Інформація по темі "" | Публікації по тегу
22.08.22
2452 0
Друкувати
Обране

Створення матеріального резерву: застосовуємо КПКВК і КЕКВ правильно

Плануємо створити матеріальний резерв у селищній раді. За яким КПКВК та КЕКВ придбавати матеріали для такого резерву?

Засади створення матеріального резерву

Державний матеріальний резерв створюється відповідно до вимог Закону № 51/97*.

* Закон України «Про державний матеріальний резерв» від 24.01.97 № 51/97-ВР.

Інша річ — місцеві матеріальні резерви. Під час їх створення слід керуватися Порядком № 775**.

** Порядок створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, затверджений постановою КМУ від 30.09 2015 № 775.

Що таке взагалі матеріальний резерв і навіщо він потрібен?

Матеріальний резерв — це запас будівельних і пально-мастильних матеріалів, лікарських засобів та виробів медичного призначення, продовольства, техніки, технічних засобів та інших матеріальних цінностей, призначених для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, надання допомоги постраждалому населенню, проведення невідкладних відновлювальних робіт і заходів.

Органами місцевого самоврядування (далі — ОМС) створюються місцеві матеріальні резерви для здійснення заходів, спрямованих на запобігання і ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій та надання термінової допомоги постраждалому населенню. Це передбачено п. 3 Порядку № 775 та є повноваженнями виконавчих органів сільських, селищних, міських рад відповідно до п.п. 3 п. «а» ч. 1 ст. 361 Закону № 280***.

*** Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 № 280/97-ВР.

Також ОМС визначають номенклатуру та обсяги матеріальних резервів.

Номенклатура матеріальних резервів — це обґрунтований і затверджений у встановленому порядку перелік матеріальних цінностей матеріального резерву.

УВАГА!

Створення, утримання та поповнення місцевих матеріальних резервів здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів

Це випливає з норм п. 5 Порядку № 775.

Водночас створення, утримання та поповнення матеріальних резервів може здійснюватися і за рахунок добровільних пожертвувань фізичних та юридичних осіб, благодійних організацій і об’єднань громадян, інших не заборонених законодавством джерел.

Щодо зберігання матеріальних резервів, то місця їх розміщення визначають і затверджують відповідні ОМС.

При цьому матрезерви можуть розміщуватися на об’єктах, призначених або пристосованих для їх зберігання, за рішенням керівників відповідних органів виконавчої влади, ОМС та підприємств з урахуванням оперативної доставки таких резервів до можливих зон надзвичайних ситуацій.

Також зауважимо: матеріальні цінності, передбачені для формування матеріальних резервів, повинні мати сертифікати відповідності на весь нормативний строк їх зберігання (п. 7 Порядку № 775).

ЦІННА ПОРАДА!

У питаннях зберігання, поповнення, використання матеріальних резервів у пригоді стануть Методичні рекомендації щодо створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Застосування КПКВК та КЕКВ

Безперечно, всі видатки місцевих бюджетів мають знайти своє відображення у відповідних бюджетних програмах.

З огляду на це, видатки на створення матеріального резерву мають бути проведені в межах програми із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха.

КПКВК визначаємо відповідно до наказу № 793 (ср. USER_SHOW_ID). Зокрема, для здійснення видатків на створення матеріального резерву застосовуємо КПКВК 8110 «Заходи із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха».

Щодо КЕКВ, то, як завжди, відштовхуємося від економічної суті платежу і користуємося Інструкцією № 333**.

** Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

І тут слід зазначити, що зазвичай безпосередньо придбання та зберігання матеріалів здійснюють створені відповідними ОМС комунальні підприємства та комунальні некомерційні підприємства.

Відповідно такі видатки слід планувати та здійснювати за КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)» та КЕКВ 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)» залежно від того, це поточні видатки чи капітальні.

Якщо ж раптом ОМС має власні можливості для придбання та зберігання матрезерву (що малоймовірно), то застосовуємо КЕКВ відповідно до виду матеріалів. Наприклад, придбання пально-мастильних матеріалів слід здійснювати за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар», продуктів харчування — за КЕКВ 2230 «Продукти харчування» тощо.

Бюджетна бухгалтерія, серпень, 2022/№ 32

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі