Інформація по темі "" | Публікації по тегу
17.01.22
292 0
Друкувати
Обране

Обов'язкова COVID-вакцинація: чергове розширення переліку

МОЗ продовжує розширювати перелік установ та організацій, працівники яких повинні вакцинуватись від COVID-19.

Документально це виглядає так: до Переліку № 21531 унесено чергові зміни. Цього разу — наказом № 26642.

1 Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, затверджений наказом МОЗ від 04.10.2021 № 2153.

2 Наказ МОЗ «Про затвердження Змін до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 30.11.2021 № 2664.

Тепер черга дійшла до працівників:

• ОМС;

• закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності (приватні клініки, кабінети не зачепили);

• комунальних підприємств, установ та організацій. Тут не згадано про заклади. Проте, швидше за все, обов’язок вакцинуватися їх не омине.

Коротко нагадаємо, що чекає на роботодавця. МОЗ не виокремлює певних категорій працівників, які мають вакцинуватися. Обов’язковій вакцинації від COVID-19 підлягають усі працівники зазначених підприємств, закладів, організацій та установ. Тобто не лише ті з них, які безпосередньо контактують з населенням, а й ті, що виконують важливі функції подалі від людських очей. Це стосується і бухгалтерів, кадровиків тощо.

І, мабуть, найбільш важливий та неприємний нюанс: за ухилення або відмову від вакцинації загрожує неоплачуване відсторонення від роботи. Про це працівників слід попередити заздалегідь.

До речі, саме так радять вчинити фахівці Мінекономіки у своєму листі від 03.11.2021 № 4706-06/52950-03. Тож передусім слід письмово поінформувати працівників про обов’язок вакцинуватися і наслідки відмови/ухилення.

Окрім цього, знадобляться такі документи:

акт про виявлення випадків ухилення або відмови працівників від проходження щеплення;

копія висновку лікаря щодо наявності абсолютних протипоказань (форма № 028-1/о), виданого закладом охорони здоров’я. Цей документ дає «імунітет» проти відсторонення. Ще один варіант уникнути щеплення — сертифікат про одужання (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 46, с. 25);

наказ (розпорядження) про відсторонення. Його слід обов’язково довести до відома особи, яка відсторонюється, та отримати її підпис.

Також зауважимо: якщо працівник отримав першу з двох доз вакцини, це означає, що він не відмовляється/ухиляється від щеплення. Тому відсторонювати його не можна. Про це та інше детальніше читайте в журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 42, с. 19 — 22; № 43, с. 6 — 8.

Окремо зупинимося на ОМС. Тут є цікавий момент стосовно депутатів місцевих рад. Звернемо увагу на приписи ч. 1 та 2 ст. 6 Закону № 933. Так, депутат місцевої ради здійснює свої повноваження, не пориваючи з виробничою або службовою діяльністю. Він може бути обраний секретарем сільської, селищної, міської ради, головою, заступником голови районної, обласної, районної в місті ради і працювати у відповідній раді на постійній основі.

3 Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» від 11.07.2002 № 93-IV.

Тобто депутат ради може як бути її працівником, так і не бути. Якщо поглянути на це через призму переліку вакцинації від COVID-19, то зрозуміло, що обов’язковому щепленню підлягають лише депутати — працівники ОМС. І, відповідно, лише їх слід відсторонювати за невакцинацію.

Бюджетна бухгалтерія, січень, 2022/№ 2

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі