Інформація по темі "" | Публікації по тегу
26.07.23
2960 5
Друкувати
Обране

«Благодійка» для передачі дітям: оформлення та облік

Бюджетна установа (центр соціально-психологічної реабілітації дітей) отримала від благодійної організації подарунки для дітей. Згідно з підтвердними документами, наданими благодійником, загальна вартість подарунків — 17500 грн. Як правильно оформити передачу таких подарунків дітям? Як показати такі операції в бухгалтерському обліку?

Отримання подарунків

Надходження подарунків є різновидом благодійної допомоги. Факт приймання подарунків від благодійника слід оформити Актом про приймання матеріальних цінностей.

Вартість таких подарунків визначаємо на підставі первинних документів, наданих благодійником. Саме за цією вартістю такі подарунки установа оприбутковує на баланс. Приймання таких цінностей здійснює комісія установи.

Подарунки, які установа надалі планує роздавати своїм вихованцям, підлягають зарахуванню до складу другої підгрупи другої групи власних надходжень. Такі надходження відображаємо за кодом доходів 25020200 «Надходження, що отримують бюджетні установи від підприємств, організацій, фізичних осіб та від інших бюджетних установ для виконання цільових заходів, у тому числі заходів з відчуження для суспільних потреб земельних ділянок та розміщених на них інших об’єктів нерухомого майна, що перебувають у приватній власності фізичних або юридичних осіб». Саме такі надходження згідно зі ст. 13 БКУ можуть спрямовуватися на виконання відповідних цільових заходів.

Звісно, у разі отримання благодійної допомоги в натуральній формі потрібно скласти і подати до Казначейства Довідку про надходження в натуральній формі. Зробити це слід не пізніше останнього робочого дня звітного місяця.

Крім того, необхідно внести зміни до кошторису в частині спеціального фонду за власними надходженнями і всіх пов’язаних документів.

Тепер щодо застосування КЕКВ. Традиційно, сувеніри, подарунки купують за КЕКВ 2210 (п.п. 13 п.п. 2.2.1 Інструкції № 333*). А ось придбання солодощів (цукерок, печива тощо) окремо без подарункових пакунків варто здійснювати за КЕКВ 2230 (п.п. 2.2.3 Інструкції № 333). Підтверджують такий підхід і фахівці Казначейства (див. лист Держказначейської служби від 27.02.2020 № 16-04-04/4124). Отже, при відображенні вартості безоплатно отриманих подарунків у Довідці про надходження в натуральній формі застосовуємо КЕКВ 2210 або 2230 відповідно.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету та Інструкції щодо застосування класифікації кредитування бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Передача подарунків

Вручення подарунків має бути оформлено Відомістю видачі довільної форми. У цьому документі зазначаємо:

  • дату видачі;
  • назву виданих матеріальних цінностей;
  • кількість виданих матеріальних цінностей;
  • прізвища осіб, які отримали подарунки, та їх підпис.

Після того як подарунки буде роздано дітлахам на основі такої відомості, необхідно скласти Акт списання запасів. Останній надалі буде підставою для списання активів, виданих як подарунки, з балансу установи.

Подарунки є матеріальними цінностями, які надійшли та утримуються з метою подальшої передачі (у нашому випадку — дітям). З огляду на це, такі цінності слід обліковувати у складі запасів за субрахунком 1815 «Активи для розподілу, передачі, продажу». Це випливає з положень абз. 4 п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 123.

Оскільки подарунки для дітей установа отримала від благодійника, надходження такої благодійної допомоги передбачає збільшення доходів від безоплатно отриманих активів. Такі доходи мають знайти своє відображення за субрахунком 7511 «Доходи за необмінними операціями».

Натомість при видачі подарунків установа визнає витрати та відображає їх за субрахунком 8511 «Витрати за необмінними операціями». Це пояснюється тим, що передача подарунків не передбачає виникнення зустрічних зобов’язань в обмін на отриманий дохід.

Приклад. Бюджетна установа (центр соціально-психологічної реабілітації дітей) отримала від благодійної організації подарунки для дітей. Згідно з наданими благодійником первинними документами загальна вартість подарунків становить 17500 грн.

За фактом приймання подарунків від благодійника комісія установи оформила Акт про приймання матеріальних цінностей.

При видачі подарунків дітям складено Відомість видачі в довільній формі. На підставі відомості оформлено Акт списання запасів.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

№ м/о

дебет

кредит

1

Отримано подарунки від благодійника

1815

2117

17500

4

Водночас відображено:

— дохід від безоплатно отриманих подарунків

2313

7511

17500

3, 14

— касові видатки

2117

2313

17500

3, 4

2

Видано подарунки дітям

8511

1815

17500

17

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
5
Марина
27.07.2023
А для чого все так ускладнювати (зміни і довідки складати)? Невже не може представник благодійника від свого імені вручити в установі дітям ті подарунки і сам зробити у себе облік?
Лариса Марина
27.07.2023
Згодна з вами. Це ж запаси (ці подарунки), які зразу ж і списуються (витрачаються). На фінансовий результат і на баланс воно ніяк не впливає (є доходи, але одразу ж на ту саму суму є витрати).
Тільки зайвий клопіт з документами і довідками.
Марина
27.07.2023
У відомості про отримання вказати, що надавач- благодійник (а не установа), а отримувачі- діти (батьки дітей підпишуться). Без участі установи. Просто вручення відбулося на триторії установи.
Вікторія
27.07.2023
Та немає питань! Якщо все відбулось без участі установи - про документи ніхто й не згадає. Але не всім так "щастить". Ось тут Ваші колеги запитують про те, якщо установа отримала допомогу для роздачі разом з документами запитали https://buhgalter.com.ua/forum/viewtopic.php?f=166&p=104379&sid=28c1ef151d2d82d36f57a60bf6fa9fbe#p104379
Людмила
16.08.2023
а як щодо обмеження при нарахування ПДФО і який код доходу показати в звіті?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×