Інформація по темі "" | Публікації по тегу
28.03.25
11 0
Друкувати
Обране

Харчування працівників закладів дошкільної освіти

Як правильно оплачувати за харчування працівників у закладі дошкільної освіти (далі — ЗДО): за спеціальним чи за загальним фондом? Чи потрібно здійснювати відновлення касових видатків за такими надходженнями?

Можливість харчування працівників ЗДО

Насамперед розглянемо, які існують законодавчі підстави для харчування працівників у ЗДО.

Дійсно, можливість харчування працівників ЗДО передбачена п. 1.19 Інструкції № 298/227*. Зокрема, у меню-розкладці обов’язково зазначають кількість працівників ЗДО, які харчуються згідно із заявами на ім’я керівника, що включають у себе замовлення на комплексний обід або тільки першу і третю страви. Для таких працівників виписують харчування за нормами для дітей старшої вікової групи.

* Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затверджена наказом МОН та МОЗ від 17.04.2006 № 298/227.

При цьому вартість обіду персонал сплачує щомісяця за окремою відомістю. Меню-розкладку складають медичний працівник, комірник, кухар та підписує керівник ЗДО.

Тож, як бачимо, працівники ЗДО, які мають бажання харчуватися, звертаються до керівника із заявою щодо отримання дозволу на харчування.

Зі свого боку, керівник ЗДО на підставі отриманих заяв на початку року видає наказ, яким дозволяє харчуватися працівникам ЗДО. При цьому оплата за харчування здійснюється за собівартістю продуктів.

Продукти із комори для приготування страв працівникам комірник видає на підставі меню. Меню складає медпрацівник спільно з кухарем. Утім, таке меню варто складати окремо від меню для харчування дітей.

Зокрема, у меню слід зазначати кількість працівників ЗДО, які замовляють комплексний обід, і кількість працівників, які замовляють лише першу і третю страви.

І як ми вже з’ясували, під час приготування страв для працівників необхідно керуватися нормами для дітей старшої вікової групи. Ці норми знайдете у Нормах № 305*.

* Норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджені постановою КМУ від 24.03.2021 № 305.

До речі, відшкодовувати витрати на харчування працівники можуть шляхом внесення коштів на рахунок ЗДО або шляхом відрахування із заробітної плати відповідних працівників на підставі їх заяв.

Платні послуги чи відновлення видатків?

Як ми вже зазначали вище, працівники відшкодовують лише собівартість продуктів харчування, витрачених на приготування для них страв.

ВАЖЛИВО!

Харчування працівників ЗДО не є платною послугою, а відшкодування вартості такого харчування не є доходами від надання платних послуг

Жодного доходу в цьому разі ЗДО не отримує. Кошти, одержані як відшкодування вартості харчування працівників відповідного закладу, не є власними надходженнями.

При цьому відбувається відновлення касових видатків. А тому відновлення слід проводити за тим фондом, з якого фактично були здійснені витрати на придбання продуктів харчування для приготування страв для працівників.

Висновки

  • Можливість харчування працівників ЗДО передбачена п. 1.19 Інструкції № 298/227.
  • Отримані від працівників ЗДО кошти за харчування є відшкодуванням витрат закладу на придбання продуктів харчування та не вважаються доходами від надання платних послуг.
  • Відшкодовування витрат на придбання продуктів харчування передбачає відновлення касових видатків за тим фондом, за яким фактично були здійснені такі витрати.

Бюджетна бухгалтерія, квітень, 2025/№ 13

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі