Інформація по темі "" | Публікації по тегу
07.11.22
1100 0
Друкувати
Обране

Черговість видатків: відповіді на актуальні запитання

Пропонуємо вашій увазі чергову порцію відповідей на запитання щодо можливості здійснення тих чи інших видатків у період дії воєнного стану, які надійшли від наших читачів.

Коротко нагадаємо: черговість здійснення видатків в умовах воєнного стану визначено Порядком № 590*. У першу чергу дозволено проводити видатки на національну безпеку та оборону. Тоді як переважна більшість видатків здійснюється у другу чергу. Види таких видатків чітко прописано у п. 19 Порядку № 590.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Не зволікаймо та одразу перейдемо безпосередньо до розгляду запитань.

Придбання бойлера

Чи можна придбати бойлер для приміщення стадіону?

Передусім зауважимо, що роботи з установлення нового бойлера слід класифікувати як роботи з капітального ремонту. Про це свідчать норми Примірного переліку № 150*.

* Примірний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затверджений наказом Держжитлокомунгоспу України від 10.08.2004 № 150.

Зокрема, до капітального ремонту належать роботи з:

— установлення бойлерів (п.п. 2.11.8 Примірного переліку № 150);

— установлення нового або заміна такого, що вийшов з ладу, бойлера (п.п. 2.14.5 Примірного переліку № 150).

При цьому бойлер цілком можливо віднести до будівельних матеріалів. На користь цього свідчить призначення субрахунку 1513 «Будівельні матеріали», наведене у Порядку № 1219*.

* Порядок застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затверджений наказом Мінфіну від 29.12.2015 № 1219.

Так, на цьому субрахунку, зокрема, ведеться облік обладнання для опалювальної, вентиляційної, санітарно-технічної систем (опалювальні котли, радіатори тощо), обладнання, яке потребує монтажу та інші матеріальні цінності, необхідні для будівництва.

При цьому, як свідчать норми п. 19 Порядку № 590, у другу чергу за загальним фондом кошторису можна проводити видатки на придбання матеріалів, будівельних матеріалів, інвентарю та інструментів для проведення ремонтних робіт господарським способом.

Вид ремонту (поточний чи капітальний) не має значення. Уточнено лише спосіб його проведення — господарський.

Тож цілком можливо придбати бойлер та вставити його самостійно.

Щодо застосування КЕКВ, то незалежно від способу виконання робіт з капремонту (підрядним чи господарським способом) видатки на придбання будівельних матеріалів для такого ремонту слід проводити за КЕКВ 3132 «Капітальний ремонт інших об’єктів».

Придбання протигазів

Чи можливо купити протигази?

Що взагалі являє собою протигаз? Протигаз — це засіб індивідуального захисту, призначений для захисту органів дихання, шкіри обличчя і очей людини від впливу шкідливих і небезпечних газів і парів.

Відповідно до п. 19 Порядку № 590 за кошти спецфонду у другу чергу дозволяється проводити видатки на придбання спецодягу, захисного одягу тощо. Вважаємо, що в рамках проведення цих видатків можна придбати і протигази.

Щодо КЕКВ, то видатки на придбання засобів індивідуального захисту слід здійснювати за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

До речі, про нюанси обліку та списання протигазів читайте у матеріалі «Протигази цивільні: особливості обліку та списання» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 40.

Доступ по Інтернету

Чи можливо наразі оплатити послуги доступу до Інтернету? Як правильно прописати такі послуги в платіжному дорученні?

Так, це цілком можливо.

Здійснення видатків на оплату послуг інтернет-провайдерів за користування Інтернетом передбачено п. 19 Порядку № 590 у другу чергу за рахунок коштів як загального, так і спеціального фондів. Саме таке формулювання і доцільно зазначити у платіжному дорученні на оплату послуг доступу до Інтернету.

При цьому видатки на оплату послуг інтернет-провайдерів за користування мережею Інтернет слід проводити за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Придбання генератора

Чи можливо придбати дизельний генератор за КЕКВ 2210 для приміщення центру зайнятості?

Для придбання дизельного генератора як джерела резервного живлення наразі перепон немає.

Адже проведення видатків на придбання джерел резервного живлення передбачено у другу чергу за кошти спеціального фонду кошторису. Про це свідчить п. 19 Порядку № 590.

А от застосування КЕКВ напряму залежить від вартості такого генератора. Так, якщо за вартістю генератор можна віднести до основних засобів, то застосовуємо КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування». Якщо ж генератор за вартістю можна віднести до малоцінних необоротних матеріальних активів, тоді застосовуємо КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

Реалізація міжнародних проєктів

Насамкінець нагадаємо: за кошти як загального, так і спеціального фонду можна сміливо проводити видатки на оплату товарів, робіт та послуг, які закуповуються під час реалізації проєктів, виконання програм допомоги за підтримки ЄС, урядів іноземних держав, іноземних фінансових та донорських установ і міжнародних фінансових організацій, у т. ч. на умовах співфінансування. Це прямо передбачено п. 19 Порядку № 590.

Бюджетна бухгалтерія, листопад, 2022/№ 41

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі