Інформація по темі "" | Публікації по тегу
09.05.22
1086 0
Друкувати
Обране

Екоподаток: хто може не сплачувати?

Платників екологічного податку звільнено від його сплати на період воєнного часу. Таке звільнення запроваджено з 1 січня 2022 року. Розберемо, кого саме з бюджетників стосується це звільнення.

Дійсно, на період з 1 січня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, в якому буде припинено/скасовано воєнний стан, платників екологічного податку звільнили від його нарахування та сплати. Це передбачено п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ та запроваджено Законом № 2142*.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» від 24.03.2022 № 2142-IX.

Отже, бюджетні установи — платники екологічного податку протягом усього 2022 року не нараховують та не сплачують такий податок. Оскільки наближається граничний строк подання декларації з екологічного податку за I квартал 2022 року (не пізніше 10.05.2022), виникає цілком логічне запитання: хто може користуватись таким звільненням. Тож з’ясуємо це.

Хто НЕ подає декларацію та НЕ сплачує?

Зазначене звільнення стосується установ — платників екологічного податку, які:

1) мають зареєстровані (взяті на облік) за місцем розміщення стаціонарні джерела забруднення.

Нагадаємо: стаціонарним джерелом забруднення є підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти (п.п. 14.1.230 ПКУ). Також до стаціонарних джерел забруднення можна віднести генератори, мініелектростанції, газозварювальне обладнання (установки), які працюють на пальному. Крім того, одне із поширених джерел забруднення — це опалювальні котли;

2) мають джерела забруднення, розміщені на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Як ви знаєте, наразі Кабмін досі не затвердив зазначені переліки територій. А тому дехто плутає та намагається користуватись відповідними Переліками територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затвердженими наказами Мінреінтеграції. Одразу попереджаємо: це не ті переліки, хоча вони й мають схожу назву. Але мета зазначених документів інша та їх автором є не той орган, про який зазначено в ПКУ. Відповідно, вони не призначені для застосування пільги з екоподатку.

Із цього приводу податківці у своєму роз’ясненні (див. категорію 117.01 ЗІР) фактично продублювали норму п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. При цьому додали, що екологічний податок не нараховується та не сплачується за I, II, III та IV квартали 2022 року за всі обсяги та види забруднення, що здійснюються стаціонарними джерелами забруднення. Звісно, це стосується лише тих джерел, які розміщені на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначених КМУ.

З огляду на відсутність переліку територій, наразі установам — платникам екоподатку доведеться самостійно прийняти рішення: чи подавати податкову декларацію з екологічного податку за I квартал 2022 року та чи сплачувати податкові зобов’язання з екоподатку.

Порада від нас: насамперед орієнтуйтеся на те, чи велися (ведуться) бойові дії на вашій території або вона є тимчасово окупованою.

Хто подає декларацію та сплачує?

Дещо інша ситуація для установ — платників екоподатку, які мають стаціонарні джерела забруднення на територіях, на яких з початку воєнного стану не ведуться (не велись) бойові дії.

Головне — таким платникам не варто списувати невиконання свого податкового обов’язку на війну. Хоча й на період воєнного стану платників податку звільнено від відповідальності за несвоєчасність сплати до бюджету податків і зборів та несвоєчасне подання декларації. Таке звільнення прописано в п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Тож якщо у вас зараз відсутня можливість своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зробіть це відразу тільки-но вона з’явиться. Адже ПКУ не звільняє платників від обов’язку виконання своїх зобов’язань перед бюджетом. Ви можете це зробити протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Разом із тим не радимо відкладати цю справу на потім. Річ у тім, що законодавство у воєнний час постійно змінюється. Яскравий приклад тому — законопроєкт № 7311**, яким законодавці намагаються змінити раніше прийняті податкові послаблення.

** Проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо окремих податків і зборів у період воєнного, надзвичайного стану» від 24.04.2022 № 7311.

Бюджетна бухгалтерія, травень, 2022/№ 17

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі