Інформація по темі "" | Публікації по тегу
14.06.21
938 0
Друкувати
Обране

Харчування у школах: організовуємо власними силами

Діти — наше майбутнє. А збалансоване і правильне харчування дітей — запорука їх здоров'я у дорослому віці. При цьому харчування школярів значною мірою «на совісті» шкіл. Аби забезпечити дітей якісним харчуванням, заклади середньої освіти цілком можуть організувати харчовий процес власними силами. Як це зробити правильно — розповімо у нашій статті.


Організація харчового процесу

Чи, дійсно, школа1 може повністю самостійно забезпечити харчування дітей? Тобто йдеться про закупівлю продуктів харчування, самостійне (власними силами школи) приготування їжі та продаж готових страв усім охочим смачно поїсти в шкільній їдальні?

1 Для зручності усі види закладів середньої загальної освіти (НВК, гімназії, ліцеї тощо) будемо називати у статті — школами.

Так, може.

Види платних послуг, дозволені до надання закладами освіти, чітко визначені Переліком № 7962.

2 Перелік платних послуг, які можуть надаватися закладами освіти, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затверджений постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796.

ВАЖЛИВО!

Виробництво та реалізація продукції громадського харчування, а також організація її споживання — один із дозволених видів платних послуг закладів освіти (п.п. 5 п. 8 Переліку № 796)

Тож якщо ваш заклад узявся організувати харчування дітлахів цілком і повністю самостійно, це можливо. Головне — врахуйте всі нюанси і тонкощі цього процесу.

Що конкретно потрібно знати, далі з’ясуємо разом.

Загальні вимоги

Нещодавно постановою № 3053Кабмін затвердив нові:

3 Постанова КМУ «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24.03.2021 р. № 305.

Норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (далі — Норми харчування);

Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (далі — Порядок № 305).

І хоча постанова № 305 набула чинності з 07.04.2021 р., Норми харчування запрацюють лише з нового навчального року, тобто з 01.09.2021 р. А поки що користуємося Нормами харчування, затвердженими постановою № 15914.

4 Постанова КМУ «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 22.11.2004 р. № 1591.

Також не повністю запрацював і сам Порядок № 305. Із 07.04.2021 р. чинні лише пп. 4 — 7. Решта наберуть чинності також з нового навчального року. Наразі ж у питаннях організації харчування у школах діє Порядок № 242/3295.

5 Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затверджений наказом МОЗ, МОН від 01.06.2005 р. № 242/329.

Але ми з вами будемо вивчати норми вже нового Порядку № 308 і готуватися до їх застосування.

Варіанти та способи організації харчування

Існують такі варіанти забезпечення дітей харчуванням у школах (п. 15 Порядку № 305):

варіант 1 — приготування та реалізація готових страв закладом освіти самостійно (працівниками, що входять до штатного розпису закладу);

варіант 2 — організація харчування постачальником харчових продуктів та/або послуг з харчування (штат їдальні (харчоблоку), буфету не належить до штатного розпису відповідного закладу);

варіант 3 — організація роздрібної торгівлі харчовими продуктами через буфет, торговельні автомати. При цьому третій варіант може поєднуватися з одним із двох інших.

Детальніше про другий і третій варіанти організації харчування ми розповімо в наступному номері нашого журналу. Цього ж разу зупинимося на організації харчування власними силами школи.

Вимоги до штату закладу освіти

Якщо школа обрала перший варіант організації харчування учнів, тоді в її штаті мають бути відповідні категорії працівників. На сьогодні Типові штатні нормативи закладів загальної середньої освіти затверджено наказом № 12056.

6 Наказ МОН України «Про затвердження типових штатних нормативів закладів загальної середньої освіти» від 06.12.2010 р. № 1205.

Наведемо у таблиці нижче посади працівників, які необхідно ввести у школах для самостійного приготування та видачі їжі.

Штатні нормативи певних працівників шкіл, в яких організовано самостійне приготування та видачу їжі

Найменування посади

Нормативна чисельність (максимальна)

Сестра медична з дієтичного харчування

0,5 — при кількості від 60 до 200 учнів, які харчуються;

1 — понад 200 учнів, які харчуються

Кухар

0,5 — до 60 учнів, які харчуються;

1 — 60 — 100 учнів, які харчуються;

1,5 — 100 — 200 учнів, які харчуються;

2 — понад 200 учнів, які харчуються

Підсобний робітник

1

Комірник

1

Пам’ятайте: засновник (в особі ОМС) та керівник відповідного закладу освіти несуть відповідальність за:

• планування та організацію харчування;

• матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку), буфету;

• безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв;

• дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів;

• виконання норм харчування;

• відповідність меню та асортименту буфету. Це передбачено абз. 1 п. 11 Порядку № 305.

Якість і безпека харчування

Харчування, яке отримують школярі, має бути якісним. Для цього продукти харчування та продовольча сировина мають надходити до шкіл разом із супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість.

Підтвердженням якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини є:

• сертифікат відповідності (якості);

• висновок санітарно-гігієнічної експертизи або занесення в Державний реєстр МОЗ;

• ветеринарний дозвіл для сировини тваринного походження;

• карантинний дозвіл для сировини рослинного походження.

Продукти, на які немає передбачених документів, що підтверджують їх якість і безпеку, а також продукти з вичерпаним строком придатності підлягають вилученню з обігу згідно із Законом № 7717.

7 Закон України «Про якість і безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини» від 23.12.97 р. № 771/97-ВР.

Безоплатне харчування: для кого?

Певні категорії учнів мають право на безоплатне харчування. Пільговий статус згідно з п. 4 Порядку № 305 мають:

• діти-сироти;

• діти, позбавлені батьківського піклування;

• діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах;

• діти із малозабезпечених сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону № 17688;

8 Закон України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 01.06.2000 р. № 1768-III.

• учні закладів освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також діти, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи;

• діти з числа внутрішньо переміщених осіб, діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;

• діти з числа осіб, визначених у ст. 10 Закону № 35519;

9 Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

• інші категорії осіб, визначені законодавством та/або рішенням ОМС.

До речі, ця норма Порядку № 305 діє вже зараз.

Видатки на харчування зазначених категорій дітей покривають відповідні місцеві бюджети.

Облік дітей, які мають право на безоплатне гаряче харчування, веде класний керівник. Він щодня (сьогодні на завтра) надає відповідну інформацію відповідальній особі за організацію харчування та уточнює її зранку поточного дня.

Вартість безоплатного гарячого харчування в школах щороку переглядає та встановлює відповідний ОМС. При цьому обов’язково враховують норми та режим (кратність) харчування (абз. 2 п. 8 Порядку № 305).

Особливе харчування — для дітей з особливими потребами

Тішить, що Уряд попіклувався про різні категорії дітей і врахував їх потреби у новому Порядку № 305. Так, керівники закладів освіти мають забезпечити належні умови харчування дітей з особливими дієтичними потребами, у тому числі із непереносимістю глютену та лактози.

Отримати таке харчуванням дитина може за наявності медичної довідки, виданої лікарем загальної практики — сімейним лікарем чи лікарем-педіатром. У довідці має бути зазначено особливі дієтичні потреби дитини із установленням діагнозу.

Для дітей, які потребують лікувального харчування (спеціальних харчових продуктів, дієтичних добавок, призначених для хворих на фенілкетонурію та інші вроджені порушення метаболізму), мають бути створені умови для споживання такого харчування.

Для цього один із батьків (інший законний представник) дитини має подати заяву з проханням забезпечити таким харчуванням.

Режим (кратність) харчування

Режим (кратність) харчування у школах визначено п. 16 Порядку № 305.

Так, для дітей 1 — 11 (12) класів незалежно від навчальної зміни (у разі позмінного навчання) повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм.

За заявою одного з батьків (інших законних представників) школярам можуть надаватися гарячі обіди.

Для дітей, зарахованих до груп подовженого дня, залежно від режиму роботи таких груп організовують:

триразове харчування (сніданок, обід та підвечірок) — для 1 — 4 класів;

дворазове харчування — для 5 — 9 класів.

У закладах освіти з цілодобовим перебуванням дітей обов’язково має бути забезпечено п’ятиразове харчування з не менше ніж триразовим споживанням гарячої їжі.

При цьому тривалість перерви між заняттями для прийому їжі найменшими школяриками (1 — 4 класів) повинна становити не менше ніж 30 хвилин. А для учнів 5 — 11 (12) класів така перерва має тривати щонайменше 20 хвилин.

Водночас батьки (інші законні представники) школярів за своїм бажанням мають право взагалі відмовитися від послуг харчування. Таку можливість передбачено абз. 9 п. 16 Порядку № 305 (ср. USER_SHOW_ID).

Форми організації харчування

Формами організації харчування є:

монопрофільне меню. Таке меню визначає один набір страв та не передбачає самостійного вибору споживачами його компонентів;

мультипрофільне меню. Це меню містить кілька наборів страв, передбачає їх вибір або вибір їх компонентів споживачами. Така форма організації харчування може бути реалізована як комплексне меню, два — три меню на вибір, шведський стіл тощо. Видачу страв за цим меню обов’язково здійснює працівник їдальні (харчоблоку).

Наказ про організацію харчування

Усі організаційні моменти, пов’язані з харчуванням дітей у школі, мають бути прописані у наказі про організацію харчування. Зокрема, у цьому документі доцільно визначити:

• відповідальну особу за організацію харчування учнів у школі;

• режим та графік харчування учнів;

• графік чергування працівників в обідній залі (їдальні);

• завдання відповідальної за організацію харчування особи, завідувача виробництвом, медичної сестри, класних керівників та інших причетних до організації процесу харчування; позначити конкретні терміни виконання завдань;

• вартість харчування для окремих категорій учнів тощо.

Як бачимо, процес організації харчування в школі не такий уже й простий. Та до чого тут бухгалтер? — запитаєте ви. Насправді, під пильним наглядом бухгалтера повинні бути всі господарські операції, пов’язані з надходженням та вибуттям продуктів харчування. І хоча такі функції більш притаманні кухарю та комірнику, однак не слід забувати про вимогу п.п. 4 п. 5 Типового положення № 5910. Так, цією нормою передбачено забезпечення контролю за наявністю і рухом майна, у тому числі, звісно, і продуктів харчування, відповідно до затверджених нормативів та кошторисів.

10 Типове положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затверджене постановою КМУ від 26.01.2011 р. № 59.

Тож, любі бухгалтери, не зволікайте — і «поїхали» розбиратися далі разом.

Розрахунок вартості страв

Вартість платних послуг визначають на підставі калькуляції витрат, які несе установа у зв’язку з їх наданням.

Вартість платної послуги з харчування формується відповідно до вимог Порядку № 73611.

11 Порядок надання інших платних послуг державними та комунальними навчальними закладами, затверджений спільним наказом МОН, Мінекономіки та Мінфіну від 23.07.2010 р. № 736/902/758.

Встановлення вартості послуги здійснюється на базі економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних з її наданням.

Розмір плати за надання конкретної послуги визначається на підставі її вартості, що розраховується на весь строк її надання та у повному обсязі (п. 2.1 Порядку № 736).

Складовими витрат є:

• витрати на оплату праці працівників;

• нарахування на оплату праці відповідно до законодавства;

• безпосередні витрати та оплата послуг інших організацій;

• капітальні витрати;

• індексація заробітної плати, інші витрати відповідно до чинного законодавства.

Майте на увазі: включення рентабельності чи прибутку до вартості зазначеної послуги чинним законодавством не передбачено.

Первинні документи та зведені регістри обліку продуктів

Обов’язкові вимоги до складання первинних документів визначено Законом про бухоблік. Так, первинні документи є підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій.

При цьому всі первинні документи повинні містити всі обов’язкові реквізити.

Водночас для оптимізації обліку організаціям надано право самостійно розробляти форми первинних документів із дотриманням зазначених вище вимог.

Через значну трудомісткість послуг харчування весь процес поділяється на декілька стадій (операцій), на кожній з яких складають певні первинні документи та зведені регістри. При цьому задіяні декілька підрозділів.

Для наочності наведемо інформацію про розподіл повноважень щодо складання документів між коморою, харчоблоком і бухгалтерською службою в таблиці нижче. При цьому додатково врахуємо орієнтовний перелік документів, наведений у Порядку № 305.

Розподіл повноважень щодо складання документів

Операція

(підрозділ)

Документи (регістр)

Місце використання та зберігання документів

комора

харчоблок

бухгалтерська служба

Приймання, зберігання та видача продуктів

комірником

Накладна постачальника

(з реєстром за період)

+

(реєстр)

+

(реєстр)

Сертифікат якості постачальника

(з реєстром за період)

+

(реєстр)

+

(реєстр)

Картка складського обліку

+

Бракеражний журнал

харчових продуктів,

що надійшли від постачальника харчових продуктів

+

Приготування страв харчоблоком

Примірне чотиритижневе

сезонне меню, щоденне меню, меню-розклад

+

Технологічна документація на страви та вироби

+

Бракеражний журнал готових страв

+

Реалізація страв харчоблоком

Довідка за добу про кількість тих, хто харчується

+

Денний забірний лист

+

Розрахунки і систематизація інформації бухгалтерською службою

Калькуляційні картки

+

Журнал обліку виконання норм харчування

+

+

Меню-вимога та накладна вимога

+

(реєстр)

+

(реєстр)

Аналітичні оборотно-сальдові відомості обліку продуктів харчування

+

м/о № 6, № 4, № 11 та № 12

+

Інвентаризаційні описи запасів

+

Облік на складі

Облік продуктів харчування на складі має забезпечити їх збереження під час отримання, зберігання та відпуску.

На складі мають бути ваги, мірна тара, холодильні установки, вентиляційні пристрої, інструменти та пристосування для відкриття тари. Всі ваговимірювальні прилади повинні пройти державну повірку або метрологічну атестацію в органах Держстандарту України.

Продукти і тару на складі слід розміщувати за найменуваннями, сортами, у доступних місцях за секціями, а всередині них — за окремими видами (на стелажах, в ящиках, на полицях тощо). Загалом спосіб розміщення продуктів має забезпечувати їх швидке приймання, відпуск і перевірку.

При надходженні продуктів харчування комірник ставить свій підпис на документі постачальника (акті про приймання матеріалів). Цим самим він засвідчує факт їх отримання та прийняття на відповідальне зберігання.

Якщо під час приймання продуктів виявлено будь-які (кількісні або якісні) розбіжності з даними документів постачальника, їх фіксують в акті про приймання матеріалів. Його складають у двох примірниках: один — для обліку прийнятих цінностей, другий — для постачальника (передають, надсилають разом з претензійним листом).

Комірник має вести кількісний облік продуктів харчування у Картці складського обліку матеріалів.

Нагадаємо: ви можете застосовувати форму № М-12, затверджену наказом № 19312. Водночас ви маєте повне право самостійно розробити і затвердити форму такої Картки.

12 Наказ Мінстату «Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку сировини та матеріалів» від 21.06.96 р. № 193.

Але не забудьте прописати порядок складського обліку продуктів харчування у наказі про організацію бухгалтерського обліку вашої установи. Самостійно розроблену форму Картки складського обліку потрібно навести у додатку до цього наказу.

У Картці складського обліку має бути зафіксовано надходження, витрачання та залишки продуктів харчування за найменуваннями, кількістю, номенклатурними номерами та сортами. Після кожного запису про надходження та видачу продуктів харчування виводять залишки.

Записи про надходження продуктів харчування на склад проводять на підставі накладних постачальника. У свою чергу, записи про вибуття продуктів зі складу роблять згідно з даними меню-вимог на видачу продуктів харчування зі складу і накладної (вимоги).

До речі, форми цих документів також доведеться розробити самостійно. І тут вам стануть у пригоді старі-добрі, але нині не чинні, типові форми, затверджені наказом № 13013. Їх цілком можна взяти за основу при розробленні власних форм.

13 Наказ Держказначейства України «Про затвердження типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ та інструкції про їх складання» від 18.12.2000 р. № 130.

З установленою головним бухгалтером періодичністю комірник здає до бухгалтерії реєстр прибуткових та видаткових документів. Звісно, до цього реєстру мають бути прикладені всі необхідні первинні документи.

Зверніть увагу: один примірник такого реєстру після перевірки правильності оформлення документів повертається МВО14, а другий залишається у бухгалтерії.

14 МВО — матеріально відповідальна особа.

Періодично працівники бухгалтерської служби проводять звірку фактичної наявності продуктів харчування із записами у Картці складського обліку та даними бухобліку.

Облік на харчоблоці

Облік продуктів харчування на харчоблоці має свої особливості.

Приготування їжі та її видачу проводять виходячи з фактичної кількості осіб, які харчуються. На початок кожного дня їх кількість фіксує уповноважений працівник. Зокрема, таку інформацію збирають і подають класні керівники.

На підставі цих даних сестра медична з дієтичного харчування складає зведені дані по школі стосовно осіб (учнів), які отримують харчування. З урахуванням цих зведених даних медсестра з дієтичного харчування за участю кухаря та працівника бухгалтерії складають меню-розклад на харчування. У разі зміни кількості тих, хто харчується у школі, порівняно з їх кількістю станом на 9:00 ранку більш ніж на 3 особи, медсестра складає розрахунок зміни потреби у продуктах харчування.

При збільшенні потреби у продуктах харчування виписують накладну (вимогу) на склад (комору). У разі зменшення потреби — залишки продуктів харчування повертають на склад.

Під час видачі страв безпосередньо з харчоблоку до їдальні використовують денний забірний лист. У ньому зазначають найменування кулінарних виробів, одиницю виміру, кількість за годинами відпуску, загальну кількість, вартість відпущених страв і кількість повернутих (страви, що залишились на кінець дня). 


Облік у бухгалтерії

У бухгалтерії облік продуктів харчування ведуть у кількісному та сумовому виразі у розрізі МВО.

Аналітичний облік продуктів харчування ведуть за найменуваннями, кількістю, вартістю та МВО в оборотних відомостях. Записи в оборотні відомості вносять на підставі первинних прибутково-видаткових документів.

Такі відомості складають щомісячно на підставі даних бухобліку за кожною групою аналітичних рахунків, що об’єднані відповідним синтетичним рахунком, у кількісному та вартісному відображеннях.

За кожним субрахунком виводять загальні сумові підсумки, які мають відповідати показникам синтетичного обліку.

Для синтетичного обліку продуктів харчування призначено меморіальні ордери, типові форми яких затверджено наказом № 75515.

15 Наказ Мінфіну «Про затвердження типових форм меморіальних ордерів, інших облікових регістрів суб’єктів державного сектору та порядку їх складання» від 08.09.2017 р. № 755.

Для обліку операцій з надходження продуктів харчування використовується меморіальний ордер № 11 «Накопичувальна відомість про надходження продуктів харчування». Цей обліковий регістр складають за результатами місяця в розрізі МВО. Записи у накопичувальній відомості здійснюються окремо за кожним постачальником.

Для обліку операцій про витрачання продуктів харчування протягом місяця використовується меморіальний ордер № 12 «Накопичувальна відомість про витрачання продуктів харчування». Цей ордер також складається за результатами місяця в розрізі МВО. До меморіального ордера вносять дані про витрачання продуктів харчування за відповідною кореспонденцією субрахунків.

Для узагальнення інформації про надходження, рух та вибуття продуктів харчування призначено субрахунок 1511 «Продукти харчування».

Аналітичний облік запасів, придбаних за рахунок коштів спеціального фонду, ведеться за тими самими обліковими регістрами, але окремо від операцій за рахунок коштів загального фонду.

Для зручності рекомендуємо застосовувати аналітичні рахунки в межах субрахунку 1511. Наприклад, це можуть бути такі рахунки, як:

1511/1/1 — «Продукти харчування, придбані за рахунок коштів загального фонду»;

1511/1/2 — «Продукти харчування, придбані за рахунок коштів спеціального фонду».

Окрім того, можна відкрити аналітичні рахунки другого (третього) порядку у розрізі видів, найменувань продуктів харчування тощо.

Для обліку розрахунків за харчування дітей в школі доцільно використовувати субрахунок 6414 «Розрахунки за спеціальними видами платежів».

Утім, не буде помилкою застосування субрахунку 2111 «Поточна дебіторська заборгованість за розрахунками за товари, роботи, послуги». Однак ми рекомендуємо відокремити розрахунки за харчування дітей від розрахунків за інші платні послуги закладів освіти.

При цьому інформацію про доходи від реалізації послуг харчування слід узагальнювати на субрахунку 7111 «Доходи від реалізації продукції (робіт, послуг)». Для обліку операцій із нарахування таких доходів призначено меморіальний ордер № 14 «Накопичувальна відомість нарахування доходів спеціального фонду суб’єктів державного сектору».

Натомість меморіальний ордер № 15 «Зведення відомостей за розрахунками з батьками на утримання дітей» призначений для обліку розрахунків з батьками за утримання дітей у садочках. Тож у цьому випадку його застосовувати недоцільно.

Водночас майте на увазі: для забезпечення харчуванням пільгової категорії дітей заклади освіти отримують асигнування за загальним фондом. Надходження таких коштів слід відображати у загальному порядку за кредитом субрахунку 7011 «Бюджетні асигнування».

Вартість продуктів харчування, використаних для приготування страв у шкільній їдальні, списуємо за дебетом субрахунків 8013 (8113) «Матеріальні витрати».

Приклад. Бухгалтером школи нараховано плату за харчування дітей (не пільгова категорія) у шкільній їдальні у сумі 8000 грн. Плата надійшла на спеціальний реєстраційний рахунок школи.

Також на реєстраційний рахунок для руху коштів загального фонду надійшли асигнування (за харчування пільгової категорії дітей) за КЕКВ 2230 у сумі 4000 грн.

Для приготування страв у шкільній їдальні у звітному місяці придбано молочні продукти на загальну суму 7800 грн та овочі на суму 2400 грн.

Оплату за отриману молочну продукцію проведено за рахунок коштів спеціального фонду (кошти, отримані як плата за послуги). За овочі розрахунок із постачальником здійснено за рахунок коштів загального фонду (асигнування з місцевого бюджету).

Протягом звітного місяця передано на харчоблок та використано для приготування страв: молочні продукти на загальну суму 7200 грн та овочі на суму 2200 грн. Видачу продуктів харчування зі складу проведено на підставі меню-вимог. Списання використаних для приготування страв продуктів оформлено актом списання запасів.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ м/о

дебет

кредит

1

Нараховано плату за харчування

6414

7111

8000

14

2

Надійшли кошти як плата за харчування

2313

6414

8000

3

3

Надійшли асигнування для забезпечення харчуванням пільгової категорії дітей

2313

7011

4000

2

4

Оприбутковано овочі на склад

1511/1

6211

2400

6

5

Оприбутковано молочні продукти на склад

1511/2

6211

7800

6

6

Перераховано кошти постачальнику

за овочі

6211

2313

2400

2, 6

7

Перераховано кошти постачальнику

за молочні продукти

6211

2313

7800

3, 6

8

Списано овочі, використані для приготування страв

8013

1511/1

2200

12

9

Списано молочні продукти, використані для приготування страв

8113

1511/2

7200

12

Докладно про порядок списання непридатних для споживання продуктів харчування ви можете прочитати у статті «Продукти харчування «на карантині»: як не допустити псування та списати непридатні» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 14, с. 30 — 32).

Висновки

• Виробництво та реалізація продукції громадського харчування, організація її споживання дозволені до надання школами п.п. 5 п. 8 Переліку № 796

• Відповідальність за всі процеси, пов’язані з харчування учнів у школі, несуть засновник та керівник відповідного закладу освіти

• Видатки на харчування пільгових категорій дітей покривають відповідні місцеві бюджети

• Документування операцій з використання продуктів харчування у процесі приготування страв слід здійснювати з урахуванням вимог Порядку № 305

• Для обліку надходження, руху та вибуття продуктів харчування слід вести аналітичні рахунки в межах субрахунку 1511

• Для обліку розрахунків за харчування дітей у школі доцільно використовувати субрахунок 6414

Станкус Тетяна

Бюджетна бухгалтерія, червень, 2021/№ 22

env_icon Отримуйте новини поштою!

Ми будемо надсилати вам найсвіжіші матеріали кожного тижня

Для цього вкажіть своє ім'я та електронну скриньку

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



коментарі
(0)
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, чтоб распечатать текст необходимо авторизоваться или зарегистрироваться
Закрити
icon-block
Заважає реклама?
Ви маєте можливість її відключити всього за 30 грн
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
30
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×

 

Договір публічної оферти

Угода

про умови використання інформаційних ресурсів сайту

Ця Угода укладена між ТОВ «НВП «ФАКТОР» (далі - Компанія) і будь-яким Користувачем (далі загально названі - Сторони) веб-сайту (-ів) buhgalter.com.ua і / або budget.factor.ua, далі іменуються - Сайт.

Загальні положення

Наведені нижче умови є електронною формою документа, що визначає порядок використання, а саме, надання Користувачеві доступу до інформаційних ресурсів через Сайт.

Ця угода (Договір) носить характер публічної оферти, тобто є еквівалентом "усної угоди" і відповідно до чинного законодавства України має належну юридичну силу.

Сайт є об'єктом авторського права і як складного твору, а також "компіляції даних" ("бази даних") охороняється на території України, відповідно до Закону України "Про авторське право і суміжні права".

Всі авторські майнові права на Сайт належать Компанії. Позначення «buhgalter», «Factor» є знаком для товарів і послуг (торговою маркою) і не може використовуватися Користувачем без отримання відповідної ліцензії.

Компанія докладає всіх зусиль щодо забезпечення достовірності і актуальності інформації, представленої на Сайті. Однак Компанія не бере на себе фінансової та іншої відповідальності за результати застосування цієї інформації.

Підписка - повний доступ до всіх матеріалів, розміщених на Сайті. Підписка надається за певну плату на певний строк відповідно до умов відповідного тарифу Підписки.

Автоподовження підписки - сервіс автоматичного продовження підписки.

 

 

1. Прийняття Угоди

 

1.1. Для того, щоб отримати право доступу до інформаційних ресурсів Сайту, Користувачеві необхідно спочатку висловити свою згоду з цією угодою. Користувач не має санкціонованого доступу до інформаційних ресурсів Сайту, якщо він не прийняв або не згоден з умовами цієї угоди.

1.2 Згідно з умовами Договору Компанія надає Користувачам Передплату на платній основі з метою перегляду користувачами окремих матеріалів, розміщених на Сайті. Категорії платної інформації визначаються Товариством самостійно.

1.3. За згодою Користувача з умовами цієї угоди, Користувачеві надається доступ до інформаційних ресурсів Сайту. Інформаційні ресурси надаються «як є» і не припускають наступних доопрацювань.

1.4. Користувач має право припинити користуватися Сайтом в будь-який момент, без спеціального повідомлення Компанії про припинення користування Сайтом.

1.5. Для отримання доступу до ресурсів від Користувача може знадобитися надання інформації про себе (наприклад, відомості про особу, відомості про юридичну особу та інші контактні дані) з метою продовження користування Користувачем послугами Компанії.

1.6. Беручи до уваги безперервне впровадження нових розробок, Користувач визнає і погоджується з тим, що Компанія має право на власний розсуд припинити (тимчасово або остаточно) надання доступу до ресурсів Сайту (або будь-яких окремих функцій Сайту) всім користувачам взагалі або Користувачеві зокрема, без попереднього повідомлення.

1.7. Компанія на постійній основі впроваджує нові розробки для того, щоб надавати найкращі можливі послуги своїм користувачам. Користувач визнає і погоджується з тим, що форма і характер послуг (дизайн сайту, обсяг наданої інформації, тематика і ін.) можуть час від часу змінюватися без попереднього повідомлення Користувача.

 

 

2. Відповідальність сторін

 

2.1. Матеріали Сайту видаються без будь-яких гарантій, неявних або інших. Компанія не несе відповідальність за повноту і точність інформації, що міститься в матеріалах сайту, відповідність її вимогам Користувача.

2.2. Всі ризики, що виникають при використанні матеріалів (ресурсів) Сайту, несе Користувач. Компанія ні за яких умов не несе відповідальності за будь-які понесені Користувачем збитки, у чому б вони не виражалися, в тому числі, в разі якщо компанія була повідомлена про можливість заподіяння збитків.

2.3. Ризик настання негативних наслідків в результаті використання рекомендацій, думок і тверджень, що містяться на Сайті, в повному обсязі несе Користувач. Компанія не гарантує і не підтверджує точність і достовірність, рекомендацій, думок і тверджень, що містяться на Сайті.

2.4. Компанія не несе ніякої відповідальності за будь-які помилки, неточності, втрати часу, порушення в роботі обладнання і ліній комунікацій, проникнення комп'ютерних вірусів, втрати і зміни даних, виникнення дефектів в роботі програм. які виникли, незалежно від причин, в результаті використання Сайту.

2.5. У разі здійснення Користувачем дій, передбачених ст. 50 Закону України «Про авторське право і суміжні права» (порушення авторського права і суміжних прав), Компанія залишає за собою право, без попереднього повідомлення Користувача, за своїм вибором здійснювати дії щодо захисту немайнових і майнових авторських прав та суміжних прав в порядку, встановленому адміністративним, цивільним і кримінальним законодавством.

 

3. Порядок і умови оформлення Передплати

 

3.1 Для оформлення Передплати Користувачеві необхідно:

3.1.1 Авторизуватись або зареєструватися на сайті buhgalter.com.ua шляхом заповнення всіх необхідних полів реєстраційної форми

3.1.2 Уважно ознайомитися з умовами договору і прийняти його,

3.1.3 Ввести необхідні для оплати дані, якщо того вимагає Платіжна система; підтвердити оплату і оплатити.

3.2 Оплата доступу до сайту buhgalter.com.ua проводиться Користувачем на умовах 100% передплати.

3.3 Компанія попереджає користувачів, а Користувачі розуміють і погоджуються з тим, що Платіжна система може стягувати понад вартості послуг будь-якого роду комісії та збори, включаючи комісії мобільних операторів (за їх наявності), надаючи свої послуги тільки в разі, якщо такі комісії і збори будуть оплачені користувачем. Інформацію про такі комісії і збори (за їх наявності) Користувач самостійно може дізнатися в Платіжній системі. Комісії та збори не повертаються і не відшкодовуються Компанією. Користувач, який скористався послугами платіжної системи, вважається попередженим і згодним з їх умовами.

3.4 Компанія має право в односторонньому порядку і без попереднього повідомлення Користувача змінювати умови цього договору, наповнення пакетів Підписка, розміри тарифів і т.п. шляхом розміщення відповідного документа в новій редакції на сайті.

3.5 Зміни умов цього Договору набирають чинності з моменту опублікування на сайті buhgalter.com.ua

3.6 Зміни, що стосуються наповнення пакетів Підписка, розмірів тарифів застосовуються тільки для підписок, придбаних після такої зміни.

3.7 Відмова від послуг після оплати неможлива.

3.8 Користувач не має права:

3.8.1 реєструватися як інша особа; вводити в оману інших користувачів щодо своєї особи, використовуючи реєстраційні дані іншої людини; навмисне спотворювати уявлення про самого себе, свій вік або свої відносини з іншими особами або іншими організаціями; передавати реєстраційні дані, логін і пароль для доступу до системи іншим особам;

 

4. Автоподовження підписки

 

4.1 Учасники оплачують доступ до сайту buhgalter.com.ua щомісяця, надають згоду на послуги автоматичного регулярного продовження Підписки на новий термін (автоподовження Підписки). Після активації даної послуги оплата нового терміну Підписки здійснюється шляхом автоматичного безакцептного списання коштів з рахунку користувача. Послуга автоподовження Підписки надається до тих пір, поки Користувач не повідомить про її скасування в особистому кабінеті користувача, заповнивши необхідну форму.

4.2 Послуга вважається скасованою з наступного оплатного періоду.

4.3 Послуга активується при здійсненні першої або чергової оплати Підписки, що означає згоду користувача з тим, що після закінчення оплаченого строку дії Передплати Договір автоматично пролонгується на тих же умовах на той же термін з автоматичним списанням вартості Передплати з рахунку Користувача

4.4 У разі недостатності коштів на рахунку користувача або неможливості проведення платежу Підписка на новий термін не надається, а послуга «автоподовження Підписки» відключається, до моменту появи коштів на рахунку користувача або заміни користувачем рахунку в особистому кабінеті).

4.5 При зміні Товариством тарифів на підписку автоподовження Підписка на черговий новий термін, наступний за періодом, протягом якого відбулася така зміна буде здійснено за новим тарифом.

 

5. Припинення відносин з Компанією. зміна угоди

 

5.1. Компанія і Користувач домовилися, що компанія має право припинити підтримувати Сайт (надавати доступ / надавати послуги) в будь-який час на власний розсуд.

5.2. Компанія залишає за собою право припинити доступ до Сайту, якщо: доступ до Сайту втрачений через відсутність зв'язку на маршруті від Користувача до Сайту; Користувачеві відмовлено в доступі до Сайту внаслідок порушення ним «Інтрукціі користування сайтом» (http://budget.factor.ua/faq.php) або перевищення обсягу прав на використання Сайту.

5.3. Компанія залишає за собою право за своїм вибором без попереднього повідомлення та / або роз'яснення причин: змінювати, виправляти, обмежувати, припиняти чи зупиняти дію Сайту і будь-яких його розділів (матеріалів, ресурсів, сервісів); відмовляти Користувачеві в доступі до користування Сайтом і / або будь-якого його розділу. Задоволення / розгляд потреб Користувача при використанні Сайту не є обов'язком Компанії.

 

6. Заключні положення

 

6.1. Сайт може містити посилання на інші Інтернет - сайти. Дані сайти не перебувають під контролем Компанії і Компанія не несе відповідальності за зміст даних сайтів та / або зміст сайтів, посилання на які знаходяться на даних сайтах. Посилання на інші сайти включені в Сайт тільки для зручності користувачів і не означають згоду Компанії та його посадових осіб з вмістом даних сайтів. Інші Інтернет - сайти можуть містити посилання на Сайт без спеціального дозволу Компанії.

6.2. У разі незгоди Користувача з будь-яким з умов цієї угоди він зобов'язаний негайно припинити використання Сайту і / або будь-якого з його розділів.

6.3. У разі якщо компетентними органами / особами частина цієї угоди буде визнана недійсною, такою, що суперечить законодавству і не підлягає застосуванню, це не тягне неможливість застосування інших положень цієї угоди. Ця угода діє повною мірою в рамках, встановлених чинним законодавством.

6.4. До відносин в рамках цієї Угоди застосовується право України. Користувач і Компанія домовилися підкорятися при виникненні будь-яких спорів, що виникають у зв'язку зі справжньою угодою (використанням Сайту), виключно юрисдикції судів України.