ 38