Харчування учнів молодших класів: акцент на покращенні якості
* Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення якості гарячого харчування учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти, затверджені постановою КМУ від 20.12.2024 № 1451.
Крім того, у 2025 році буде продовжено надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на харчування учнів 1 –– 4 класів. Для унормування порядку та умов надання цієї субвенції було прийнято новий Порядок № 1456*.
* Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти, затверджені постановою КМУ від 20.12.2024 № 1456.
Тож нумо вивчати ці новації разом.
Покращення якості гарячого харчування учнів початкових класів
Почнемо із субвенції на покращення якості гарячого харчування учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО).
Розпорядники субвенції
Традиційно, головним розпорядником субвенції є МОН. А розпорядники субвенції за місцевими бюджетами визначаються рішеннями про такі бюджети.
Напрями спрямування коштів субвенції
Субвенція спрямовується ЗЗСО для надання фінансової підтримки Всесвітньої продовольчої програми ООН з метою покращення якості гарячого харчування учнів початкових класів ЗЗСО шляхом:
— фінансування додавання нових інгредієнтів / продуктів, збільшення кількості інгредієнтів / продуктів або заміни інгредієнтів / продуктів на інші для покращення споживної якості харчування — у разі забезпечення такого харчування закладом освіти самостійно;
— відшкодування до 30 % вартості послуг кейтерингу, аутсорсингу та/або здійснення витрат на їх забезпечення — у разі забезпечення такого харчування надавачами послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг);
— зменшення батьківської доплати за харчування, яке не забезпечене коштами місцевого чи державного бюджету, — у разі організації в закладі освіти дво- та/або триразового харчування.
ВАЖЛИВО!
Використання коштів субвенції на закупівлю товарів, робіт і послуг, які безпосередньо не пов’язані з визначеним напрямком спрямування субвенції, не припустимо (п. 8 Порядку № 1451)
Перелік закладів освіти, які мають право на отримання відповідно до Порядку № 1451 фінансової підтримки Всесвітньої продовольчої програми ООН для покращення якості гарячого харчування учнів початкових класів, затверджує своїм наказом МОН. Наразі такий перелік затверджено наказом № 1364*.
Умови надання субвенції
Умови, дотримання яких мають забезпечити розпорядники субвенції за місцевими бюджетами під час використання субвенції, визначено п. 6 Порядку № 1451.
Зокрема, під час використання коштів субвенції:
— у закладах освіти має бути організовано процес навчання за очною формою або з поєднанням очної і дистанційної форми;
— харчування учнів початкових класів має бути організовано відповідно до Порядку № 305*, вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів.
Залишки коштів субвенції: зберігати чи повертати?
Щодо кожної субвенції наприкінці року постає запитання: чи можливо залишити такі невикористані кошти та використати у наступному році чи слід їх повернути до бюджету, з якого вони були надані?
Стосовно субвенції, про яку йдеться, ситуації зрозуміла вже зараз. Так, відповідно до п. 7 Порядку № 1451 залишки коштів субвенції за результатами виконання в повному обсязі завдань із покращення якості гарячого харчування учнів початкових класів підлягають поверненню до 31.12.2025 на підставі платіжної інструкції місцевого фіноргану в порядку, зворотному їх отриманню. В подальшому такі залишки перераховують на рахунок спецфонду держбюджету, відкритий у Казначействі для МОН.
При цьому у разі утворення залишку коштів субвенції за результатами виконання в повному обсязі завдань спочатку облдержадміністрації (обласні військові адміністрації) інформують МОН протягом п’яти робочих днів з дня його утворення.
УВАГА!
Порядок № 1451 набрав чинності 24.12.2024
Забезпечення харчуванням учнів початкових класів ЗЗСО
Ця субвенція, яка надається з держбюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів ЗЗСО, вже не нова. Докладно про неї можна прочитати у матеріалі «Субвенція на харчування учнів початкових класів: умови отримання та використання» // «Бюджетна бухгалтерія», 2024, № 38 (ср. USER_SHOW_ID).
Попередній Порядок № 1145* визначав умови надання такої субвенції на 2024 рік. Новий же Порядок № 1456 регламентує порядок та умови надання цієї субвенції у подальшому. Розглядати усі умови отримання та використання такої субвенції не будемо, адже про них ви докладно можете прочитати у вищезгаданому матеріалі. Розглянемо лише те, що змінилося порівняно з умовами, передбаченими Порядком № 1145.
Напрям спрямування коштів субвенції
У новому Порядку № 1456 дещо скориговано напрям використання коштів зазначеної субвенції.
Так, виходячи з п. 4 Порядку № 1456, субвенція, як і у 2024 році, спрямовуватиметься на забезпечення одноразовим гарячим харчуванням учнів, які здобувають початкову освіту у ЗЗСО комунальної форми власності, незалежно від встановленої кратності харчування.
Утім, відтепер це може відбуватися, зокрема, шляхом організації педагогічного патронажу з проведенням для них навчальних занять, консультацій, оцінювання в закладі освіти з відповідним зазначенням в індивідуальному навчальному плані.
Також уточнено, що до кількості учнів початкових класів, які забезпечуються одноразовим гарячим харчуванням за рахунок цієї субвенції, не включаються учні, які отримують безоплатне харчування відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 30 Закону № 796*.
Умови співфінансування
У разі забезпечення харчування надавачами послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг) за рахунок коштів субвенції оплачується не більш як 70 % вартості такої послуги. Це було передбачено п. 4 Порядку № 1145. Закономірно виникало запитання: хто ж має забезпечити решту 30 % вартості?
Нарешті це питання розв’язано завдяки п. 4 Порядку № 1456. Відтепер чітко прописано, що не менше 30 % вартості послуги має покриватися за рахунок коштів місцевих бюджетів та/або інших джерел, визначених абз. 3 п. 7 Порядку № 1456.
Обмеження щодо вартості харчування
Розрахунок вартості одноразового гарячого харчування на одного учня початкових класів не може перевищувати вартість одноразового гарячого харчування учня 5 –– 11 (12) класу пільгової категорії, яке організоване за рахунок коштів місцевого бюджету. Таке важливе уточнення містить п. 5 Порядку № 1456.
Використання залишку субвенції
Цього разу законодавці чітко прописали дії із залишком субвенції на кінець бюджетного періоду.
Так, за умови забезпечення одноразовим гарячим харчуванням учнів початкових класів у повному обсязі залишок субвенції наприкінці поточного року може спрямовуватися на закупівлю продуктів харчування з розрахунку на 10 навчальних днів січня наступного року (п. 10 Порядку № 1456).
Нові строки подання інформації про використання субвенції
У Порядку № 1456 дещо змінені строки подання інформації про використання коштів субвенції.
Зокрема, Казначейство інформує щомісяця до 10-го числа Мінфін та МОН про обсяги перерахування субвенції, взятих бюджетних зобов’язань, бюджетних фінансових зобов’язань та касових видатків у розрізі місцевих бюджетів із зазначенням коду бюджету (п. 15 Порядку № 1456). У 2024 році граничний строк для подання такої інформації був до 15-го числа.
Зі свого боку, МОН має подавати Мінфіну зведену інформацію про використання субвенції щомісяця до 30-го числа (п. 16 Порядку № 1456). Тоді як у 2024 році передбачалося подання такої інформації до 20-го числа.
УВАГА!
Порядок № 1456 набрав чинності 25.12.2024, але застосовується з 01.01.2025
Бюджетна бухгалтерія, січень, 2025/№ 1