Інформація по темі "" | Публікації по тегу
12.11.20
10934 0
Друкувати
Обране

Апґрейд перевірок ФСС: аналізуємо зміни

Напевно, ви вже чули про зміни у порядку проведення перевірок Фонду соціального страхування України (далі — ФСС). Ці нововведення вже працюють. Тож давайте розглянемо «нові правила гри» та дізнаємось, як не потрапили під «приціл» ФСС.

Які перевірки проводитимуться за новим Порядком?

Раніше Інструкція № 29 передбачала тільки документальні перевірки, які могли бути як планові, так і позапланові, як виїзні, так і невиїзні.

У новому Порядку № 23 документальні перевірки (як планові, так і позапланові, як виїзні, так і невиїзні) залишаються. Додатково з’явиться новий вид перевірок — це камеральні перевірки. Але не треба їх лякатися. Їх розрізняти доволі легко.

Простіше кажучи, документальна планова перевірка проводиться відповідно до плану-графіка, а ось позапланова — це перевірка, яка таким планом-графіком не передбачена і проводиться за наявності певних підстав (про них розповімо далі).

При цьому вони можуть бути як виїзними (проводяться за місцем знаходження страхувальника), так і невиїзними (проводяться в приміщенні відповідного органу виконавчої дирекції Фонду або його відділення за згодою (письмовою заявою) страхувальника та за умови надання ним усіх необхідних документів).

Камеральна перевірка: що це за «звір»?

Камеральна перевірка — це перевірка, що проводиться у приміщенні ФСС без повідомлення страхувальника, за відомостями, що містять:

  • інформаційно-аналітичну систему ФСС;
  • заяву-розрахунок, яку подав роботодавець;
  • повідомлення про виплату коштів застрахованим особам;
  • дані з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, отриманих у порядку інформаційного обміну між Пенсійним фондом України та ФСС.

Простіше кажучи, камеральні перевірки допомагають ФСС виявляти порушників. Тож якщо страхувальнику не пощастило і в результаті такої перевірки контролери знайшли порушення, вони зафіксують це в довідці.

Цей документ буде підставою для проведення планової або позапланової перевірки роботодавця.

Коли можна потрапити до плану-графіка перевірок?

Раніше Інструкція № 29 установлювала періодичність проведення планових перевірок залежно від наявності (відсутності) витрат, заборгованості по коштах Фонду станом на 01.01.2011 р. та в наступних звітних періодах, кількості працівників.

Наприклад, страхувальники з чисельністю працівників менше 25 осіб за наявності витрат по коштах Фонду перевірялися не рідше 1 разу на 3 роки, а за відсутності порушень по використанню коштів Фонду, що встановлено попередньою перевіркою, наступна перевірка проводилася не раніше ніж через 4 роки.

Відтепер у Порядку № 23 закріплені нові підстави проведення планових перевірок. Тож незалежно від кількості працівників до плану-графіка потрапить страхувальник, де наявна хоча б одна з нижчезазначених підстав.

Якщо ж страхувальник підпадає під декілька критеріїв, він включатиметься в першу чергу до плану-графіка проведення перевірок на наступний квартал.

І тільки у тому разі, якщо страхувальник не підпадає під жоден з цих критеріїв, йому пощастило бути перевіреним не частіше 1 разу на 3 роки.

Зверніть увагу! Перевірятимуть документи за звітні періоди поточного та попередніх років, за які не здійснювалась перевірка (строків давності немає).

До речі, як і раніше, план-графік проведення перевірок на наступний квартал формується щоквартально до 20-го числа останнього місяця кварталу, що передує плановому. Ознайомитися з ним можна на регіональних вебсторінках офіційного вебпорталу Фонду.

Коли можлива раптова перевірка?

Фонд оновив підстави й для документальної позапланової перевірки. Вони наведені у п. 2.9 Порядку № 23.

Тож радимо ознайомитися з ними детальніше, щоб розуміти, чи можуть до вас завітати небажані гості-контролери.

Адже про свій візит вони не повідомлятимуть. Наведемо деякі з них.

Що ще потрібно знати про перевірки?

Контролери повинні чітко виконувати вимоги нового Порядку № 23. Тож радимо вам контролювати дотримання ними таких правил.

Ви бачите лише частину матеріалу
Доступ до повного тексту можливий лише для зарєестрованих користувачів.
Авторизуватися Зареєструватися
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Оплата праці»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі