Інформація по темі "" | Публікації по тегу
02.07.24
1120 0
Друкувати
Обране

За яким КЕКВ проводити видатки на вмонтоване під час капремонту обладнання?

Перш за все пам’ятайте, що саме розпорядник бюджетних коштів несе відповідальність за правильність віднесення видатків до поточного чи капітального ремонту.

Роз’яснення щодо віднесення ремонтних робіт до капітального чи поточного ремонту свого часу надав Держкомбудархітектури у листі від 30.04.2003 № 7/7-401.

Нагадаємо: капітальний ремонт будівлі передбачає заміну, відновлювання та модернізацію конструкцій і обладнання будівель у зв’язку з їх фізичною зношеністю. Метою проведення таких робіт також може бути поліпшення експлуатаційних показників будівлі, покращення її планування та благоустрій території без зміни будівельних габаритів об'єкта.

У свою чергу, поточний ремонт передбачає підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій і обладнання.

Визначити, до якого виду ремонту належать ті або інші роботи, вам допоможе Примірний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затверджений наказом Держжитлокомунгоспу від 10.08.2004 № 150.

У кожному конкретному випадку необхідно ретельно проаналізувати перелік запланованих робіт на предмет того, до якого виду ремонту вони належать. І тільки після цього можна зробити висновок щодо віднесення всього комплексу робіт до капітального чи поточного ремонту.

Тепер стосовно КЕКВ при придбанні обладнання, котре підлягає монтажу (інсталяції) під час капремонту.

Тут все залежить від виду робіт, які здійснюються з дотриманням вимог законодавства, будівельних норм, стандартів і правил та відповідно до розробленої та затвердженої в установленому законодавством порядку проєктної документації.

Видатки на придбання обладнання, яке підлягає встановленню під час будівництва, необхідно планувати та здійснювати за КЕКВ 3122 «Капітальне будівництво (придбання) інших об’єктів».

Так, саме за КЕКВ 3122 слід проводити видатки на придбання обладнання, що підлягає встановленню, і, зокрема, на готові до встановлення будівельні конструкції та деталі. Це передбачено п.п. 4 п.п. 3.1.2.2 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

При цьому до таких будівельних конструкцій і деталей належать:

  • металеві, залізобетонні і дерев’яні конструкції;
  • збірні елементи;
  • обладнання для опалювальної, вентиляційної, санітарно-технічної систем;
  • обладнання та меблі, що потребують монтажу і передбачаються до встановлення;
  • машини та механізми, обладнання та прилади, необхідні для ведення будівельних робіт, якщо це обумовлено кошторисом на будівництво.

Тобто йдеться про обладнання, яке існує лише вмонтованим або вбудованим.

Надалі ці будівельні конструкції слід списати на видатки звітного періоду. Зараховувати їх до складу необоротних активів як окремі об’єкти обліку в жодному разі не потрібно.

Натомість придбання невмонтованого обладнання, яке включене у вартість зведеного кошторису на капітальне будівництво та реконструкцію будов і об'єктів, слід проводити за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» (п.п. 16 п.п. 3.1.1 Інструкції № 333).

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×