Інформація по темі "" | Публікації по тегу
09.05.22
1071 1
Друкувати
Обране

Земельний податок: кого звільнили та кому платити?

Платників земельного податку звільнено від його сплати на період воєнного часу. Переважна більшість установ поки що не подавали уточнюючу податкову декларацію. Як діяти в цій ситуації?

Дійсно, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, в якому буде припинено/скасовано воєнний стан, платників земельного податку звільнили від його нарахування та сплати. Таке звільнення передбачено п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ та запроваджено Законом № 2120*.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120-ІХ.

Тож протягом дії воєнного часу бюджетні установи — платники земподатку не нараховують та не сплачують земельний податок за земельні ділянки:

1) розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та які перебувають у власності або користуванні, у т. ч. на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб. Перелік таких територій затверджує Кабмін;

2) визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Але повноцінно скористатися цим звільненням платники досі не можуть. Річ у тім, що наразі немає ані переліку територій від КМУ, ані відповідних переліків від обласних військових адміністрацій.

Тож як діяти за таких умов установам — платникам земельного податку? Далі пояснимо.

Коли подавати уточнюючу декларацію?

Із цього приводу податківці радять (див. категорію 111.05 ЗІР) платникам плати за землю за відповідні ділянки в межах визначених територій, за можливості, після офіційного оприлюднення переліку КМУ подати уточнюючі декларації.

При цьому в таких деклараціях необхідно податкові зобов’язання, задекларовані до сплати в раніше поданих річних деклараціях:

за січень та лютий 2022 року — залишити незмінними;

починаючи з березня 2022 року анулювати — зазначити в розмірі «0».

Тож тільки-но Кабмін затвердить такі переліки, ми одразу пояснимо на прикладі, як заповнити уточнюючу декларацію.

Чи платити земельний податок?

Законодавці звільнили від земельного податку тільки тих платників, які перебувають на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих Російською Федерацією. Відповідно, від решти платників ПКУ вимагає виконувати покладені на них обов’язки.

Але оскільки переліки територій наразі відсутні, платникам доведеться самостійно приймати рішення щодо сплати земельного податку. І тут можливі два варіанти розвитку подій:

1) якщо на вашій території велись (ведуться) бойові дії або вона є тимчасово окупованою. У такому разі можна не хвилюватися з приводу несплати податкових зобов’язань із земподатку. Адже вам не потрібно буде їх сплачувати навіть після подання уточнюючої декларації;

2) якщо на вашій території більш-менш спокійно та бойові дії не велись. Таким платникам не варто нехтувати своїм податковим обов’язком та обґрунтовувати несплату земельного податку війною. Єдина причина для несплати — це відсутність можливості виконати зобов’язання перед бюджетом. Утім, ПКУ не передбачено надання контролюючому органу будь-яких підтверджень щодо неможливості виконання своїх обов’язків. До того ж фіскали теж не спростовують цей факт.

Та головне: на період воєнного часу платників податку звільнено від відповідальності за несвоєчасність сплати до бюджету податків і зборів. Таке звільнення прописано в п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (ср. USER_SHOW_ID).

Тож якщо ви не мали змоги своєчасно сплатити до бюджету земельний податок, зробіть це пізніше. При цьому штраф за несвоєчасну несплату податку вам не загрожує.

Майте на увазі: ПКУ в жодному разі не звільняє платників від обов’язку виконати свої зобов’язання перед бюджетом. Для виконання цього обов’язку законодавством відведено шість місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Бюджетна бухгалтерія, травень, 2022/№ 17

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
1
Ольга
12.02.2023
А що робити тим товариствам, які незмогли подати уточнюючу декларацію, бо були окуповані, буде висіти заборгованність?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі