Інформація по темі "" | Публікації по тегу
24.09.20
41989 0
Друкувати
Обране

Майно вартістю менше 50 тис. грн можна списувати без дозволу

Процедура списання майна бюджетними установами — ця тема завжди актуальна. Механізм списання об’єктів державної власності визначено в Порядку № 13141.

Матвєєва Вікторія, експерт з фінансових питань

БЮДЖЕТНА БУХГАЛТЕРІЯ ВЕРЕСЕНЬ, 2020/№ 35

 

Вимоги цього Порядку застосовують під час списання:

1 Порядок списання об’єктів державної власності, затверджений постановою КМУ від 08.11.2007 р. № 1314.

  • об’єктів незавершеного будівництва (незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи);
  • матеріальних активів, що визнані об’єктами ОЗ;
  • інших необоротних матеріальних активів.

Цього разу зміни, унесені постановою2 № 814, спрямовані на розширення повноважень балансоутримувачів об’єктів державного майна та зменшення бюрократичних та корупційних чинників при підготовці та розгляді документів щодо списання майна.

2 Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку списання об’єктів державної власності» від 09.09.2020 р. № 814.

Тож розглянемо ці зміни детально.

1. Уточнено, що вимоги Порядку № 1314 поширюються на майно, що передано:

  • казенним підприємствам, державним комерційним підприємствам (їх об’єднанням), закладам, установам та організаціям;
  • майно, закріплене за підприємствами, установами та організаціями, які перебувають у віданні Національної академії наук і галузевих академій наук;
  • майно, що перебуває на балансі господарських організацій і не увійшло до їх статутного капіталу;
  • майно, що передано в оренду у складі єдиних (цілісних) майнових комплексів державних підприємств, організацій (їх структурних підрозділів).

Такі зміни абз. 3 п. 1 та п. 2 Порядку № 1314 цілком логічні та пов’язані з тим, що заклади є окремим видом юридичних осіб публічного права, які здійснюють свою діяльність в Україні та виступають балансоутримувачами об’єктів державної власності, і можуть здійснювати заходи з його списання.

Як і раніше, вимоги Порядку № 1314 не поширюється на майно, порядок списання якого визначається окремими законами. Зокрема це об’єкти житлового фонду, військове майно, державний матеріальний резерв, цілісні майнові комплекси підприємств тощо.

2. Найбільш цікаві зміни внесено до абз. 5 п. 5 Порядку № 1314. Для початку порівняємо, як виглядав цей пункт раніше та зараз.

До змін

Після змін

Списання повністю амортизованих основних фондів (засобів), інших необоротних матеріальних активів суб’єкта господарювання, первісна (переоцінена) вартість яких становить менш як 20 тис. грн, здійснюється за рішенням керівника такого суб’єкта відповідно до цього Порядку (за винятком підприємств, щодо яких прийнято рішення про приватизацію)

Списання повністю амортизованих основних фондів (засобів), крім нерухомого майна, об’єктів незавершеного будівництва (незавершених капітальних інвестицій у необоротні матеріальні активи), інших необоротних матеріальних активів суб’єкта господарювання, первісна (переоцінена) вартість яких становить менш як 50 тис. грн, здійснюється за рішенням керівника такого суб’єкта відповідно до цього Порядку (за винятком підприємств, щодо яких прийнято рішення про приватизацію)

Існує відоме правило, визначене в п. 5 Порядку № 1314, — бюджетні установи списують майно, що перебуває у них на балансі, після погодження рішення про списання з суб’єктом управління.

Наразі відповідно до змін, унесених постановою № 814, списання повністю амортизованих ОЗ, інших необоротних матеріальних активів, первісна (переоцінена) вартість яких становить менше 50 тис. грн, суб’єкти господарювання здійснюють за рішенням керівника такого суб’єкта згідно із зазначеним Порядком(за винятком підприємств, щодо яких прийнято рішення про приватизацію). Це означає, що вартісна межа, за якої керівник бюджетної установи може самостійно приймати рішення про списання майна, збільшена з 20 до 50 тис. грн.

З огляду на зазначені зміни, керівники суб’єктів господарювання (тобто керівники бюджетних установ) мають повноваження самостійно прийняти рішення про списання такого майна, як:

1) об’єкти ОЗ, на які нараховано знос у розмірі 100 %;

2) інші необоротні матеріальні активи (тобто об’єкти, що обліковуються на рахунку 11),

за умови, що первісна (переоцінена) вартість таких об’єктів не перевищує 50 тис. грн.

Але тут варто пам’ятати: знос, нарахований у розмірі 100 % вартості об’єкта основних засобів, придатного для подальшої експлуатації, не може бути підставою для його списання. Незважаючи на 100-відсотковий знос, об’єкт ще може бути придатним для використання певний час. Тож питання щодо списання такого об’єкта слід вирішувати зважено.

Ви бачите лише частину матеріалу
Доступ до повного тексту можливий лише для зарєестрованих користувачів.
Авторизуватися Зареєструватися
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі