Інформація по темі "" | Публікації по тегу
19.04.21
21353 0
Друкувати
Обране

Електролічильник: замінюємо старий на новий

Лічильники електроенергії використовують для обліку споживаної електроенергії. Наявність таких ЗВТ1 є обов’язковою для всіх споживачів (п.п. 2.3.3 Правил № 3122). Для функціонування вони мають бути повіреними, введеними в експлуатацію, опломбованими та прийнятими до розрахунків постачальником послуг (п. 5.2.1 Кодексу № 3113).

Світлана ВЕЖИЧАНІНА експерт з фінансових питань  

Плануємо та оплачуємо 

Планувати видатки на установку нового лічильника необхідно за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних) (п.п. 2.2.4 Інструкції № 3334).

Якщо новий лічильник установа купує самостійно, тоді видатки плануємо і здійснюємо залежно від його вартості та встановлених вартісних ознак МНМА. Зокрема, проводимо видатки за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар», якщо прилад буде зараховано  до складу МНМА (п.п. 5 п. 2.2.1 Інструкції № 333). А ось, за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування» слід здійснювати видатки, якщо ЗВТ підлягає оприбуткуванню до складу ОЗ (п.п. 6 п. 3.1.1 Інструкції № 333). 

Оформлюємо новий прилад 

Крок 1 – придбання

Установа-споживач має право самостійно придбати лічильник (п. 5.2.11 Кодексу № 311, абз. 1 п. 2.3.8 Правил № 312). Але тут є два важливі нюанси.

Нюанс 1: при закупівлі ЗВТ необхідно враховувати рекомендації постачальника щодо технічних характеристик лічильника (п. 5.2.12 Кодексу № 311).

Нюанс 2: нові технічне завдання та проєкт не потрібні, якщо заміна проводиться в рамках типових техрекомендацій та проєктних рішень (п. 5.2.16 Кодексу № 311)

Крок 2 – установлення

Після придбання ЗВТ установа на підставі заяви передає його постачальнику послуг для установлення (п. 5.2.11 Кодексу № 311, абз. 1 п. 2.3.8 Правил № 312). Разом з лічильником постачальнику необхідно також передати копію техпаспорта або іншого документа, що його замінює (п. 5.2.11 Кодексу № 311). За потреби постачальник проводить первинну параметризацію ЗВТ (по багатофункціональним приладам обліку) (п. 5.18.1, п. 5.18.2 Кодексу № 311). Проведені роботи з програмування засобу фіксують в техпаспорті або у протоколі параметризації (п. 5.18.7 Кодексу № 311).

Демонтований засіб повертають його власнику. 

Крок 3 – введення в експлуатацію

Після установлення лічильник має бути введений в експлуатацію (п. 5.2.17 Кодексу № 311). Датою введення в експлуатацію вважається дата підписання сторонами Акта введення у промислову експлуатацію (п. 5.2.19 Кодексу № 311).

Суттєво: після введення в експлуатацію прилад має бути опломбовано та прийнято до розрахунків за електричну енергію (введеним в облік) (п. 5.2.20 Кодексу № 311)

Крок 4 – пломбування та введення в облік

Ця процедура здійснюється у присутності споживача, постачальника послуг, якій проводив улаштування лічильника та оператора системи розподілу (п. 5. 2. 22 Кодексу № 311). Послуга з введення в облік передбачає складання:

  • · Акта технічної перевірки – містить інформацію про фактичні технічні параметри та покази ЗВТ на момент пломбування (пп. 5.2.24, 5.2.26 Кодексу № 311);
  • · Акта пломбування – фіксує фактустановлення пломб (п. 5.2.27 Кодексу № 311).

Важливо: лічильник вважається введеним в облік з дати підписання сторонами Акта пломбування (5.2.21 Кодексу № 311). 

Крок 5 – внесення змін до договору

Якщо ви замінили звичайний лічильник на багатофункціональний, не забудьте внести зміни до договору на постачання електроенергії. Адже в такому разі облік спожитої електроенергії здійснюватиметься у розрізі тарифів, диференційованих за періодами часу. 

Що в бухобліку? 

Самостійне придбання

У разі самостійного придбання лічильника для заміни установа зараховує його на баланс як необоротний актив.

Залежно від визначеного установою вартісного критерію відносимо придбаний ЗВТ до складу ОЗ або МНМА. Так, якщо вимірювальний прилад належить до об’єктів ОЗ, оприбутковуємо його на субрахунку 1014 «Машини та обладнання». Відповідно, лічильник, який за своєю вартістю належить МНМА, обліковуємо на субрахунку 1113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

Пам’ятайте: до первісної вартості лічильника також слід включити витрати на його установку, монтаж, налагодження тощо (абз. 10 п. 3 розд. ІІІ Методрекомендацій № 115). 

Лічильник постачальника

Якщо ініціатором заміни є установа-споживач електроенергії, але власником ЗВТ є постачальник послуг, його вартість буде включено в калькуляцію послуг з улаштування.

У цьому разі про зарахування нового лічильника на баланс установи не може бути й мови. Всю сплачену постачальнику суму за надані послуги відносимо на витрати звітного періоду, в якому вони понесені. Застосовуємо при цьому субрахунок 8013 «Матеріальні витрати» (Дт 8013 – Кт 6211). 

Увага! Відповідальність за збереження і цілісність лічильниківтапломб несе власник (користувач) електроустановки або організація, на території якоївони встановлені (п. 2.3.4 Правил № 312) 

Тож установа як відповідальна сторона зазбереження і цілісність ЗВТ має вести його облік на позабалансовому субрахунку 021 «Активи на відповідальному зберіганні розпорядників бюджетних коштів». 

1 ЗВТ – засіб вимірювальної техніки.

2 Правила роздрібного ринку електричної енергії, затверджені постановою НКРЕКП від 14.03.2018 р. № 312.

3Кодекс комерційного обліку електричної енергії, затверджений постановою НКРЕКП від 14.03.2018 р. № 311.

4 Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333.

5 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів суб'єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11. 

Приклад відображення в обліку операції із заміни електролічильника ви знайдете у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 15, с. 16

ЧИТАТИ ДОКЛАДНІШЕ


  

Окрім того, у свіжому випуску «Бюджетної бухгалтерії»:

Електронні лікарняні: чи запрацюють із 1 травня?

Нові норми харчування у закладах освіти

Лист Мінекономіки «Щодо розрахунку відпускних при роботі у режимі неповного робочого дня» від 01.04.2021 р. № 4711-06/19889-07

Як рахувати відпускні для працівника з неповним робочим тижнем — пояснює Мінекономіки

Лист Мінекономіки «Щодо деяких питань оплати праці працівників органів місцевого самоврядування» від 23.03.2021 р. № 4711-06/17793-09

Оклади робітників ОМС: розміри у 2021 році

КЕКВ: про актуальне Чинне законодавство не завжди дає чітку відповідь щодо порядку застосування КЕКВ у кожній конкретній ситуації. На щастя, фахівці Держказначейської служби час від часу надають офіційні роз’яснення, які допомагають у вирішенні цих питань. Тож тримайте добірку «свіжих» та актуальних підказок про КЕКВ.

 

Отримуємо майно: який критерій застосовуємо Селищна рада безоплатно отримала майно від ліквідованої районної ради як її правонаступник. Передачу майна оформлено Актом приймання-передачі. Майно перебувало на обліку як ОЗ та МНМА. За якими правилами селищна рада повинна зарахувати таке майно на баланс? Який вартісний критерій застосовувати? Як оприбутковувати таке майно: як ОЗ чи МНМА? (запитання учасника групи «Спільнота бухгалтерів бюджетних установ»)

 

Помилково списали ОЗ торік: як виправити зараз? Наприкінці минулого року було помилково списано з балансу об’єкт ОЗ. Як відновити в обліку об’єкт цьогоріч? (запитання учасника групи «Спільнота бухгалтерів бюджетних установ»)

Шкільний автобус: шукаємо варіанти обліку  Заклад освіти отримав автобус для організації підвезення учнів та педпрацівників. Чи може школа зарахувати його на баланс? Чи треба подавати до Казначейства Довідку про надходження в натуральній формі? Чи може заклад освіти отримати автобус в безоплатне строкове користування? Відповіді на ці запитання — у нашій статті.

Звіт 3-борг: заповнюємо правильно

«З корабля на бал»: з відрядження у відпустку і навпаки А чи знаєте ви, як поєднати відрядження з відпусткою? Ні, не одночасно. А по черзі. І без перерви. Наприклад, працівник із Харкова від’їжджає у відпустку до Києва, а потім звідти — одразу у відрядження до Львова. Така ситуація викликає чимало запитань. Тож пропонуємо у ній розібратися. А заодно розглянемо зворотний випадок. Над ним теж доведеться поміркувати.

Місячні тарифні ставки (оклади) робітників ОМС у 2021 році

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі