Інформація по темі "" | Публікації по тегу
14.02.22
1944 0
Друкувати
Обране

Соцробітник терцентру: право на надбавку за складність

Соціальним робітникам відділення соціальної допомоги вдома терцентру встановлено підвищення окладів на 15 % у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці та на 20 % за обслуговування осіб зі значно зниженою руховою активністю. Чи можна цим працівникам установити надбавку за складність і напруженість у роботі? Якщо так, то в якому розмірі?

Так, соціальним робітникам відділення соцдопомоги вдома терцентру можна встановити надбавку за складність і напруженість у роботі.

Безумовно, робота соціальних робітників не з легких. Серед іншого вони взаємодіють з пенсіонерами, особами із значно зниженою руховою активністю, з порушенням психіки.

Тому для певних категорій працівників терцентрів Умовами № 308/5191 передбачено підвищення посадових окладів (тарифних ставок) у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці. Приписом п. 8 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519 посадові оклади (тарифні ставки) працівників установ соцзахисту підвищують на 20 % за обслуговування осіб із значно зниженою руховою активністю.

1 Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 № 308/519.

Крім цього, соцробітники, як працівники терцентрів, мають право на підвищення окладів у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці у розмірі 15 % окладу. Це передбачено п. 2.6 Переліку2.

2 Перелік закладів (підрозділів) та посад, робота в (на) яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці, наведений у додатку 3 до Умов № 308/519.

А тепер перейдемо до надбавки. Працівникам соціальної сфери можна установлювати надбавки в розмірі до 50 % посадового окладу (ставки): за високі досягнення у праці; за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання); за складність і напруженість у роботі (п. 4.4 Умов № 308/519). Розмір цих надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу.

Конкретний розмір надбавки за складність і напруженість у роботі встановлює керівник установи за погодженням з профкомом у межах фонду оплати праці. Водночас умови, розміри і порядок установлення (зменшення розміру, скасування) цієї надбавки слід прописати в колективному договорі установи або в окремому Положенні.

ВАЖЛИВО!

Надбавку за складність і напруженість нараховують на оклад (ставку) з урахуванням підвищень

Таким є припис п. 4.6 Умов № 308/519. Тобто спочатку розраховуйте оклад з усіма належними соцробітнику підвищеннями (за шкідливість і обслуговування «особливих» підопічних), а вже потім нараховуйте надбавку за складність.

При цьому абсолютний розмір кожного підвищення визначайте окремо одне від одного виходячи з посадового окладу (тарифної ставки), зазначеного у графі 5 тарифікаційного списку.

Пам’ятайте: у штатному розписі працівнику встановлюють посадовий оклад з урахуванням належних підвищень (графа 12 тарифікаційного списку). І саме цей оклад застосовують при нарахуванні надбавок, доплат та інших виплат.

Бюджетна бухгалтерія, лютий, 2022/№ 6

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі