Покращене меню для школярів: як реалізувати на практиці?
Покращення якості харчування учнів початкових класів
З метою покращення якості харчування учнів початкових класів у 2025 році Уряд виділив субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам відповідно до Порядку № 1451. Така субвенція надаватиметься за рахунок коштів, отриманих від Всесвітньої продовольчої програми ООН.
Субвенцію отримають заклади загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) для надання фінансової підтримки Всесвітньої продовольчої програми ООН з метою покращення якості гарячого харчування учнів початкових класів ЗЗСО шляхом:
— фінансування додавання нових інгредієнтів / продуктів, збільшення кількості інгредієнтів / продуктів або заміни інгредієнтів / продуктів на інші для покращення споживної якості харчування — у разі забезпечення такого харчування закладом освіти самостійно;
— відшкодування до 30 % вартості послуг кейтерингу, аутсорсингу та/або здійснення витрат на їх забезпечення — у разі забезпечення такого харчування надавачами послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг);
— зменшення батьківської доплати за харчування, яке не забезпечене коштами місцевого чи державного бюджету, — у разі організації в закладі освіти дво- та/або триразового харчування.
Докладно щодо отримання та використання коштів цієї субвенції читайте у матеріалі «Харчування учнів молодших класів: акцент на покращенні якості» // «Бюджетна бухгалтерія», 2025, № 1 (ср. USER_SHOW_ID).
Які продукти можна додати для покращення харчування?
Умови, дотримання яких мають забезпечити розпорядники субвенції за місцевими бюджетами під час використання субвенції, визначено п. 6 Порядку № 1451. Серед них, зокрема, такі дві:
по-перше, у закладах освіти має бути організовано процес навчання за очною формою або з поєднанням очної і дистанційної форми;
по-друге, харчування учнів початкових класів має бути організовано відповідно до Порядку № 305*, вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів.
Конкретних видів продуктів чи страв, які можна додати, звісно, Порядок № 1451 не містить.
ВАЖЛИВО!
Будь-які продукти та страви, передбачені в меню закладу освіти, повинні відповідати вимогам та нормам Порядку № 305
Тож якщо додавання йогурту та печива не суперечить вимогам і нормам, визначеним Порядком № 305, то це цілком можна зробити.
Погодження меню з Держпродспоживслужбою
Як випливає з п.п. 5 п. 19 Порядку № 305, керівник закладу освіти, зокрема, у разі вибору способу організації харчування шляхом приготування та реалізації готових страв закладом освіти самостійно затверджує примірне чотиритижневе сезонне меню за погодженням з терорганом Держпродспоживслужби, а також щоденне меню-розклад. При цьому винятком є випадки, коли використовується меню, рекомендоване МОЗ. У такому разі погодження не потрібно.
УВАГА!
Примірне чотиритижневе сезонне меню дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби
Без такого погодження дозволено використовувати лише меню, рекомендоване МОЗ. Це прямо передбачено п. 36 Порядку № 305.
Тож якщо після додавання нових продуктів і страв ви не користуєтесь меню, рекомендованим МОЗ, то відповідне чотиритижневе меню необхідно погодити з терорганом Держпродспоживслужби.
Висновки
- Нові продукти і страви для покращення харчування учнів початкових класів мають відповідати вимогам Порядку № 305.
- Після додавання нових продуктів і страв чотиритижневе меню необхідно погодити з терорганом Держпродспоживслужби. Винятком є використання меню, рекомендованого МОЗ.
Бюджетна бухгалтерія, квітень, 2025/№ 14